ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
7 December, 2022
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΑdagio – Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Μεγάλη εβδομάδα με εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αdagio – Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Μεγάλη εβδομάδα με εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο αγαπημένος θεσμός του Μεγάρου με διαφορετικές μουσικές προτάσεις για τις κατανυκτικές βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδας, το Adagio, επιστρέφει φέτος με τρεις εκδηλώσεις.

Αdagio – Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα. Ένας αγαπημένος θεσμός του Μεγάρου με διαφορετικές μουσικές προτάσεις για τις κατανυκτικές βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδας, ο οποίος αγκαλιάστηκε από το κοινό. Φέτος, το Adagio γίνεται αφορμή για να αναζητηθούν, μέσα από τρεις εκδηλώσεις στις 17, 19 και 20 Απριλίου, κοινά μονοπάτια ανάμεσα στην ανθρώπινη οδύνη και στο Θείο Δράμα, στη λαϊκή παράδοση της Ανατολής και στη δυτική εργογραφία, στη μουσική του χθες και του σήμερα, ανάμεσα στους κλασικούς μουσουργούς και τους σύγχρονους δημιουργούς που υμνούν τα Πάθη του Θεανθρώπου, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο φως της Ανάστασης.

Οι εκδηλώσεις

Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου: Το μοιρολόι της Παναγιάς – Ο ανθρώπινος πόνος στο Θείο

Το μοιρολόι της Παναγίας, credits: Constantinos & Petros Sofikitis

Το μοιρολόι της Παναγίας, credits: Constantinos & Petros Sofikitis

Με αφορμή το Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς, ένα μακροσκελές μεσαιωνικό στιχούργημα λόγιας προέλευσης, ευρύτατα διαδομένο στον ελλαδικό χώρο, που έχει επηρεαστεί από τις ευαγγελικές περικοπές και τη βυζαντινή υμνογραφία και τραγουδιέται από γυναίκες γύρω από τον «τάφο» του Χριστού, ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Συνόπουλος συναντά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τη Μαρία Φαραντούρη (ειδική συμμετοχή), αλλά και καταξιωμένους έλληνες μουσικούς, οι οποίοι επιχειρούν για πρώτη φορά να αποδώσουν όλο το κείμενο του Μοιρολογιού. Στη συναυλία τους θα συνδυάσουν τις περισσότερες από τις γνωστές παραλλαγές του σε ενιαία αφηγηματική ροή.

Mαρία Φαραντούρη, φωτογραφία: Γιάννης Μαργετουσάκης

Η μουσική ατμόσφαιρα της βραδιάς θα είναι ξεχωριστή και οικουμενική, καθώς το ηχόχρωμα της τρομπέτας, που παραπέμπει στην αρχαία ή βυζαντινή σάλπιγγα αλλά και στις μπάντες της Μεγάλης Παρασκευής, συνυπάρχει με τον ήχο παραδοσιακών κρουστών από όλο τον κόσμο, αλλά και με τη «φωνή» του βιολοντσέλου και της λύρας. Τραγουδά η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Λαμβάνουν μέρος η Χορωδία Δόμνα Σαμίου και οι μουσικοί: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο) και Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά). Το μουσικό μέρος πλαισιώνεται οπτικά από φωτογραφικό υλικό των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη. Επιστημονική σύμβουλος, η Μιράντα Τερζοπούλου. Τη μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου (σύλληψη, έρευνα). Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα.

Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου:  Cantate Domino

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών

Ο τίτλος της δεύτερης συναυλίας του Αdagio είναι εμπνευσμένος από το έργο Cantate Domino [Αινείτε τον Κύριο] για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων (2019) του αναγνωρισμένου έλληνα συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, το οποίο παρουσιάζεται σε α΄ εκτέλεση στο Μέγαρο από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου, σολίστ με αξιόλογη παρουσία σε θέατρα και συμφωνικά κέντρα του εξωτερικού.

Το γνωστό σχήμα –από τα σημαντικότερα σύνολα μουσικής δωματίου στη χώρα μας– θα ερμηνεύσει ένα ακόμη έργο του Φ. Τσαλαχούρη, το Κουαρτέτο αρ. 5, Προσευχή ενώπιον του τέλους της σκέψης (2013). H βραδιά κορυφώνεται με το περίφημο Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα, «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], ακρογωνιαίο λίθο του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Μια σύνθεση που χαρακτηρίζεται από λεπτεπίλεπτη μελωδικότητα, παρότι διακατέχεται από έντονη μεταφυσική ανησυχία.

Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου: Wolfgang Amadeus Mozart-Ρέκβιεμ

Requiem Mozart

Η φετινή πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο εστιάζει στην έννοια του τραγικού. Έλληνες λυρικοί καλλιτέχνες υπό τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη ερμηνεύουν συγκινητικά έργα μεγάλων συνθετών, όπως την Τραγική εισαγωγή, έργο 81 του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς] και το Πρελούδιο και θάνατος της Ιζόλδης από το μουσικό δράμα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Richard Wagner [Ρίχαρντ Βάγκνερ]. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το κύκνειο άσμα του Wolfgang Amadeus Mozart [Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ], το συγκλονιστικό Ρέκβιεμ.

Μύρων Μιχαηλίδης

Συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος) και Αλέξανδρος Σταυρακάκης (βαθύφωνος). Λαμβάνουν επίσης μέρος η Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων. Πριν την έναρξη της συναυλίας έχει προγραμματιστεί (19:30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Τίτο Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων.

*Ώρα έναρξης για όλες τις συναυλίες: 8:30 μ.μ.

Μοιραστείτε