ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΠοιοί Είμαστε

“ΑΒΑΛΟΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ”: Ποιοί είμαστε και τι πιστεύουμε για την Τέχνη και τον Πολιτισμό 

Προ-Ραφαηλικός πίνακας του Έντμουντ Μπλαίρ Λήτον που απεικονίζει την Βασίλισσα Γκουινεβήρ να χρίζει Ιππότη τον Λάνσελοτ. Ο πίνακας, όπως και το όνομα του “Άβαλον των Τεχνών”, είναι εμπνευσμένος από τον Κύκλο του Βασιλιά Αρθούρου.

 Κρατήστε όλους τους πνευματώδεις σύγχρονους συγγραφείς σας.

  Δώστε μου τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
  Κρατήστε όλους τους μοδάτους σύγχρονους ζωγράφους σας.
  Θα πάρω τον Ρέμπραντ, τον Τιτσιάνο, τον Ντα Βίντσι και τον Γκαίνσπορω

   20th Century Man των Kinks

To “Άβαλον Των Τεχνών” είναι ένα διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό,  αφιερωμένο στο πάντρεμα της  Παράδοσης και της κλασσικής άποψης περί Τέχνης με το μοντέρνο πνεύμα του σήμερα, αλλά μακριά από το κυρίαρχο ρεύμα αποδόμησης. 

Ξεκινώντας από την λογοτεχνία, λατρεύουμε τα μεγάλα έπη της ανθρωπότητος (“Ιλιάδα”, “Αινειάδα”,  “Ραμαγιάνα”, “Σαχμανέ”, “Μπέογουλφ”, “Καλαβάλα”) και γενικότερα την αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή γραμματεία, την Μεσαιωνική ποίηση σε Δύση και Ανατολή (Βυζάντιο, Περσία αλλά και Άπω Ανατολή) και τούς γίγαντες της Αναγεννησιακής λογοτεχνίας 

Όσο αφορά δε την σύγχρονη εποχή, έχουμε μια προτίμηση στην κλασσική λογοτεχνία, και ειδικά εκείνη που εμπνεόταν από τις εθνικές παραδόσεις και τις αιώνιες αξίες των χωρών τους, ακόμα και με ριζοσπαστικό τρόπο, από τον Γκαίτε , τον Μπάυρον και τον Ντοστογιέφσκι στον Ελύτη, τον Έλιοτ και την “Γενιά του ΄30” ή ακόμα τον Ρίτσο (‘Ρωμιοσύνη” κλπ) , τον Ν.Γ. Πεντζίκη και τον Κόρμακ Μακ Κάρθυ. 

Από την άλλη, αγαπάμε φυσικά τις αστυνομικές και κατασκοπευτικές ιστορίες, την ηρωϊκή και επιστημονική φαντασία. 

Aναζητούμε την ποίηση στην ζωή μας (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και για αυτό ανεβάζουμε τακτικά έργα των αγαπημένων μας ποιητών, ενώ οργανώνουμε αφιερώματα στους αγαπημένους μας συγγραφείς με αφορμή τις επετείους γέννησης η θανάτου τους. 

Σε μια πνευματικά ασταθή εποχή, γράφουμε για  σύγχρονο πνευματικό  κινηματογράφο, λατρεύουμε τις ιστορικές ταινίες και τις σειρές εποχής (κλασσικές και σύγχρονες), ενώ θεωρούμε πάντα μοντέρνους, τους χριστιανούς συγγραφείς, όπως ο  Δάντης, ο Παπαδιαμάντης, ο Γκίλμπερτ Τσέστερτον, η Φλάννερυ Ο’ Κόννορ (μεγάλη αγαπημένη του Τζώννυ Κας και του Νικ Κέηβ) και ο δημιουργός της Νάρνια Κ.Σ. Λιούις.

Εναντιωνόμαστε στην αποδόμηση της αρχαίας τραγωδίας και της όπερας από μοντέρνους σκηνοθέτες (Regietheatre), καθώς και την “λατρεία της ασχήμιας που έχει καταλήξει να σημαίνει η σύγχρονη τέχνη” (Ρότζερ Σκρούτον). Αντίθετα πιστεύουμε ότι η Παράδοση μπορεί να είναι εφαλτήριο ακόμα και για την πιο επαναστατική τέχνη. 

Από την άλλη, έχουμε μεγάλη αδυναμία στην παλαιά μουσική (μεσαιωνική, αναγεννησιακή και μπαρόκ) και στηρίζουμε την αντίστοιχη ελληνική σκηνή. Ενώ δημοσιεύουμε βατά άρθρα για την ελληνική λόγια ή κλασσική μουσική που παραμένει η “μεγάλη άγνωστη” για πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων έργων του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου. 

Και φυσικά αγαπάμε το μέταλ και την όπερα, το “προγκρέσιβ ροκ”και το κλασσικό “έντεχνο”,  αλλά και την “κάντρυ”, το “μπλούγκρας” και το σάουθερν ροκ, ‘ή την ιρλανδο-κέλτικη μουσική, τις ευρωπαϊκές λαϊκές και νεο-μεσαιωνικές μουσικές. Ιδίως όμως μας ενδιαφέρει η ελληνική παραδοσιακή μουσική, έτσι όπως επιβιώνει σε κλασσικές, αλλά και πιό σύγχρονες μουσικές φόρμες. 

Τέλος ως πολιτιστικό περιοδικό μας ενδιαφέρουν θέματα όπως η εθνική διανόηση του 20ου αιώνα, η φιλοσοφία, η οικολογία, ο κοινοτισμός και πολλά άλλα.   

Όποιος λοιπόν θέλει να διαβάσει καλλιτεχνικά άρθρα και συνεντεύξεις που δεν θα βρει πουθενά αλλού, τότε είναι στο σωστό μέρος.

 

Γιώργος Πισσαλίδης

Διευθυντής και αρχισυντάκτης  Του «Άβαλον των Τεχνών»

Ο Γιώργος Πισσαλίδης είναι πολιτιστικός συντάκτης και κριτικός κινηματογράφου. Έχει υπάρξει συνεργάτης της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και μουσικών περιοδικών, όπως «Ποπ& Ροκ», «Δίφωνο», «Jazz&Tζαζ», «ΟΖ», Folk Roots (νυν froots) και Global Rhythm.  Έχει γράψει εξ ημίσεως το κεφάλαιο για την Ελληνική μουσική στις τρεις τελευταίες εκδόσεις του διάσημου «έθνικ» μουσικού οδηγού The Rough Guide to World Music” της Penguin. Έχει δε επιμεληθεί δύο διάσημες συλλογές ελληνικής μουσικής: στο εξωτερικό: την Grecia: De Oriente Y De Occidente (Resistencia) και The Rough Guide to the Music of Greece.

Tα τελευταία 14 χρόνια, γράφοντας πάντοτε για την καλλιτεχνική επικαιρότητα, αναδεικνύει τις παραδοσιακές αξίες σε κάθε μορφή Τέχνης και επιλέγει θέματα βάσει μιας κλασσικίστικης  άποψης περί Τέχνης  για μια σειρά από ανάλογα έντυπα μεγάλης αναγνωσιμότητας. Επιτυχία  που οδήγησε εκδότες να του προτείνουν σειρά από βιβλία με κείμενα του η καινούργιο υλικό για τον κινηματογράφο και την μουσική.