ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
17 October, 2021
ΚεντρικήΠοιοί Είμαστε

  Κρατήστε όλους τους πνευματώδεις σύγχρονους συγγραφείς σας.

  Δώστε μου τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
  Κρατήστε όλους τους μοδάτους σύγχρονους ζωγράφους σας.
  Θα πάρω τον Ρέμπραντ, τον Τιτσιάνο, τον Ντα Βίντσι και τον Γκαίνσπορω

   20th Century Man των Kinks  

To “Άβαλον Των Τεχνών” είναι ένα διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό που  είναι αφιερωμένο στο πάντρεμα Μοντερνισμού και Παράδοσης, αλλά και σε  ότι Μεγάλο, Αληθινό και Όμορφο έχει υπάρξει από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.

Ξεκινώντας από την λογοτεχνία, λατρεύουμε τα μεγάλα έπη της ανθρωπότητος (“Ιλιάδα”, “Αινειάδα”,  “Ραμαγιάνα”, “Σαχμανέ”, “Μπέογουλφ”, “Καλαβάλα”) και γενικότερα την αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή γραμματεία, την Μεσαιωνική ποίηση σε Δύση και Ανατολή και τούς γίγαντες της Αναγεννησιακής λογοτεχνίας.  

Όσο δε αφορά την σύγχρονη εποχή, έχουμε μια προτίμηση στους κλασσικούς λογοτέχνες που εμπνέονται από τις εθνικές παραδόσεις των χωρών τους και τις παραδοσιακές αξίες, ακόμα και με έναν σύγχρονο η επαναστατικό τρόπο. Από τον Ρομαντισμό του Γκαίτε, τού Μπάυρον και του Χαίλντερλιν στην εθνική ποίηση του Σολωμού, του Παλαμά και του Ουϊτμαν η τους Ρώσσους κλασσικούς. Και από τον Έλύτη, τον Γκάτσο και την “Γενιά του ‘30” σε μοντερνιστές, όπως ο Έλιοτ, ο  Γέητς και ο Πάουντ ή συγγραφείς αγαπητούς στο σημερινό  κοινό, όπως ο Κόρμακ Μακ Κάρθυ και η Ολίβια Μάννινγκ.  

Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, αυτές οι εθνικές/ παραδοσιακές αξίες διαπερνούν οριζόντια και όχι κάθετα το ιδεολογικό φάσμα. Έτσι εκτιμούμε επίσης την πατριωτική ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, την χριστιανική του Νίκου Καρούζου και την παραδοσιοκρατική του Αμερικανού αγρότη-ποιητή Γουέντελ Μπέρυ

Ενώ στο φετινό αφιέρωμα για το 1821, θα βρείτε εξίσου κείμενα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Λουκή Ακρίτα και του Κώστα Βάρναλη, που καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα και απαντούν στην αποδόμηση του σήμερα 

Παράλληλα αγαπάμε ότι καλύτερο υπάρχει στο σήμερα: αστυνομικές και κατασκοπευτικές ιστορίες, την ηρωϊκή και επιστημονική φαντασία, αλλά και ιστορικές ταινίες και σειρές εποχής. 

Σε μια πνευματικά ασταθή εποχή, γράφουμε για  σύγχρονο πνευματικό  κινηματογράφο, ενώ θεωρούμε πάντα μοντέρνους, τους χριστιανούς συγγραφείς, όπως ο Nτοστογιέφσκυ, ο Έλιοτ, η Φλάννερυ Ο’ Κόννορ (μεγάλη αγαπημένη του Τζώννυ Κας και του Νικ Κέηβ) και ο Κ. Σ. Λιούις.

Εναντιωνόμαστε στην αποδόμηση της αρχαίας τραγωδίας και της όπερας από μοντέρνους σκηνοθέτες (Regietheatre), καθώς και την “λατρεία της ασχήμιας που έχει καταλήξει η σύγχρονη τέχνη” (Ρότζερ Σκρούτον). Αντίθετα πιστεύουμε ότι η Παράδοση μπορεί να είναι εφαλτήριο ακόμα και για την πιο επαναστατική τέχνη. 

Από την άλλη, έχουμε μεγάλη αδυναμία στην κλασσική και προκλασσική μουσική και στηρίζουμε την αντίστοιχη ελληνική σκηνή. Ενώ δημοσιεύουμε συχνά άρθρα για την ελληνική λόγια ή κλασσική μουσική που παραμένει η “μεγάλη άγνωστη” για πολλούς. 

Και φυσικά αγαπάμε το μέταλ και την όπερα, το “προγκρέσιβ ροκ” και το κλασσικό “έντεχνο”, την “κάντρυ”, το “μπλούγκρας” και το σάουθερν ροκ, την ιρλανδο-κέλτικη μουσική, τις ευρωπαϊκές λαϊκές και νεομεσαιωνικές μουσικές. Ιδίως όμως μας ενδιαφέρει η ελληνική παραδοσιακή μουσική, έτσι όπως επιβιώνει σε κλασσικές, αλλά και πιό σύγχρονες μουσικές φόρμες. 

Τέλος ως πολιτιστικό περιοδικό μας ενδιαφέρουν θέματα όπως η φιλοσοφία, οι πολιτικοί στοχαστές, η εθνική διανόηση του 20ου αιώνα (Ίων Δραγούμης, Άγγελος Σικελιανός, Ζήσιμος Λορεντζάτος, Κωνσταντίνος Καραβίδας), η οικολογία, ο κοινοτισμός και πολλά άλλα.   

Όποιος λοιπόν θέλει να διαβάσει άρθρα για θέματα πολιτισμού και συνεντεύξεις που δεν θα βρει πουθενά αλλού, τότε είναι στο σωστό μέρος.

Koλλάζ από εξώφυλλα διάσημων άλμπουμς του “προγκρέσιβ ροκ” .Από αριστερά προς δεξιά: το “Nursery Cryme” των Genesis, το “Atom Heart Mother” των Pink Floyd και το “Μirage” των Camel. 1η κάθετος: το Relayer των Yes, το “Felona e Sorona” των Le Orbe, το “Freak Out” των Mothers Of Invention και το “Fragile” των Yes. 2η κάθετος: “Dark Side Of The Moon” των Pink Floyd, το ομώνυμο των Gentle Giant και το “Τarkus” των Emerson, Lake & Palmer. Το Aqualung των Jethro Tull και το In the Court of Crimson King των King Crimson

 

Γιώργος Πισσαλίδης

Διευθυντής και αρχισυντάκτης  Του «Άβαλον των Τεχνών»

Ο Γιώργος Πισσαλίδης είναι πολιτιστικός συντάκτης και κριτικός κινηματογράφου. Έχει υπάρξει συνεργάτης της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και μουσικών περιοδικών, όπως «Ποπ& Ροκ», «Δίφωνο», «Jazz&Tζαζ», «ΟΖ», Folk Roots (νυν froots) και Global Rhythm.  Έχει γράψει εξ ημίσεως το κεφάλαιο για την Ελληνική μουσική στις τρεις τελευταίες εκδόσεις του διάσημου «έθνικ» μουσικού οδηγού The Rough Guide to World Music” της Penguin. Έχει δε επιμεληθεί δύο διάσημες συλλογές ελληνικής μουσικής: στο εξωτερικό: την Grecia: De Oriente Y De Occidente (Resistencia) και The Rough Guide to the Music of Greece.

Tα τελευταία 14 χρόνια, γράφοντας πάντοτε για την καλλιτεχνική επικαιρότητα, αναδεικνύει τις παραδοσιακές αξίες σε κάθε μορφή Τέχνης και επιλέγει θέματα βάσει μιας κλασσικίστικης  άποψης περί Τέχνης  για μια σειρά από ανάλογα έντυπα μεγάλης αναγνωσιμότητας. Επιτυχία  που οδήγησε εκδότες να του προτείνουν σειρά από βιβλία με κείμενα του η καινούργιο υλικό για τον κινηματογράφο και την μουσική.  [/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]