ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 July, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑTo Χόλλυγουντ ακόμα να μεταφέρει την “Μυστική Ιστορία” της Ντόνα Τάρττ επί της οθόνης (αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό)

To Χόλλυγουντ ακόμα να μεταφέρει την “Μυστική Ιστορία” της Ντόνα Τάρττ επί της οθόνης (αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό)

Η Γκουίντεθ Πάλτροου κάποτε σκεπτόταν να την διασκευάσει 

 της Abbey Matheson για το Collider 

H συγγραφέας Ντόνα Τάρτ (Donna Tartt) ήταν μόνο 29 ετών όταν δημοσίευσε την “Μυστική Ιστορία “και ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε. Eίναι μια όμορφη ιστορία που σε στοιχιώνει και περιστρέφεται γύρω από έξι φοιτητές ακριβού πανεπιστημίου που αναντίρρητα έχουν ελαττώματα, αλλά επίσης μπορεί κάποιος να ταυτισθεί κάποιος μαζί τους με ένα τρόπο που σε τρομάζει. Η “Μυστική Ιστορία” έχει μαζέψει γύρω της πολλούς οπαδούς από την στιγμή της κυκλοφορίας της το 1992, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αναρωτιούνται: που είναι η αντίστοιχη ταινία; 

Παρόλο που κάποιοι συγγραφείς διστάζουν να πουλήσουν τα δικαιώματα των βιβλίων τους σε σκηνοθέτες, η Ντόνα Τάρρτ δεν ήταν ποτέ ενάντια στην ιδέα η”Κρυφή Ιστορία” να γίνει ταινία, γιατί λοιπόν δεν έχει μεταφερθεί ακόμα; Για να πούμε την αλήθεια, έχουν γίνει πολυάριθμες προσπάθειες να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, άλλά μέχρι τώρα, όλες οι προσπάθειες έχουν αποτύχει. Το γεγονός δεν είναι αναγκαστικά κακό, η αρχική ακεραιότητα της “Κρυφής Ιστορίας” παραμένει ανέγγικτη και το απολαυστικά πλούσιο στυλ γραψίματος της Ντόνα Τάρττ παραμένει αγνό χωρίς να έχει γίνει σενάριο. Όμως παρόλο που “Η Μυστική Ιστορία” παραμένει ανέγγικτη από τους σκηνοθέτες, δεν υπάρχει αντίρρηση ότι η ιστορία θα ήταν πολύ όμορφη για να ζωντανέψει στην οθόνη. 

 

“Η Μυστική Ιστορία” λαμβάνει χώρα στο φανταστικό Κολλέγιο Χάλμπντεν” 

Τοποθετημένη στην Νέα Αγγλία στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην φανταστική τοποθεσία του Κόλλέγιο (στα αμερικάνικα Πανεπιστήμιο) του Χάλμπντεν, ο κύριος χαρακτήρας Ρίτσαρντ Πάπεν πλοηγεί την φοιτητική του ζωή με περιέργεια και οξείς παρατηρήσεις.  Ένα μεγάλο ποσοστό της “Μυστικής Ιστορίας” λαμβάνει στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Χάμπντεν και η Ντόνα Τάρττ ποτέ δεν αποτυχαίνει να περιγράψει με λεπτομέρειες την πολυπλοκότητα του υπερπολυτελούς τοπίου του Βέρμοντ. Όμως αυτή η λεπτομερής  πολυπλοκότητα δεν γίνονται μόνο για να περιγράψουν την γεύση της αισθητικής της Dark Academia (1). Πράγματι η λεπτομερής περιγραφή του καιρού που αλλάζει χρησιμοποιείται για να προσθέσει το αίσθημα του σασπένς στο βιβλίο, χρησιμοποιείται για να εντατικοποιήσει το μελόδραμα των διαθέσεων του Ρίτσαρντ και χρησιμοποιούνται για να εντατικοποιήσει το προαίσθημα του φόβου, το αίσθημα ότι κάτι πρόκειται να συμβεί, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι πραγματικά. Αυτήν την μεγάλη  ένταση που διαπερνά το βιβλίο θα ήταν συναρπαστικό να την δεί κανείς επί της οθόνης, απεικονισμένη από το νοσταλγικό και ταυτόχρονα τρομακτικό τοπίο του Κολλεγίου Χάμπντεν και των χώρων που το περιβάλλουν.   

Η Miramax προσπάθησε μια μεταφορά με την Γκουϊνεθ  Πάλτροου και τον αδελφό της Τζακ. 

 

Η σκηνοθέτιδα  Σοφία Κόππολα έχει την δεινότητα να δείχνει την ομορφιά των χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τι βρίσκεται κάτω από αυτή την ομορφιά. Η Κόππολα έχει επίσης ταλέντο στο να  σχεδιάζει σκυθρωπά τοπία που λένε τόσα για την ιστορία, όσο και οι χαρακτήρες. Έτσι θα ήταν η τέλεια σκηνοθέτιδα για την ταινία “Η Μυστική Ιστορία” . Μα όλα αυτά είναι φυσικά ένα όνειρο για τους λάτρεις της “Μυστικής Ιστορίας” και για πολλούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς τα τελευταία 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη και παραγωγού Άλαν Πάκουλα (“Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου”) ο οποίος άρπαξε τα κινηματογραφικά δικαιώματα για την Warner Brothers, όταν πρωτοκυκλοφόρησε “Η Μυστική Ιστορία”. Η διάσημη δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζόαν Ντιντιόν είχε υπογράψει συμβόλαιο για να γράψει το σενάριο και ο Αυστραλός σκηνοθέτης Σκωτ Χίκς ήταν έτοιμος για να σκηνοθετήσει,  Ωστόσο, ο Πάκουλα σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο το 1998 και τα κινηματογραφικά σχέδια του για την “Μυστική Ιστορία” ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. 

O Άλαν Πάκουλα (Columbia Pictures)

Μετά, το 2002, η Miramax έκανε μια συμφωνία με την Γουϊντεθ Πάλτροου και τον αδελφό της Τζάκ Πάλτροου και επρόκειτο να σκηνοθετήσουν και να κάνουν παραγωγή την ταινία της “Μυστικής Ιστορίας”. Φυσικά εκείνη την περίοδο ο συνιδρυτής της Miramax, Χάρβεϋ Γουαινστάιν ήταν δυστυχώς ακόμα αξιοσέβαστος στο Χόλλυγουντ. Το πρότζεκτ των αδελφών Πάλτροου για την “Μυστική Ιστορία” είχε ένα σενάριο που ετοιμαζόταν, αλλά ένας ακόμα θάνατος   σταμάτησε το πρότζεκτ για μια ακόμη φορά. Ο Μπρους Πάλτροου, πατέρας της Γκουϊνεθ και του Τζέηκ πέθανε το 2013, και τα πλάνα των αδελφών για την “Μυστική Ιστορία” μπήκαν στην γωνία.

Αυτήν την περίοδο η Ντόνα Τάρττ αποφεύγει το Χόλλυγουντ

Το 2013, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του τέταρτου μυθιστορήματος της Ντόνα Τάρττ “Η Καρδερίνα”, ο επι χρόνια φίλος της Τάρττ, πρώην συμφοιτητής της στο Μπένινγκτον Κόλλητζ και συγγραφέας του μυθιστορήματος, American Psycho, Mπρέτ Ήστον Έλλις σχεδίαζε να διασκευάσει την “Μυστική ιστορία” σε μια μίνι σειρά. Αρκετά ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι “Η Καρδερίνα” χάρισε στην Ντόνα Τάρττ το Βραβείο Πούλιτζερ για το 2014 και το μυθιστόρημα έγινε πετυχημένη ταινία. Όμως οι επί χρόνια οπαδοί της Τάρττ ακόμα αναρωτιόταν  που ήταν η μεταφορά της “Μυστικής Ιστορίας” και τα όνειρα του Μπέτ Ήστον Έλλις για την μίνι σειρά σιγά -σιγά έσβησαν λόγω των επαγγελματικών του  υποχρεώσεων. 

Παρόλο που “Η Καρδερίνα” μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, η αδυναμία να προβλέψει κανείς το Χόλλυγουντ, έκανε την Ντόνα Τράττ να κρατά αποστάσεις από τα “μήντια”. Το 2013, είπε στο περιοδικό “Town & Country” (“Tάουν εντ Κάντρυ”) : “Είμαι λίγο σαν μοναχικός λύκος. Δεν δίνω συνεντεύξεις η δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, εκτός και αν έχει κυκλοφορήσει κανένα βιβλίο μου. Το θεωρώ ότι με αποσπά (από την δουλειά ) Το γραφείο μου είναι εκεί που συμβαίνει η πραγματική δουλειά.” 

 

Χωρίς μια κινηματογραφική μεταφορά, η κληρονομιά του μυθιστορήματος “Η Μυστική Ιστορία” διατηρείται ανέγγιχτη 

Παρόλο που η Ντόνα Τάρττ περιγράφει τους χαρακτήρες των βιβλίων της και των χώρων που τους περιβάλλουν με πλούσιες λεπτομέρειες που θα εξεπλήρωναν τα όνειρα εξίσου υπευθύνων κάστιγκ, σκηνογράφων, καλλιτεχνών μέηκ άπ, ηθοποιών και κινηματογραφικών σκηνοθετών, θα υπάρχουν πάντα τα πιο αμφίσημα συστατικά της “Μυστικής Ιστορίας” που θα παλεύουν για να μεταφερθούν στην μεγάλη οθόνη.  Οι πιο εσώτερες σκέψεις της ψυχής του Ρίτσαρντ Πάπεν, οι οποίες όλο και πιο συχνά προσομοιάζουν τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσεως εκφράζονται με τόσο προσωπικό τρόπο με την γλώσσα της Τάρττ που η σχέση του αναγνώστη με τον Ρίτσαρντ μοιάζει ακραία προσωπική και ιδιωτική. Δεν μπορείς παρά να νοιώθεις συμπαθεια για αυτόν. 

Οι έξι ήρωες μιας ταινίας που ακόμα δεν “γυρίστηκε” (SobForSirius.tumbir.com)

Το ίδιο ισχύει για τους υπόλοιπους της φοιτητικής ομάδος, των οποίων η δυνατή ροπή για το ποτό έρχεται ως αποτέλεσμα της πάλης τους με πράγματα, όπως το άγχος, ο έρωτας δίχως ανταπόκριση και ο φόνος, Φυσικά αυτά τα πράγματα μπορούν να αναπαραστηθούν μόνο από τους σωστούς ηθοποιούς, αλλά  η διήγηση της ανθρώπινης φύσης από την Ντόνα Τραττ στην “ Μυστική Ιστορία” μοιάζει ενστικτώδης και έμπειρη και είναι δύσκολο να διαλέξεις και να οργανώσεις ανθρώπους που θα βγάλουν αυτό το επίπεδο ευαισθησίας στην οθόνη. 

Η “Μυστική Ιστορία” είναι πολλά περισσότερα από μια ιστορία που λαμβάνει χώρα στην υποκουλτούρα της αισθητικής της Dark Academia με έξι φοιτητές που μπλέκουν σε μπελάδες, που γεννιούνται από το νεανικό αίσθημα του ανίκητου που κατευθύνεται σε λάθος δρόμο. Η ιστορία της Ντόνα Τάρτ πάει πιο βαθιά από αυτό. Έχει να κάνει με τις συνέπειες του φόβου και της άγνοιας.  Έχει να κάνει με το πόσο μακριά μπορεί να πάει κάποιος για να βρει την αγάπη, τα λάθη  που κάνει ένας άνθρωπος όταν κυνηγάει την αγάπη. Έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που συμβαδίζει με την νιότη, το άγχος, το οποίο έρχεται στην επιφάνεια όταν σκεφτόμαστε το μέλλον. Έχει να κάνει με την φιλία, την αφοσίωση και την πίστη (προς κάποιον). Όμως στην καρδιά της ιστορίας βρίσκεται ο Ρίτσαρντ Πάπεν, ένας νεαρός, ο οποίος παρόλες τις προσπάθειες του να είναι μηδενιστής, είναι αναντίρρητα διαισθητικός, νοιάζεται για τους άλλους και είναι πολλά υποσχόμενος (για υποτροφία). Είναι ανασφαλής και θέλει να ανήκει κάπου,  αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο ανθρώπινο. Και αυτό είναι το νόημα της “Μυστικής Ιστορίας”, να είσαι ανθρώπινος.  

(1) Dark Academia: Αισθητική και υποκουλτούρα που αναπτύχθηκε στον 21ον αιώνα και επικεντρώνεται γύρω από κλασσικές σπουδές (αρχαία Ελληνική και Λατινική γραμματεία) με ένα ιδεαλισμό που παραπέμπει σε εποχές που αυτός ο κλάδος ήταν πολύ αγαπητός και  αξιοσέβαστος. Άλλες ενασχολήσεις είναι η καλλιγραφία, η κλασσική μουσική, οι τέχνες. Το ντύσιμο είναι ρετρό  παραπέμπει σε ελίτ σχολεία (Ivy League) της δεκαετίας του 20 και του 30 .Αυτό το στυλ συνδυάζεται με αγάπη για γκόθικ αρχιτεκτονική (κύριο στυλ σε πανεπιστήμια των αρχών του προηγούμενου αιώνα) και σκοτεινή λογοτεχνία. Η ταινία “Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών” και κυρίως η  “Μυστική Ιστορία” της Ντόνα Τάρττ υπήρξαν η έμπνευση του όλου κινήματος.  

Μοιραστείτε