ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 March, 2024
ΚεντρικήΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΠέθανε η Χόνορ Μπλάκμαν, η Πούσυ Γκαλόρ του “Χρυσοδάκτυλου” και πρωταγωνίστρια των τηλεοπτικών “Εκδικητών” 

Πέθανε η Χόνορ Μπλάκμαν, η Πούσυ Γκαλόρ του “Χρυσοδάκτυλου” και πρωταγωνίστρια των τηλεοπτικών “Εκδικητών” 

του Γιώργου Πισσαλίδη 

Αν υπάρχει ένα κορίτσι του Τζέημς Μπόντ που ξεχωρίζει ανάμεσα στις δεκάδες, αυτή ήταν η “Πούσυ Γκαλορε”, όπως την υποδυόταν η Χόνορ Μπλάκμαν στον”Χρυσοδάκτυλο”. Ένας τέλειος συνδυασμός ομορφιάς, αρχοντιάς και δυναμικότητας που έμελλε να γίνει το μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες του κατασκοπευτικού φρανσάιζινγκ. Kαι που προσωπικά πιστεύουμε ότι δεν ξεπεράστηκε  ποτε, όσες και αν πέρασαν από την αγκαλιά 

Αυτή λοιπόν η αρχοντική ηθοποιός έφυγε απόψε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών  από φυσιολογικά αίτια και αφήνοντας πίσω δυο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. 

Η Χόνορ Μπλάκμαν γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1925 σε μια μικρομεσαία οικογένεια του Ανατολικού Λονδίνου και ο πατέρας της ήταν δημόσιος υπάλληλος. Στα 15α γενέθλια της πήρε ως δώρο  μαθήματα ορθοφωνίας από τον πατέρα της . Η δασκάλα ορθοφωνίας θα έπειθε τον πατέρα της να την στείλει για μαθήματα ηθοποιίας. Ξεκίνησε την κινηματογραφική της καρριέρα δίπλα στην Ελίζαμπέθ Ταίηλορ στο αντικομμουνιστικό “Αγάπησα έναν προδότη” (The Conspirator, 1949),  στον Ντικ Μπόγκαρντ στο “Μυστήριο των Παρισιών” (So Long at the Fair, 1950) και υποδυόμενη μια αριστοκράτισσα που αρνείται να εγκαταλείψει τον “Τιτανικό” χωρίς τον άνδρα της στο “Τιτανικός: Μια νύχτα για να θυμάσαι” (A Night to Remember, 1958) 

Η Χόνορ Μπλάκμαν στο “Τιτανικός: Μια νυχτα να θυμάσαι”

Το μεγάλο μπάμ στην καρριέρα της ήλθε όταν επαιξε τον ρόλο της Κάθυ Γκέητ στους τηλεοπτικούς “Εκδικητές”, ένα κράμα  κατασκοπίας, επιστημονικής φαντασίας και αστυνομικού μυστηρίου. Εκεί έπαιζε δίπλα στον Πάτρικ Μακ Νη που φορούσε αριστοκρατικό ντυσιμο ως Τζων Στήμαν. Μέχρι τότε το επίκεντρο της αστυνομικής/ κατασκοπευτικής σειράς ήταν  η συνεργασία του ιδεαλιστή Δόκτωρ Ντέηβιντ Κηλ (Ίαν Χέντρυ) και του επαγγελματία Τζων Στηντ (Πάτρικ Μακ Νη) Μετά από τον πρώτο κύκλο (1961-1962) ο Χέντρυ αρνείται να συνεχίσει και οι παραγωγοί της σειράς αποφασίζουν να βρουν συνεργάτιδες του  Στηντ 

Η πρώτη ήταν η Χόνορ Μπλάκμαν ως Κάθη Γκέηλ. που συνδύαζε ομορφιά, μυαλό, ντυμένη με δερματινα ρούχα (σπάνιο για τότε), λάτρευε τις πολεμικές τέχνες, Αυτή η εικόνα μαζί με την δικιά της προσωπική και επαγγελματική ζωή  θα την έκανε πρότυπο μοντέλο γυναικείας ενδυνάμωσης στην διάρκεια του Swinging London. Έτσι θα γινόταν ισάξια του Μακ Νη στην φήμη και την δημοτικότητα. 

H Mπλάκμαν θυμιζε παλιές αρχοντικές ντίβες σε στυλ Γκρέτα Γκάρμπο και Μάρλεν Ντητριχ, παρόλο που είναι δυσκολο να τις φανταστείς να νικούν κακούς με τζούντο. Όσο έπαιζε με τον Μακ Νη υπήρχε ένα υπόγειο φλέρτ και μια σεξουαλική ένταση ανάμεσα τους χωρίς να φτάνουν ποτέ στο κρεβάτι. Με τον Μακ Νη ηχογράφησαν ένα περίεργο ποπ δισκάkι το “Kinky Boots” που τότε δεν είχε επιτυχία, αλλά το 1992 που επανακυκλοφόρησε πήγε στο Νο 5 των ποπ τσαρτς της Αγγλίας. 

Μετά από δύο σαιζόν παρατάει τους “Εκδικητές” για να παίξει τον ρόλο της Πούσυ Γκαλόρε στον Τζέημς Μπόντ. Βέβαια ο παραγωγός Άλμπερτ Μπροκόλλι την πήρε λόγω του ρόλου της Κάθυ Γκέηλ παρόλο που η σειρά δεν παίχθηκε στις ΗΠΑ. Όπως θα έλεγε “Οι Εγγλέζοι θα την λατρέψουν γιατί την ξέρουν ως Κάθυ Γκέηλ και οι Αμερικανοί γιατί είναι εξαιρετική” 

Η διαφορά με τα υπόλοιπα “κορίτσια του Μπόντ” ήταν ότι η Μπλάκμαν συνδύαζε ομορφιά και μυαλο ενώ οι άλλες ηταν bimbos (συμπεριλαμβανομένης της Ούρσουλα Άντρες) Επίσης είχε μια ώριμη ομορφιά (ηταν εξάλλου 39 και ο Κόννερυ 34) Ήταν η μοναδική που συστήνεται με το όνομα της μετά από όταν εκείνος ξυπνά από το ξύλο που του έριξε. “Με λένε Πούσυ Γκαλόρε” του λέει και εκείνος απαντά : “Πρέπει να ονειρεύομαι” Όταν μαθαίνει ότι είναι η προσωπική πιλοτος του Χρυσοδάκτυλου, κάνει τηνερώτηση “Πόσο προσωπική;” για να πάρει την απάντηση : “Είμαι πολύ καλή πιλότος” Η Γκαλόρε δεν είναι μόνη αλλα εχει μια ομαδα από γυναίκες πιλοτους , το “Ιπταμενο Τσίρκο της Πούσυ Γκαλόρε”, όνομα που θα επηρέζε το πλήρες όνομα των Μόντυ Πάυθονς  Και στο τέλος γοητεύεται από τον Μποντ και προδίδει τον Χρυσοδάκτυλο για χάρη του μυστικού πράκτορα καταλήγοντας στο κρεβάτι μαζί του. 

“Η Επιχειρηση Χρυσοδάκτυλος” ήταν το πρώτο blockbuster του Μπόντ και αυτό πρέπει να έχει σχέση και με την Μπλάκμαν. Η ίδια όμως θα δήλωνε ότι μετανοιωσε που εγκατέλειψε τους “Εκδικητές” “Ηταν τότε που άλλαζαν από ασπρομαυροι σε έγχρωμους και τότε που άρχισαν να έρχονται τα πολλα λέφτά” 

Την ίδια περίοδο άρχισε να στηρίζει το Φιλελευθερο Κόμμα ενώ έπαιξε την ζηλιάρα Ήρα στο “Ο Ιασων και οι Αργοναύτες ” (1963),  “Η Μεγάλη Ζωή”(1965) με τον Λώρενς Χάρβεϋ, το “Από στιγμή σε στιγμή” του Μάρβιν Λε Ρόυ, στο ‘Σαλάκο, ο άγριος του Γουεστ” (1968), όπου έπαιζε με τον Σων Κοννερυ και την Μπριζίτ Μπαρντό 

H Xόνορ Μπλάκμαν και η Μπριζίτ Μπαρντο στονν ‘Σαλάκο, ο αγριος του Γουέστ”

Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές “Δόκτωρ Χου” “Κορονέισον Στρητ” “Νοικοκυρά με παντελόνια” (The Upper Hand) To 1981 επέστρεψε στο θέατρο παίζοντας με την Πετούλα Κλαρκ στην “Μελωδία της Ευτυχίας”,το 2006 το “Ωραία μου κυρία” και το 2007 στο “Καμπαρέ” Ενώ το 2001, έπαιξε στο “Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς 

Το 2002 της προτάθηκε να βραβευτεί από  την Βασίλισσα με το Παράσημο του Διοικητή του Τάγματος της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας” αλλά αρνήθηκε γιατί θα ήταν υποκριτικό να βραβευτεί την στιγμή που είναι εχθρός του Θρόνου. Τα τελευταία χρόνια στηριζε το κόμμα των Φιλελευθερων Δημοκρατών. 

Μοιραστείτε