ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 February, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ“Εν χορδαίς και οργάνω” : Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και κιθάρα στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών 

“Εν χορδαίς και οργάνω” : Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και κιθάρα στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών 

Επιμέλεια Γιώργου Πισσαλίδη 

Ένας μοναδικός ηχητικός συνδυασμός νυκτών εγχόρδων και εκκλησιαστικού οργάνου, αποτελεί το θέμα της συναυλίας αυτής που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανική Εκκλησία, την Κυριακή 14 Μαϊου και ώρα 19.00

Ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες:

Ντορίν Λασκαρίδου, κιθάρα – μαντολίνο

Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Θα ακουστούν έργα των:

Haendel, Vivaldi, Carulli, Mertz, Pietrapertosa και άλλων συνθετών

Γερμανική Εκκλησία, 

Σίνα 68 και Οίτης

Διάρκεια συναυλίας: 45 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Παρασκευόπουλο 

Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν με τη γνωστή καθηγήτρια πιάνου Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι ο πρώτος Έλληνας που απέκτησε ελληνικό Δίπλωμα εκκλησιαστικού οργάνου το 2019 με καθηγήτρια την Ελένη Κεβεντσίδου από το Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» με ενέργειες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Παύλου Βεντούρα 

Όντας ένας από τους λίγους Έλληνες οργανίστες, οργανώνει συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου από το 1991 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας στις οποίες εκτός από τον ίδιο λαμβάνουν μέρος και άλλοι συντελεστές όπως καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Όπερας Δωματίου Αθηνών, του τμήματος Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηνών και άλλων καλλιτεχνικών φορέων και οργανισμών. 

Επίσης είναι από το 2010 καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο το οποίο σημειώνει μεγάλη επιτυχία και από το 2014 εντάχθηκε ως σκέλος του μεγάλου διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “Terra Sancta” όπου διοργανώνεται σε διάφορες χώρες της Μεσογείου. Από το 2017 έως το 2021 υπήρξε  καλλιτεχνικός διευθυντής και του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “ANO” του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο του οποίου εγκαινίασε το εκκλησιαστικό όργανο το 2016 με μεγάλη πανηγυρική συναυλία μετά την ανακατασκευή του οργάνου από τον Ιταλό κατασκευαστή Saverio Tamburini. 

Από το 1997 είναι οργανίστας στη Γερμανική Εκκλησία του Χριστού ενώ από το 2012 διορίστηκε Αρχιμουσικός (Kantor) στον ίδιο χώρο και διοργανώνει όλα τα μουσικά δρώμενα του ναού, διευθύνει τη χορωδία της εκκλησίας Cantus Celestis καθώς επίσης και το φωνητικό σύνολο Vox Sinceris που ερμηνεύει θρησκευτική μουσική της Αναγέννησης και είναι έφορος του εκκλησιαστικού οργάνου. 

Έχει πραγματοποιήσει δισκογραφία με δύο CD, ένα με έργα για εκκλησιαστικό όργανο με τίτλο: «Θεός το φρούριον ημών» και «Χριστουγεννιάτικη Μελωδία». Και προετοιμάζεται και για τρίτη δισκογραφική εργασία. 

Λίγα λόγια για την Ντορίν Λασκαρίδου 

Γεννήθηκε στη Βικτώρια του Καναδά. Σπούδασε, με υποτροφία, κλασική κιθάρα στο ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Κ. Κοτσιώλη, απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα το 1994. Ως σολίστ έχει αποσπάσει 2ο βραβείο στο 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Λας Πάλμας, Καναρίων Νήσων (1998) και 3ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας Osnabruck, Γερμανίας (2003). Έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σύνολα σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα (Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Κρήτη), και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Αίγυπτο).

Έχει συνεργαστεί με Έλληνες τραγουδιστές (Πρωτοψάλτη, Φραγκούλης, Λέκκας, Θωμαΐδης κ.α.), ενώ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ και Ορχήστρα Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Διδάσκει κιθάρα και μαντολίνο στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου. 

Μοιραστείτε