ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
1 May, 2024
ΚεντρικήΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ & ΝΕΟΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ: ΔΥΣΗΣπύρος Γελέκας: “Η έκθεση της Μέσης Γης είναι μόνο η αρχή της ενασχόλησης μου με το έργο του καθηγητή Τόλκιν”

Σπύρος Γελέκας: “Η έκθεση της Μέσης Γης είναι μόνο η αρχή της ενασχόλησης μου με το έργο του καθηγητή Τόλκιν”

Το ότι ο αγαπημένος μας καθηγητής J. R.R. Tolkien έχει επηρεάσει πολλά (αν όχι όλα) είδη τέχνης είναι δεδομένο και ευρέως γνωστό στις μέρες μας. Δεν ήταν δυνατόν να λείπει από την ζωγραφική. Τη δική τους πινελιά στο σύμπαν που έπλασε ο Tolkien έβαλαν ζωγράφοι που ασχολήθηκαν με απεικόνιση τοπίων ή στιγμών από τις αφηγήσεις της Μέσης Γης. Μερικοί από αυτούς είναι οι John Howe, Ted Nasmith, Angus McBride, Alan Lee ή Rob Alexander. Από φέτος (επίσημα μια και ασχολείται με αυτό το θέμα αρκετά χρόνια) ανάμεσά τους θα υπάρχει και ένας Έλληνας ζωγράφος. Ο Κερκυραίος Σπύρος Γελέκας είναι ένα άνθρωπος άξιος θαυμασμού. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει τόσα πολλά. Αυτοδίδακτος, λιγομίλητος, σεμνός και ταπεινός, δηλώνει πως έκανε έκθεση στην Κίνα, με το ίδιο ύφος που άλλοι λένε πως αγόρασαν ένα βιβλίο. Απλός, μετρημένος, αφήνει τα έργα του να μιλήσουν. Και έχουν πολλά να πουν.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να δούμε τα έργα του στην Θεσσαλονίκη (16/9/2019 – 30/9/2019 στην γκαλερί Govedarou Art Gallery – Γ.Παπανδρέου 5), αλλά και όσοι την δούνε στην Αθήνα στα πλαίσια του φεστιβάλ ΦantastiCon 5 και 6 Οκτωβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Mασσαλίας 22), σίγουρα θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα και μόνο πρόβλημα. Ποιον από τους πίνακες να διαλέξουν. Είναι όλοι τους ένας και ένας και δείχνουν την αγάπη του καλλιτέχνη σε αυτό που κάνει, αλλά και τον θαυμασμό του για τον Tolkien. Πιστέψτε με, οι οπαδοί του Καθηγητή είμαστε αυστηροί κριτές. Πολύ αυστηροί. Αν δεν ήταν μοναδικό, δεν θα κατάφερνε καμία έκθεση να προκαλέσει το ενδιαφέρον μας. Πριν ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Σπύρο και στο εξωτερικό (Αγγλία όπου ο καλλιτέχνης συμμετέχει ως φιναλίστ με ένα έργο από την συλλογή της Μέσης-Γης ανάμεσα σε άλλους διεθνής γνωστούς εικαστικούς), ας διαβάσουμε τι έχει να μας πει.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κεσκίνη, συγγραφέα ηρωικής φαντασίας

Σπύρο, θα ήθελες να μας πεις ένα σύντομο βιογραφικό σου;

Όπως είπες, σύντομο. Για περίπου 15 χρόνια ασχολήθηκα με την διακόσμηση καταστημάτων και κατοικιών. Στα μέσα του 2015 αποφάσισα να κάνω στροφή σε ένα παιδικό μου όνειρο, να ασχοληθώ με την ζωγραφική. Οπότε επαγγελματικά ασχολούμαι από το 16. Βέβαια ήρθαν γρήγορα κάποιες διεθνές διακρίσεις, οπότε έγινε αυτόματα λίγο πιο εύκολο.

Πότε μπήκε μέσα σου το μικρόβιο του καλλιτέχνη; Είσαι αυτοδίδακτος ή ασχολήθηκες με αυτό μέσω κάποιον σπουδών;

Αυτοδίδακτος ναι. Από πολύ μικρό παιδί. Ξεκίνησα να φτιάχνω κόμικς κανονικά όταν ήμουν δημοτικό.

Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Ξεκινούν από τις ροκ όπερες, την φανταστική λογοτεχνία και sci-fi ταινίες.

Περιέγραψε μας μια τυπική μέρα στο ατελιέ σου.

Το πρωί θα ασχοληθώ αρκετά με το ίντερνετ, να απαντήσω σε mails, και να ετοιμάσω όλα τα απαραίτητα γραφιστικά για τα επόμενα projects. Εννοείται ασχολούμαι με τις γάτες μου ή το αντίστροφο. Καφέ, σωστή μουσική και ζωγραφική μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Εδώ και περίπου 10 μέρες οι Θεσσαλονικείς μπορούν να θαυμάσουν από κοντά έργα σου που είναι επηρεασμένα από το έργο του J.R.R. Tolkien σε μία πρωτοποριακή προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα. Πόσο καιρό δούλευες πάνω σ’ αυτό;

Βασικά από την αρχή που ξεκίνησα να ζωγραφίζω, αλλά αυτή την χρονιά ασχολήθηκα αποκλειστικά μόνο με το έργο του Καθηγητή. Ήταν ένας στόχος από τα 16 μου.

Πόσο σε έχει επηρεάσει ο Καθηγητής και ποια θεωρείς την αγαπημένη σου σκηνή από τα βιβλία του;

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Ίσως η δημιουργία της Arda ή η πτώση του Νουμενορ.

Ξέρω πως είναι δύσκολο να διαλέξεις αγαπημένο πίνακα, μα θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας αυτόν που σε δυσκόλεψε περισσότερο για να τον πετύχεις. Αυτόν που θα είναι βάσανο να αποχωριστείς.

Αυτό είναι εύκολο. Η είσοδος από το δάσος του Mirkwood. Είναι αγαπημένο όλων και είναι ότι πιο υπεραλιστικο έχω κάνει ως τώρα.

Θα ακολουθήσουν και άλλα έργα σου από τη Μέση-Γη; Υπάρχει περίπτωση να δούμε πίνακα που να σχετίζεται με το υπόλοιπο έργο του Tolkien (πχ Ο σιδεράς του μεγάλου δασοχωριού, το φυλλο και το δέντρο κτλ);

Φυσικά! Αυτό ήταν η αρχή. Θα συνεχίσω την αποτύπωση της Μέσης-Γης. Θέλω να δώσω περισσότερες αναφορές στο silmarillion και τις θεότητες. Καθόλου απίθανο να γίνει περισσότερη εκβάθυνση και σε άλλα έργα.

Από την πρώτη στιγμή που σε γνώρισα με ένωσε μαζί σου η αγάπη σου για το Heavy metal και την επική μουσική γενικότερα. Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο και γι αυτό; Πόσο σε βοηθάει να ζωγραφίζεις;

Η μουσική συμπληρώνει την ζωγραφική μου. Είναι το χόμπι μου άλλωστε. Γράφω στίχους γενικά, μουσική και τραγουδάω. Η ροκ, το μεταλ και τα epic scores συνοδεύουν πάντα την δουλειά μου.

Λένε πως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Συμφωνείς; Πώς το αντιμετωπίζεις;

Απόλυτα. Έξω σε σέβονται, σου δίνουν ευκαιρίες. Πρέπει να το δεις από κοντά για να καταλάβεις τι εννοώ. Έχω εκπροσωπήσει την Ελλάδα αρκετές φορές, βρέθηκα δίπλα σε ονόματα που ντρεπόμουν να σκεφτώ από σεβασμό και όλα έχουν περάσει απαρατήρητα. Δεν υπάρχει κάποια αντιμετώπιση, απλά συνεχίζω.

Ποιες θα ήταν οι συμβουλές σου σε έναν νέο καλλιτέχνη που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα;

Σκληρή εξάσκηση καθημερινά και πότε, μα ποτέ να αφήσουν κάποιον να τους πάει κόντρα στα θέλω τους.

Άκουσα στην ομιλία σου στα εγκαίνια της έκθεσης κάποια σχέδια σου για το μέλλον που με ενθουσίασαν. Θες να τα μοιραστείς μαζί μας;

Εκτός της Μέσης-Γης, ετοιμάζω μια έκθεση σχετικά με τις αναφορές της αρχαιότητας και του Ομήρου για την Κέρκυρα. Επίσης αρκετές περιοδικές ατομικές εκθέσεις σε μέρη που δεν έχω επισκεφθεί στην Ευρώπη.

Σπύρο, σ’ ευχαριστώ πολύ. Τελείωσε την συνέντευξη όπως εσύ επιθυμείς.

Εγώ ευχαριστώ και περιμένω να τα πούμε στην επόμενη έκθεση της Μέσης-Γης στο fantasticon.

Ο ζωγράφος Σπύρος Γελέκας και ο συγγραφέας και συνεργάτης μας Χρήστος Κεσκίνης

Μοιραστείτε