ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 February, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΚύκλος διαλέξεων για την Μυστική Ιπποσύνη από τον Λέανδρο Λεφάκη στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Κύκλος διαλέξεων για την Μυστική Ιπποσύνη από τον Λέανδρο Λεφάκη στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Μυστική Ιπποσύνη: Από τη Μεσαιωνική παράδοση, στην εσωτερική ιπποτική φιλοσοφία και τον εξ αυτής συμβολισμό

Του Γιώργου Πισσαλίδη

Η ιστορική Ιπποσύνη και η εξέχουσα εικόνα του Ιππότη καταλαμβάνουν την κορυφή στον Μεσαιωνικό ηθικό και πνευματικό κόσμο. Ο θρύλος, η ιστορία, η ποίηση και η λογοτεχνία έχουν ανεγείρει ένα βάθρο στο οποίο δεσπόζει το ιπποτικό ιδεώδες, μέσα από τη μυστηριώδη του αίγλη.

Η θεωρητική Ιπποσύνη, ως κίνημα του 18ου αιώνα, θα αποτελέσει τμήμα του δυτικού εσωτερισμού και θα διοχετευτεί στη δεξαμενή των μυητικών οργανώσεων, με κυριότερες αυτές οι οποίες θα υιοθετήσουν τελετουργικά ιπποτικής έμπνευσης. Ιππότες Ναΐτες, Ιωαννίτες, Εξαγνισμένοι, Σκώτοι και Ροδόσταυροι θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο με τη Μεσαιωνική Ιπποσύνη. Η αποκάλυψη της εσωτερικής τους διάστασης, η εισαγωγή νέων ιπποτικών ιδεών και η δημοφιλία τους, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μύθων οι οποίοι θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη για περισσότερα από διακόσια χρόνια.

Ποιος είναι ο Λέανδρος Λεφάκης

Ο Λέανδρος Λεφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Eίναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Κέντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2003 αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Βιοτεχνολογικές Εφευρέσεις” εκδόθηκε το 2004 με πρόλογο του Γ. Κουμάντου. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο “Ευρεσιτεχνίες Ανθρώπινων Βλαστοκυττάρων” εκδόθηκε το 2006 με πρόλογο του Γ. Παπαδημητρίου. Έχει εκδώσει τέσσερεις μονογραφίες στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διδάσκει ιδιωτικό δίκαιο στο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης (Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδας).

Πλην της νομικής επιστήμης μελετά τις απαρχές της ιστορίας των ανώτερων βαθμών του Τεκτονισμού και, ιδίως, τους σιγήσαντες τεκτονικούς Τύπους και τα τεκτονικά χειρόγραφα του 18ου αιώνα. Έχει συγγράψει πέντε μονογραφίες και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 άρθρα σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ημερομηνίες: 8, 15, 22, 29, Ιανουαρίου 2024
5 Φεβρουαρίου 2024
Δευτέρα, 20:00-21:30

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν 1

Διάλεξη στο αμφιθέατρο
Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Η αγορά των εισιτηρίων, από την υποδοχή του Ιδρύματος, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και ένα τέταρτο μετά την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.

Μοιραστείτε