ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
14 July, 2024
ΚεντρικήΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ & ΝΕΟΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ: ΔΥΣΗΡόδος: Νέα σχέδια για την Παλιά Πόλη

Ρόδος: Νέα σχέδια για την Παλιά Πόλη

Κίνητρα για την αξιοποίηση ακινήτων στο μεσαιωνικό κέντρο της Ρόδου

Αναβάθμιση των τουριστικών καταστημάτων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, κίνητρα για την εγκατάσταση νέων κατοίκων, ανάδειξη των μνημείων και μετατροπή ιδιοκτησιών σε μικρά ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού για την καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων της μνημειακής πόλης, σε μια λογική που θα κινηθεί πέρα από την προσέλκυση αποκλειστικά μαζικού τουρισμού.

Στη Μεσαιωνική Πόλη υπάρχουν 365 ιδιοκτησίες του ΥΠΠΟΑ με διάφορες χρήσεις, από τις οποίες οι 50 βρίσκονται στη γνωστή Οδό των Ιπποτών και η διαχείρισή τους γίνεται από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Οι ιδιοκτησίες μισθώνονται για 12 χρόνια για τις κατοικίες και για 6 + 6 έτη για τις επιχειρήσεις με συμβόλαια, τα περισσότερα από τα οποία πλησιάζουν στη χρονική τους λήξη. Ετσι, για πρώτη φορά θα εκπονηθεί ένα πρόγραμμα συνολικής αξιοποίησης της μνημειακής πόλης με ενιαία στρατηγική που θα εξασφαλίζει την ανάδειξη των μνημείων, την ήπια επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση κατοίκων.

rodos-nea-schedia-gia-tin-palia-poli0
Στη Μεσαιωνική Πόλη υπάρχουν 365 ιδιοκτησίες του ΥΠΠΟΑ με διάφορες χρήσεις.

Ζώνες και πρακτικές

Το σχέδιο του υπουργείου που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες και βασίζεται σε καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σκοπός του υπουρ-γείου Πολιτισμού είναι να κινηθεί πέρα από την προσέλκυση αποκλειστικά μαζικού τουρισμού.

Ετσι, για τη μνημειακή ζώνη προτείνεται η μετατροπή των ιδιοκτησιών σε καταλύματα πολυτελείας, χώρους πολιτιστικών δράσεων ή καλλιτεχνικά εργαστήρια και η διοργάνωση συνεδρίων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το μεσαιωνικό παρελθόν της Ρόδου, όπως συνέβη με την επανάχρηση των Μύλων στις παρυφές της Μεσαιωνικής Πόλης.

Για τη ζώνη κατοικίας προτείνεται η παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση νέων κατοίκων (π.χ. ιατρικού προσωπικού) και η μετατροπή των ιδιοκτησιών σε boutique ξενοδοχεία με στόχο νέες οικογένειες και επισκέπτες που μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά ποιοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Στην εμπορική ζώνη το ΥΠΠΟΑ θέλει να δώσει κίνητρα σε παλιούς και νέους μισθωτές για την αισθητική και εμπορική αναβάθμιση των καταστημάτων και να στρέψει την προσοχή τους στην κυκλική οικονομία και την αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών. Στον σχεδιασμό εντάσσεται η διεύρυνση της χρονικής διάρκειας της μίσθωσης και η δυνατότητα «συνένωσης» ακινήτων που γειτνιάζουν ή βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Σχετικά με τις ανείσπρακτες οφειλές περασμένων ετών (ύψους 500.000 ευρώ), το ΥΠΠΟΑ εξετάζει ένα σχέδιο ρύθμισης των οφειλών με δόσεις στο πρότυπο της ΑΑΔΕ.

Για να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική του ΥΠΠΟΑ θα εκπονηθεί ένα λεπτομερές σχέδιο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου και με τους τοπικούς φορείς. Φέτος θα γίνει η επικαιροποίηση των στοιχείων των ακινήτων (τοπογραφικά στοιχεία, τεχνικά, νομικά, γεωχωρικά δεδομένα) και θα αποφασιστεί ποια θα παραμείνουν εκτός του προγράμματος αξιοποίησης. Ο ΟΔΑΠ θα αποκτήσει επίσης ένα τοπικό γραφείο στη Ρόδο. Την επόμενη χρονιά θα γίνουν ορισμένες πιλοτικές δράσεις, ενώ το σχέδιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την πενταετία 2025-2030.

Πηγή:kathimerini.gr

Μοιραστείτε