Μετά την Καταστροφή, ένα μεγάλο μέρος από την ελληνική μουσική παράδοση της Ιωνίας (με επίκεντρο τη Σμύρνη) μεταφέρθηκε στην Αθήνα και τον Πειραιά, αποτυπώνοντας το τραύμα της απώλειας αλλά και την ανάγκη των προσφύγων να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Το σμυρναίικο ύφος επιβλήθηκε στη δισκογραφία (που τότε ξεκινούσε την εγχώρια παραγωγή) και τα «σμυρναίικα» διαδόθηκαν στα καφενεία και στα κέντρα (τις «μπίρες»), επηρεάζοντας άμεσα την τοπική μουσική ζωή και όλους τους μεταγενέστερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου.
Στην παρούσα διάλεξη θα επιχειρηθεί, κυρίως μέσα από προφορικές μαρτυρίες, μια αναφορά στη συμβολή των προσφύγων στη διαμόρφωση της αστικής λαϊκής μουσικής στην κυρίως περιοχή της Ελλάδας κατά την περίοδο 1925-1935.
Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Απριλίου 2024
Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
Ώρα: 20.00
Η είσοδος στη διάλεξη είναι δωρεάν. Η διάρκεια της ομιλίας θα είναι 1 περίπου ώρα, ενώ θα ακολουθήσει ένα μισάωρο που θα διατεθεί για ερωτήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο filoi.laikon.organon@gmail.com.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΛΙΑΒΑ
Ο Λάμπρος Λιάβας είναι Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικόού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, Εθνολογία και Εθνομουσικολογία στο Παρίσι. Έχει αναπτύξει πολύπλευρη ερευνητική, εκπαιδευτική κι επιμορφωτική δραστηριότητα με στόχο την καταγραφή, μελέτη και διάδοση της ελληνικής μουσικής (λόγια, δημοτική, αστική, νεότερο και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι).
Έχει επιμεληθεί σχετικές βιβλιογραφικές, δισκογραφικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, φεστιβάλ, παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί με την οργάνωση αρχείων, μουσική αρθρογραφία και μουσικοκριτική, καθώς και με την παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για την παραδοσιακή μουσική.
Το «Αλάτι της Γης» είναι η μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή του είδους (από το 1981), ενώ από το 2012 προβάλλεται και ως τακτική τηλεοπτική εκπομπή στη Δημόσια Τηλεόραση. Το 2021 του απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το Βραβείο Μουσικής Σπύρου Μοτσενίγου και το 2022 από το ΙΤΕ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.