ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΕπετειακή προβολή για τα 25 χρόνια των “Μαθημάτων Πιάνων” στις “Νύχτες Πρεμιέρας”

Επετειακή προβολή για τα 25 χρόνια των “Μαθημάτων Πιάνων” στις “Νύχτες Πρεμιέρας”

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει την επέτειο 25 χρόνων του «The Piano» με μία τιμητική, επετειακή προβολή!

Από τη Νέα Ζηλανδία του χτες, η Τζέιν Κάμπιον με τα «Μαθήματα Πιάνου» φύσηξε το 1993 τον αέρα του σινεμά του αύριο, καταθέτοντας με την ώριμη δουλειά της μία από τις καλύτερες ταινίες εκείνης της χρονιάς και όχι μόνο. Η μοναδική ταινία γυναίκας σκηνοθέτη που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα, τα «Μαθήματα Πιάνου» μέσα από τις λογοτεχνικές καταβολές τους, την εικαστική τελειότητα, τη δύναμη ερμηνειών και το παλλόμενο μοντάζ, χάραξαν τη δική τους επιτυχημένη πορεία στα βραβεία και (κυρίως) στην καρδιά των θεατών.

Ξεμπαρκάροντας στη Νέα Ζηλανδία του 1850, η Άντα (Χόλι Χάντερ), μια βουβή γυναίκα από τη μακρινή Σκοτία, μοιάζει καινό δαιμόνιο μέσα στην παρθενικότητα και την αγριάδα του εξωτικού τοπίου. Σκοπός της μετανάστευσης, ο γάμος δια προξενιού. Αχώριστος σύντροφος η εννιάχρονη νόθα κόρη της και ένα μεγάλο βαρύ πιάνο, το οποίο ο μέλλων σύζυγος θέλει να εγκαταλείψει στην ακτή. Η μαυροφορεμένη μικρόσωμη γυναίκα με το αγέλαστο πρόσωπο πληγώνεται. Το πιάνο αυτό είναι κάτι παραπάνω από ένα μουσικό όργανο. Είναι η φωνή που δεν έχει, το πείσμα για ζωή, το όχημα που την οδηγεί στη γαλήνη.

Τα «Μαθήματα Πιάνου», μια ταινία κλασικού ρομαντισμού, με την υπέροχη μουσική του Μάικλ Νάιμαν και την αξέχαστη ερμηνεία της Χόλι Χάντερ, κέρδισε τρία Όσκαρ (Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου και Β’ Γυναικείο ρόλου για την έκπληκτη Άνα Πάκουιν), σε ένα σύνολο 63 κινηματογραφικών βραβείων.

Φέτος, 25 χρόνια μετά την πρεμιέρα τους, τα «Μαθήματα Πιάνου» επιστρέφουν στο σινεμά για να αντηχήσουν μέσα από τη μελωδική γραφή τους την Έμιλι Μπροντέ και την Έμιλι Ντίκινσον, τις μικρές επαναστάσεις που μας καθορίζουν και κυρίως τη θέληση για ζωή και δημιουργία, ακόμα κι όταν όλα παρασύρονται στο βυθό της θάλασσας.

Η ταινία «Μαθήματα Πιάνου» θα προβληθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 22:00 στον κινηματογράφο Δαναό.

Πηγή: aiff.gr

Μοιραστείτε