ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 May, 2023
ΚεντρικήΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣΟ Σπύρος Γελέκας ανάμεσα στους ζωγράφους του επίσημου Ημερολογίου Τολκιν 2023 

Ο Σπύρος Γελέκας ανάμεσα στους ζωγράφους του επίσημου Ημερολογίου Τολκιν 2023 

 του Γιώργου Πισσαλίδη 

Το επίσημο ημερολόγιο Tolkien, φέτος περιέχει 12 εκπληκτικούς πίνακες από μια νέα γενιά καλλιτεχνών εμπνευσμένων από τον κόσμο της Μέσης Γης. Έξι Τολκινικοί καλλιτέχνες επιλέχθηκαν φέτος από το Tolkien Estate και μέσα σε αυτούς, ο Κερκυραίος εικαστικός Σπύρος Γελέκας.

Το επίσημο ημερολόγιο του Tolkien έχει γίνει ένα καθιερωμένο εκδοτικό γεγονός, το οποίο περιμένουν με ανυπομονησία οι θαυμαστές του Tolkien σε όλο τον κόσμο. Τα προηγούμενα ημερολόγια Tolkien έχουν γίνει πολύ περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα, και η φετινή θα είναι αναμφίβολα μια απαραίτητη αγορά για τους θαυμαστές της Μέσης Γης παντού. 

Με μια ποικιλία από καλλιτεχνικά στυλ που επιδεικνύονται, το φετινό ημερολόγιο είναι μια γιορτή της αξιοσημείωτης επιρροής που άσκησε ο Tolkien στους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, εμπνέοντας μια δημιουργική κληρονομιά που έχει διατηρηθεί σε όλες τις γενιές.

Ο Γελέκας είχε κάνει το 2019 μια έκθεση αφιερωμένη στην Μέση Γη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θήβα και Λάρισα. Όπως είχε δηλώσει στον συνεργάτη μας Χρήστο Κεσκίνη η δουλειά πάνω στον φανταστικό κόσμο του καθηγητή Τόλκιν ήταν όνειρο από τα 16 του χρόνια ενώ πίστευε ότι “Η έκθεση της Μέσης Γης είναι μόνο η αρχή της ενασχόλησης μου με το έργο του καθηγητή Τόλκιν” 

Πράγματι έκτοτε πολλά τολκινικά έργα του, κοσμούν ιδιωτικές συλλογές, ο ίδιος έχει δει έργα του να εκτίθενται δίπλα σε αυτά του Νταλί και του Πικάσσο, ενώ εχει σχεδιάσει το εξώφυλλο του βιβλίου “Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν” που κυκλοφόρησε το 2021 από τις “Εκδόσεις Κέδρος” 

Πως έχει βιώσει αυτό το σημαντικό γεγονός; 

Ο ίδιος γράφει στο προφίλ του : “Μου έχουν στείλει συγχαρητήρια μέχρι και από επίσημους συλλόγους και κανάλια στο Youtube, ακόμα και Tolkienists ενώ ξαφνικά αυξήθηκαν οι followers σε όλα τα social media”

“Oι περισσότεροι μου γράφουν με ενθουσιασμό ότι αυτό είναι μεγάλη τιμή (βασικά είναι η υπέρτατη) και τεράστιο επίτευγμα. Προσωπικά για μένα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τις εκθέσεις δίπλα σε Νταλί και Πικάσο.

Και σχετικά με την επαγγελματική πλευρά του θέματος:  

“Περίμενα μήνες για να επισημοποιηθεί η ανακοίνωση, συγκεκριμένα από πέρυσι τον Οκτώβρη. Βλέπεις, όταν έχεις να κάνεις με brands και συμβόλαια, υπάρχουν κανόνες και συγκεκριμένα αυτά που θα γράφεις. Σχεδόν έξι μήνες υπομονή. 

Όπως εσείς, έτσι κι εγώ χθες πρωτοείδα το εξώφυλλο. Γνωρίζω σε ποιους μήνες τα έργα μου υπάγονται αλλά μέχρι εκεί προς το παρόν” 

 Και συνεχίζει: “Το πιο θετικό απ΄ όλα, δεν είναι ότι μπήκα στην τρίτη γενιά ζωγράφων του Τόλκιν, αλλά για μένα είναι η αρχή. Το ότι με βρήκαν! Το ότι οι ίδιοι με προσέγγισαν. Εκεί ήταν τότε που τρελάθηκα από την χαρά μου. Λαμβάνοντας το πρώτο email για πρόταση συνεργασίας! Απλά κράτησε για λίγο. Έπρεπε να προσγειωθώ πίσω στην γη, να συνεχίσω να απαντώ στα emails με επαγγελματικό τρόπο και να στέλνω ότι μου ζητείται”.. 

Το ημερολόγιο Tolkien 2023 θα κυκλοφορήσει στις 21 Ιουλίου 2022 από τον επίσημο εκδοτικό οίκο Harper Collins.

mde

Μοιραστείτε