ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟι διαφορετικές παραδόσεις της ελληνικής λύρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 

Οι διαφορετικές παραδόσεις της ελληνικής λύρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 

Μια μουσική παράσταση σε επιμέλεια του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα

Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας σε περιοχές του Ελληνισμού υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ. Αυθεντικοί οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες δημιουργούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης μια μουσική παράσταση που αναδεικνύει το απολλώνιο μέτρο αλλά και την εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια αυτού του τόσο ιδιαίτερου λαϊκού οργάνου με δοξάρι, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Λάμπρος Λιάβας. Η μουσική παράσταση «Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς Γέφυρες, που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ.

Ο Λάμπρος Λιάβας σημειώνει σχετικά: «Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες.

Τα ελληνικά λαϊκά όργανα με δοξάρι αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια, «αδέρφια και ξαδέρφια», προγόνους του βιολιού που ήρθε στην Ελλάδα τον 18ο αι. και τελικά επικράτησε. Μα ο παλιός είναι αλλιώς!

Γιώργος Αμαραντίδης

Οι λύρες έχουν άλλη δύναμη, ξέχωρη γοητεία. Κρατάνε ακόμα τον ήχο τον αρχέγονο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας, σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη εξακολουθούν να αντιστέκονται στην παντοδυναμία του βιολιού.

Κάθε τόπος έχει τη λύρα του, με το δικό της σχήμα και την κατασκευή της, το κούρδισμα, την τεχνική παιξίματος, καθώς και το ξεχωριστό ρεπερτόριο με τα τραγούδια και τους χορούς να μπλέκονται με τους παλιούς «χαβάδες».

Οι λύρες του Ελληνισμού, της θάλασσας και της στεριάς. Σε Βορρά, Νότο κι Ανατολή… Σαν ένα πολύχρωμο γοητευτικό μωσαϊκό: 

Οι λύρες του Αιγαίου (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Λήμνος), οι λύρες της Μακεδονίας (Δράμα), της Θράκης (Αναστενάρηδες), οι λύρες του Πόντου (κεμεντζές) και της Καππαδοκίας (κεμανές) καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της πολίτικης λύρας από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.

Ελάτε να τις ακούσουμε, να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Ελάτε στο ταξίδι μας, με λύρες και δοξάρια!» 

Μοιραστείτε