ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 February, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣTo The Crown απαντά στην παραίτηση της Βασίλισσας Μαργαρίτας

To The Crown απαντά στην παραίτηση της Βασίλισσας Μαργαρίτας

του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Την συμπαθώ πολύ τη βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας -την αδελφή της δικιάς μας Άννας-Μαρίας- που έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια την αντικαπνιστική υστερία της πουριτανικής εποχής μας και μέχρι πρόσφατα κάπνιζε δημόσια άφιλτρα “Καρέλια” extra long, ειδική παραγγελία από την Ελλάδα (στη Δανία έχουν απαγορευτεί λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πίσσα). Αλλά η χθεσινή απόφασή της να παραιτηθεί από τον θρόνο είναι τελείως λάθος (αν και δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει συνήθεια οι βασιλείς της Ευρώπης να παραιτούνται πριν τον θάνατό τους).

Στο έκτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου της σειράς “Το Στέμμα”, η Βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίζεται έτοιμη να παραιτηθεί υπέρ της γιού της (η ιστορία είναι fiction καθώς δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι πράγματι η Ελισάβετ έκανε τέτοιες σκέψεις). Τότε βρίσκεται αντιμέτωπη με τον νεαρό εαυτό της που την αποτρέπει από το να κάνει κάτι τέτοιο και της υπενθυμίζει κάποια πολύ βασικά πράγματα για τον ρόλο της μοναρχίας : «Ξέχασες τον όρκο που πήρες; “Δηλώνω ενώπιον όλων ότι όλη μου η ζωή, μακρά ή σύντομη, θα αφιερωθεί στην υπηρεσία σας.” …Μοναρχία είναι αυτό που είσαι, όχι αυτό που κάνεις. Το Στέμμα είναι σύμβολο μονιμότητας, σταθερότητας, συνέχειας. Αν αποχωρήσεις, θα συμβολίζεις την αστάθεια και την προσωρινότητα. Επίσης, θα υποδηλώνεις την πολυτέλεια της επιλογής, το μόνο που δεν μπορούμε να έχουμε αν θεωρούμε το Στέμμα κληρονομικό».

Όπως και να έχει, η Ελισάβετ, που καταλάβαινε πολύ καλά τον ρόλο της και τις υποχρεώσεις της, έκανε το σωστό και έμεινε στο θρόνο μέχρι τον θάνατό της . Η Μαργαρίτα, πάλι, με το να παραιτηθεί (για λόγους υγείας ή επειδή κουράστηκε, δεν έχει σημασία) δείχνει να μην καταλαβαίνει το νόημα της μοναρχίας και κάνει μια λάθος κίνηση που μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει στην υπονόμευση του θεσμού που η ίδια υπηρέτησε με επιτυχία για τόσες δεκαετίες. Κρίμα.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε