ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣΟ Jimmy Page δανείζει Προ-Ραφαηλικές ταπισερί του Άγιου Δισκοπότηρου στην νέα έκθεση της “Τέητ Γκάλερι”

Ο Jimmy Page δανείζει Προ-Ραφαηλικές ταπισερί του Άγιου Δισκοπότηρου στην νέα έκθεση της “Τέητ Γκάλερι”

Του Ρόμπερτ Ντέξ

O θρύλος του ροκ, Τζίμμυ Πέητζ έχει δανείσει ένα ζευγάρι μεγάλες ταπισερί του Έντουαρντ Μπερν Τζόουνς από την προσωπική του συλλογή σε μια σημαντική νέα έκθεση στην «Τέητ Γκάλερυ».

Ο πρώην κιθαρίστας των Led Zeppelin ήταν στην πινακοθήκη Tate Britain για να δει τα σπάνια έργα του Έντουαρντ Μπερν Τζόουνς, που τοποθετήθηκαν εκεί πριν εκτεθούν στην μεγαλύτερη έκθεση του Προ-Ραφαηλικού καλλιτέχνη εδώ και δεκαετίες. Οι ταπισερί, οι οποίες δείχνουν σκηνές από τους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου και την αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου είναι ανάμεσα σε άλλα 150 εκθέματα.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Άλισον Σμιθ, η οποία περιήγησε τον μουσικό στην έκθεση, είπε: «Όταν ήλθε, ρώτησε με έμφαση πότε ήταν η τελευταία φορά που το έργο του Έντουαρντ Μπέρν Τζόουνς παρουσιάσθηκε σε αυτήν την κλίμακαστο Λονδίνο και έπρεπε να του υπενθυμίσω ότι η τελευταία μεγάλη έκθεση ήταν το 1975 στο   Hayward το 1975 και η τελευταία φορά που παρουσιάσαμε το έργο του Μπερν Τζόουνς στην «Τέητ Γκάλερυ» ήταν το 1933, στην 100η επέτειο από την γέννηση του. Έτσι αυτές οι ευκαιρίες είναι λίγες και ανάμεσα τους μεσολαβεί μεγάλο διάστημα».

ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟΥ Από την συλλογή του Τζίμυ Πέητζ

Η κυρία Σμιθ, η οποία ξόδεψε τρία χρόνια δουλεύοντας στην έκθεση είπε ότι ο Πέητζ «ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που φωτιζόταν και από τα χρώματα» Πρόσθεσε: «Όταν ο κόσμος έρθει στην έκθεση θα θέλουν να μάθουν για τα πάντα που έχουν σχέση με τον Μπερν Τζόουνς»  

Οι ταπισερί που και οι δύο φτιάχτηκαν ανάμεσα στο 1890 και το 1894, έχουν τους τίτλους «Το Επίτευγμα: Το Όραμα του Άγιου Δισκοπότηρου εμφανίζεται στον Σερ Γκάλαχαντ, τον Σερ Μπόαρς και τον Σερ Πάρσαφαλ» και «Οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης οπλίζονται και αποχωρούν για την αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου».

“ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΣΚΠΟΤΗΡΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΕΡ ΛΑΝΣΕΛΟΤ ΤΟΝ ΣΕΡ ΜΠΟΑΡΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΡ ΠΑΡΣΙΦΑΛ” ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΜΠΕΡΝ ΤΖΟΟΥΝΣ

Ο Πέητζ, ο οποίος βοήθησε τους Led Zeppelin να γίνουν μία από τις μεγαλύτερες μπάντες στον πλανήτη με τραγούδια, όπως Stairway To Heaven και Whole Lotta Love, είναι ένας αφιερωμένος θαυμαστής του Προ-Ραφαηλικού κινήματος με το οποίο συνδέεται ο Έντουαρντ Μπέρν τζόουνς. Έχει μιλήσει και παλιότερα πόσο ένοιωσε να νοιώθει κάτι να τον συνδέει με τον Ντάντε Γκαμπριέλ Ροσέττι, όταν ήταν ακόμα στο σχολείο πριν σπουδάσει σε Σχολή Τεχνών και γίνει μουσικός. Επίσης ο Ντέηβιντ Μπόουί έδωσε εύσημα στον Μπερν Τζόουνς για το πόσο επηρέασε τον τρόπο που ντυνόταν σαν γυναίκα. 

Η έκθεση στην Tate Gallery κάνει εγκαίνια την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και διαρκεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2019.

Πηγή: standard.co.uk

Μοιραστείτε