ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
24 September, 2020
ΚεντρικήΠοιοί Είμαστε

  Κρατήστε όλους τους πνευματώδεις σύγχρονους συγγραφείς σας.
  Δώστε μου τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
  Κρατήστε όλους τους μοδάτους σύγχρονους ζωγράφους σας.
  Θα πάρω τον Ρέμπραντ, τον Τιτσιάνο, τον Ντα Βίντσι και τον Γκαίνσπορω

   20th Century Man των Kinks  

To ‘Άβαλον Των Τεχνών” είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό αφιερωμένο στην  Ανανεωμένη Παράδοση στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. 

 Παίρνει το όνομα του από το θρυλικό νησί της Κέλτικης Παράδοσης όπου σφυρηλατήθηκε το Εξκάλιμπερ, το σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου και εκεί που τον ίδιο τον πήρε η αδελφη του Μοργκάνα για να του γιατρέψει τις βαριές του πληγές μετά την τελική Μάχη της Καμλάν. Ενώ πολλοί το ταυτίζουν με το Γκλανστόνμπερυ, το μέρος όπου κτίσθηκε η πρωτη Εκκλησία στην Αγγλία από τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας.  

Κατά συνέπεια, το “Άβαλον των Τεχνών” λατρεύει  τις ηρωϊκές και παραδοσιακές αξίες, τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις των λαών. 

Ξεκινώντας από την λογοτεχνία, λατρεύουμε κάθε τι σχετικό, από τα αρχαία και μεσαιωνικά έπη (Ιλιάδα, Ραμαγιάνα, Ελ Σιντ, Νιμπελούγκεν) μέχρι την ηρωϊκή φαντασία του Τόλκιν και του Μούρκοκ, από τον Γκαίτε και τον Μπάυρον στον Σολωμό και τον Κάλβο, από τον Ελύτη , τον Σεφέρη και την γενιά του 30 στον Έλιοτ, τον Γέητς και τον Πάουντ και από τον Δάντη, τον Ντοστογιέφσκι και τον Παπαδιαμάντη στον Τομ Γουλφ, την Φλάνερυ Ο’ Κόννορ και τον Κορμακ Μακ Κάρθυ (“Καμμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους”).

Eπίσης τους καλύτερους συγγραφείς φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, αλλά και αστυνομικών ιστοριών. Ένω έχουμε ένα δικό μας τρόπο να προσεγγίζουμε συγγραφείς, όπως ο Τζάκ Κέρουακ και ο Ουίλλιαμ Μπάρροουζ. 

Από όλους αυτούς, έχουμε δημοσιεύσει ποιήματα, κείμενα , αλλά και απροσδόκητα άρθρα για την σκέψη τους. 

Σε μια άνυδρη πνευματικά εποχή, τολμάμε να γράφουμε για σύγχρονο πνευματικό  κινηματογράφο και για Όσκαρ και παραδοσιακές αξίες. 

Έχουμε μεγάλη αδυναμία στην  προκλασσική μουσική και έχουμε παρει συνέντευξη από έλληνες μουσικούς του είδους, στηρίζοντας μια μουσική σκηνή που από πολλούς δεν διακρίνεται ως εμπορική. Και φυσικά λατρευουμε το ροκ, το μέταλ, την κάντρυ, το κλασσικό έντεχνο του 60 /70,  τις κινηματογραφικές , αλλά και τις παραδοσιακές μουσικές.

Είμαστε πιστοί σε ένα κλασσικό αισθητικό ιδεώδες που κυριαρχούσε από την αρχαιότητα  μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ όσο αφορά την σύγχροονη τέχνη, πιστεύουμε στο παντρεμα παράδοσης και μοντερνισμού. 

Από την πρώτη στιγμή, βάλαμε το μαχαίρι στην πληγή που λέγεται σκηνοθετοκρατούμενη όπερα (Regietheater= η αποδόμηση της όπερας από μοντέρνους σκηνοθέτες), κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως από τον κοσμο του λυρικού θεάτρου. 

Έχουμε ανεβάσει πολλά άρθρα ενάντια στην πολιτική ορθότητα που πνίγει την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και την ασχήμια που “πασαρεται” ως μοντέρνα αρχιτεκτονική.  

Ενώ  στις συνεντέυξεις μας γνωστοί καλλιτέχνες (Ρενος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Χατζηνάσιος) λένε πράγματα που δεν τα έχουν πει αλλού, ενάντια στο πολιτικό και καλλιτεχνικό κατεστημένο, όπως αυτό έχει διαμορφωθει τα 40 τελευταία χρόνια.  

Τέλος διευρύνουμε τους ορίζοντες του ‘Άβαλον των Τεχνών” με κείμενα για  μεγάλους παραδοσιοκράτες  φιλοσόφους και στοχαστές (Ράσελ Κέρκ, Ρότζερ Σκρούτον, Άιρβινγκ Μπάμπιτ, Κρίστοφερ Ντωσον). Ενώ μας ενδιαφέρουν επίσης η οικολογία (όχι όμως και η Γκρέτα), οι παραδοσιοκρατικές  οικονομικές θεωρίες (Διανεμισμός, Κοινωνική Πίστωση) και δεκάδες άλλα θέματα.  

Όποιος λοιπόν θέλει ασυμβίβαστη ενημερωση για  θέματα τεχνών και πολιτισμού, αλλά  και άρθρα που δεν θα βρεί πουθενά αλλου, τότε είναι στο σωστό μέρος. 

 

Γιώργος Πισσαλίδης

Εκδότης και αρχισυντάκτης  Του «Άβαλον των Τεχνών»

Ο Γιώργος Πισσαλίδης είναι πολιτιστικός συντάκτης και κριτικός κινηματογράφου. Έχει υπάρξει συνεργάτης της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και μουσικών περιοδικών, όπως «Ποπ& Ροκ», «Δίφωνο», «Jazz&Tζαζ», «ΟΖ», Folk Roots (νυν froots) και Global Rhythm.  Έχει γράψει εξ ημίσεως το κεφάλαιο για την Ελληνική μουσική στις τρεις τελευταίες εκδόσεις του διάσημου «έθνικ» μουσικού οδηγού The Rough Guide to World Music” της Penguin. Έχει δε επιμεληθεί δύο διάσημες συλλογές ελληνικής μουσικής: στο εξωτερικό: την Grecia: De Oriente Y De Occidente (Resistencia) και The Rough Guide to the Music of Greece.

Tα τελευταία 14 χρόνια, γράφοντας πάντοτε για την καλλιτεχνική επικαιρότητα, αναδεικνύει τις παραδοσιακές αξίες σε κάθε μορφή Τέχνης και επιλέγει θέματα βάσει μιας κλασσικίστικης  άποψης περί Τέχνης  για μια σειρά από ανάλογα έντυπα μεγάλης αναγνωσιμότητας. Επιτυχία  που οδήγησε εκδότες να του προτείνουν σειρά από βιβλία με κείμενα του η καινούργιο υλικό για τον κινηματογράφο και την μουσική.