ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΑφιέρωμα της ΕΡΤ στον Τάσο Αθανασιάδη επετείω του θανάτου του

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Τάσο Αθανασιάδη επετείω του θανάτου του

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του λογοτέχνη Τάσου Αθανασιάδη, το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Σ’ αυτό το επεισόδιο της σειράς «Νυχτερινός Επισκέπτης», ο συγγραφέας ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ μιλά στο δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο για τη ζωή και το έργο του.

Ο συγγραφέας σχολιάζει τους ήρωες των βιβλίων του, κάνει αποτίμηση της πορείας του και καταθέτει τις απόψεις του για τη ζωή γενικά. Ακόμη, ο Τ. Αθανασιάδης κάνει εκτενή αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σαλιχλί της Μ. ΑΣΙΑΣ, και εξηγεί πόσο τον επηρέασε στο συγγραφικό του έργο. Αναφέρεται στη βράβευσή του με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί», το οποίο στάθηκε η αφορμή για να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και στο ταξίδι του σ’ αυτή.

Επιπλέον, ο συγγραφέας καταθέτει το θαυμασμό του για τον κριτικό λογοτεχνίας Φώτο Πολίτη και τονίζει πόσο τον επηρέασε. Γίνεται ακόμη λόγος για την τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του όπως, «Οι Πανθέοι«, «Φρουροί της Αχαϊας«, «Η Αίθουσα του Θρόνου» και για τη σχέση σεναριακής γλώσσας και μυθιστορηματικής γραφής. Τέλος, άνθρωποι του πνεύματος μιλούν για το συγγραφικό έργο του Τ. Αθανασιάδη. Έτος παραγωγής: 1999.

Δείτε επίσης,

το μοναδικό σωζόμενο επεισόδιο από το σίριαλ «ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ», τηλεοπτική διασκευή της μυθιστορηματικής τριλογίας του Τάσου Αθανασιάδη, σε σενάριο Τάκη Χατζηαναγνώστου και σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Χωρίστηκε σε τρεις κύκλους αντίστοιχα με το μυθιστόρημα: «Η Χαρισάμενη Εποχή», «Μάρμω Πανθέου» και «Κερκόπορτα», με θέμα τις περιπέτειες των Πανθέων, μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, κατά τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δημοφιλής σειρά έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή στις 15 Απριλίου 1977 και διήρκεσε μέχρι την 1η Ιουνίου 1979, οπότε προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο.

Κεντρικό άξονα της πλοκής της σειράς αποτελεί η ερωτική σχέση και περιπέτεια της ΜΑΡΜΩΣ (Κάτια Δανδουλάκη), με τον ΚΙΤΣΟ (Στέλιος Καλογερόπουλος), ανιψιό του συζύγου της ΑΝΔΡΕΑ (Άγγελος Αντωνόπουλος). Στο συγκεκριμένο επεισόδιο (τελευταίο) η Μάρμω, μετά το θάνατο του εραστή της, επιστρέφει στον σύζυγό της Ανδρέα, ο οποίος τη δέχεται κοντά του. Το επεισόδιο και η σειρά τελειώνουν με μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή των Πανθέων. Παίζουν ακόμη: Λυκούργος Καλλέργης (Ισίδωρος), Γιάννης Αργύρης (Φάνης), Νίκος Απέργης (Μαρμάρης), Δώρα Σιτζάνη (Λιάνα), Λουίζα Ποδηματά (Δέσποινα), Αλέκα Παΐζη (Χρυσοστόμη), Γιώργος Χριστοδούλου (Θωμάς), Φαίδων Γεωργίτσης (Στάθης), κ.ά.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιραστείτε