Διαθέσιμο από Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Πώς η επίμονη προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση μπορούν να μεταμορφώσουν ένα χωριό φάντασμα σ’ ένα παραδοσιακό οικισμό; Ένα ντοκιμαντέρ για την Εθιά, ένα ξεχασμένο χωριό στα Αστερούσια Όρη που έρχεται πάλι στη ζωή, κάνει πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Μια μικρού μήκους ταινία με μεγάλα συναισθήματα. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Παναγιωτακόπουλου, «Το Παλατάκι των Αορίων», μετά την επίσημη πρεμιέρα του στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή του στο 7ο Los Angeles Greek Film Festival, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών και το 14ο Festival du Film Insulaire de l’ Ιlle de Croix (Βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ) μεταξύ άλλων, κάνει ψηφιακή πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Η ανάπλαση της Εθιάς, όπως τη διηγούνται οι πρωταγωνιστές της με τις ξεχωριστές ιστορίες τους, δημιουργεί ένα σύμπαν μνήμης και αισιοδοξίας.

Στα βουνά της Κρήτης, οι ντόπιοι αποφάσισαν να φέρουν ξανά στη ζωή ένα ερειπωμένο χωριό και την ιστορία του. Αυτή είναι η ιστορία της Εθιάς, άρρηκτα δεμένη με τις ιδιαιτερότητες του σκληροτράχηλου ορεινού όγκου στον οποίο βρίσκεται, τα Αστερούσια όρη. Μια σύντομη εισαγωγή, με την αφήγηση της κυρίας Μαρίας Λουλάκη, η οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ το χωριό, μας οδηγεί μέχρι την άνθιση του οικισμού και, στη συνέχεια, την αστυφιλία, την εγκατάλειψη, την ερήμωση. Η ιδέα της ανάπλασης, μια έμπνευση του Γιάννη Ανδρουλάκη, ενός μηχανικού με καταγωγή από την Εθιά, στην αρχή αντιμετωπίστηκε με πολλές αμφιβολίες.