ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 July, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤζωρτζ Ουάσινκτον: Ο αρχέτυπος Πρόεδρος του “Πρώτα η Αμερική” 

Τζωρτζ Ουάσινκτον: Ο αρχέτυπος Πρόεδρος του “Πρώτα η Αμερική” 

Με αφορμή τα γενέθλια του Τζωρτζ Ουάσινγκτον (22 Φεβρουαρίου) και την προχθεσινή Ημέρα του Αμερικανού Προέδρου δημοσιεύουμε ένα άρθρο της ελληνικής καταγωγής Αναστασίας (Στέησυ) Καλιαμπάκου που αναδεικνύει τον πρώτο Πρόεδρο της πρώτης σύγχρονης Δημοκρατίας να είναι ο πρώτος εκπρόσωπος αυτού που αργότερα ονομάσθηκε “Πρώτα η Αμερική”, αρνούμενος ανά τις ανά τον κόσμο πολιτικές η στρατιωτικές επεμβάσεις (Άβαλον των Τεχνών) 

 

της Anastasia Kaliabakos 

 

Τα αποτελέσματα της “Έρευνας Ειδικών για το Πόσο Μεγάλοι ήταν οι Αμερικανοί Πρόεδροι για το 2024” (2024 Presidential Greatness Project Expert Survey) έχουν κυκλοφορήσει έγκαιρα για να συμπέσουν με την Ημέρα του Προέδρου: “Ειδικοί για τους Προέδρους” έχουν ταξινομήσει τον Τζό Μπάιντεν ως τον 14ο καλύτερο Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον τελευταίο. Η λίστα είναι γεμάτη με αμφισβητίσιμες ταξινομήσεις (ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ είναι 2ος, ο Γούντροου Γουίλσον 15ος και ο Ρίτσαρντ Νίξον 35ος) Ο Αβραάμ Λίνκολν είναι πρώτος και ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον ήρθε τρίτος. 

Είναι κρίμα,  αν και δεν είναι εντελώς μη αναμενόμενο.  Ο Ουάσινγκτον ήταν ένας γρίφος, και ακόμα χειρότερα, μερικές από τις ιδέες του είναι εντελώς μη δημοφιλείς με το κοινό που συμμετέχει σε αυτές τις δημοσκοπήσεις. Ειδικά ο  Ουάσινγκτον  ήθελε να εξασφαλίσει την επιβίωση των νεόδμητων Ηνωμένων Πολιτειών και να τις προστατέψει από αναμείξεις σε ξένες υποθέσεις. Σε αυτό που θα μπορούσε να αποκαλεσθεί η εκκολαπτόμενη γλώσσα του “Πρώτα η Αμερική” ο Ουάσινκτον έλεγε στον Αποχαιρετιστήριο Λόγο του:  

΄”Ως λεωφόροι σε ξένη επίδραση σε αμέτρητους τρόπους, τέτοιες  προσκολλήσεις είναι ιδιαίτερα προειδοποιητικές για τον αληθινά διαφωτισμένο και ανεξάρτητο πατριώτη. Πόσες ευκαιρίες έχουν να ανακατευτούν με τις πολιτικές φράξιες στο εσωτερικο, να εξασκήσουν τις τέχνες της εξαπάτησης, να καθοδηγήσουν με ψεύτικους τρόπους την κοινή γνώμη, να επηρεάσουν η να αφήσουν άναυδα τα δημοτικά συμβούλια. Τέτοια προσκόλληση του μικρού η του αδύνατου προς το μεγάλο η δυνατό έθνος καταδικάζει τον πρώτο να είναι ο δορυφόρος του δεύτερου”. 

Αvailable from Library of Congress

Έν έτει 2024, όταν το Κογκρέσσο συζητά δημόσια πόσα δισεκατομμύρια θα πρέπει να σταλθούν πέρα από τον ωκεανό για να εξευμενίσει ξένες δυνάμεις, οι προειδοποιήσεις του ουάσινκτον αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. 

Επίσης προτιμούσε άλλους πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσει την Αμερικάνικη δημοκρατία να επιβιώσεις τις πρωτες της μέρες. Όπως έγραφε σήμερα στο American Conservative το μέλος του Κογκρέσσου Τζος Μπρέτσην: 

“Στην  Αποχαιρετιστήρια Ομιλία του το 1796, ο Τζώρτζ Ουάσινγκτον υπογράμμισε την σημασία του να ξεπληρώσουμε το χρέος του Επαναστατικού Πολέμου και τα λόγια του θα έπρεπε να είναι μάθημα για μας σήμερα. Καλούσε το Κογκρέσσο να κάνει την πλήρη αποπλήρωση του χρέους προτεραιότητα σε εποχή ειρήνης αντί να μεταφέρει με φειδώ στο μέλλον τα βάρη που θα έπρεπε να σηκώσουμε εμείς οι ίδιοι.” 

Ο πρώτος Πρόεδρος μας θα έμενε έκπληκτος αν έβλεπε το εθνικό μας χρέος να έχει φτάσει μέχρι 34 τρις δολλάρια και να ανεβαίνει κάθε μέρα. Δυστυχώς ο 14ος καλύτερος πρόεδρος ξοδεύει σήμερα για την Ημέρα του Προέδρου στο παράλιο σπίτι του στο Ντέλαγουέηρ και έτσι αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν κάποια άλλη στιγμή. Ευτυχισμένη Ημέρα του Προέδρου! 

Photo credit for central photo: Jorge Salcedo 

Μοιραστείτε