ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣΈνας Έλληνας κομίστας γράφει για τον Σταν Λη

Ένας Έλληνας κομίστας γράφει για τον Σταν Λη

του Λεωνίδα Καλλίαρα

Χρειάζεται κότσια να είσαι ένας ζωντανός θρύλος. Eνώ οι περισσότεροι θρύλοι έχουν ανεβεί στον θρόνο μετά τον θάνατό τους, όμως ο Elvis Presley  ,o Johnny Cash μετέπειτα οι οι Black Sabbath, ο Bob Dylan, ο Ronnie James Dio και άλλοι πολλοί καταφέρανε και γίνανε ζωντανοί θρύλοι. Ένας ανάμεσα σε αυτούς είναι και θα παραμείνει ο αγαπημένος και λατρεμένος απο το τεράστιο κοινό της pop κουλτούρας και όχι μόνο ο Stanley Martin Lieber “Stan Lee”

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ποιος είναι και τι έχει πετύχει με τη δημιουργικότητα και το μεράκι για δουλειά.

Εξαιτίας όλου αυτού του κόσμου που έχει δημιουργήσει με τους χαρακτήρες και τις ιστορίες, μας κρατά συντροφιά  ασταμάτητα. Έχει επηρεάσει και έχει εμπνεύσει ανθρώπους και δημιουργούς ,καλλιτέχνες και σεναριογράφους να αναπτύξουν την δουλειά τους  ή να γίνουν ακόμα καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Μία από τις γνωστές του δηλώσεις ήταν αυτή που είχε αναφέρει πώς στην αρχή αισθανόταν περίεργα και ντροπή που ήταν απλά ένας σεναριογράφος και δημιουργός κόμικ, ενώ άλλοι ήταν ιατροί και δικηγόροι κτλ, Μετέπειτα συνειδητοποίησε ότι η διασκέδαση είναι που ο κόσμος χρειάζεται αυτό κάνει τον κόσμο να ξεχνιέται. Και εδώ που τα λέμε, δεν είναι άσχημο να ζεις περιπέτειες και καταστάσεις μέσα από μερικές σελίδες κόμικ και να ταξιδεύεις με το σκάφος της φαντασίας σου.

Σαν εικονογράφος και εκκολαπτόμενος κομίστας νιώθω ότι είμαι μέρος αυτής της κληρονομιάς όπως και όλοι οι κομίστες και καλλιτέχνες που ασχολούνται με αυτή τη τέχνη. Έχουμε στα χέρια μας κάτι που με τα χρόνια ο Stan Lee το εναπόθεσε στα χέρια του καθενός μας από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη. Όλοι έχουμε αυτό το δώρο ,και με τη δουλεία του καθενός αυτή η τέχνη δε πεθαίνει ποτέ.

Η απώλεια που νιώθουμε για τον Stan Lee  είναι που ένας τόσο δημιουργικός και ταλαντούχος άνθρωπος δε θα είναι πλέον στο κατάστρωμα να δίνει οδηγίες για την πορεία, άλλα μας έχει ήδη δώσει τον χάρτη  και την πυξίδα για να συνεχίσουμε.

Μεγάλωσα σε έναν κόσμο με διάφορα ερεθίσματα  προσπαθώντας να μάθω και να καταλήξω τι θα κάνω τι μου αρέσει και τι δε μου αρέσει. Με τα πρώτα κινούμενα σχέδια που πρωτοείδα  όπως Spider-man, Fantastic Four, Hulk κ.α γνώρισα έναν κόσμο καινούριο και ένα πολυ-σύμπαν που δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο και τους συνεργάτες του. Αυτοί ήταν που έβαλαν πολλούς από εμάς σε μία πορεία, να θελήσουμε να γνωρίσουμε αυτόν κόσμο, να γίνουμε κομμάτι του. Είτε ντυνόμασταν σαν υπέρ ήρωες είτε διαβάζαμε τα κόμικ η ακόμα που υποδυόμασταν ότι ήμασταν κάποιος ήρωας, ο Λη μας έβαλε σε μια τροχιά μεγαλώνοντας να γίνουμε μέρος αυτού του κόσμου γινόμενοι καλλιτέχνες κομίστες και σεναριογράφοι. Να έχεις φτάσει 30 χρονών και ακόμα να ανυπομονείς να δεις τον spider-man ή τους Avengers να θες να δημιουργήσεις και συ ή να γίνεις ένας από αυτούς, μόνο ανωριμότητα δεν είναι αυτό. Είναι δείγμα δημιουργικότητας και επινοητικότητας που μας έχει μεταδοθεί μεγαλώνοντας βλέποντας η διαβάζοντας κόμικ.

Για αυτό τον λόγο μπορούμε να πούμε έφυγες και θα μπορούσες να προσφέρεις ακόμα πράγματα στην 9η τέχνη γιατί ήσουν ακούραστος και γεμάτο πνευματική ενέργεια, ένας άνθρωπος που έζησε μια μακρινή και δημιουργική ζωή και έφυγες ολοκληρωμένος!

Αναπαύσου εν ειρήνη

Σε ευχαριστούμε Για όλα ,Καλό ταξίδι. 

Ο Λεωνίδας Καλλίαρας είναι δημιουργός κόμικ και η πρώτη του δουλειά είναι το “A Bullet with My Name On It. Book 1: Hellhound on My Trail” που παρουσιάστηκε στο AthensCon τον Απρίλιο του 2017. Το δεύτερο μέρος A Bullet with My Name On It. Book 2: “What is the Soul of a Man” πρωτοπαρουσιάστηκε στο AthensCon τον Δεκέμβριο του 2017.

Μοιραστείτε