ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
9 February, 2023
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛO Γρηγόρης Βαλτινός θα περιοδεύσει με την παράσταση «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα»

O Γρηγόρης Βαλτινός θα περιοδεύσει με την παράσταση «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα»

Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Κωστή Παλαμά σε κείμενο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου

Σημαντικές στιγμές της ποιητικής διαδρομής καθώς και την άγνωστη προσωπική και ερωτική ζωή του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά θα μεταφέρει στη σκηνή ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη θεατρική παράσταση «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ-Οι μούσες που αγάπησα», στην οποία πρωταγωνιστεί και υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Η παράσταση αποκαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά του ποιητή και τον έρωτά του με την αιώνια γυναίκα «μούσα», που αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη δική του ευρηματική σκηνοθετική ματιά αναδεικνύει τη δύναμη και τις αδυναμίες του ποιητή στην πάλη του με τον χρόνο και την απώλεια.
Μαζί του εφτά γυναίκες (ηθοποιοί και μουσικοί) ενσαρκώνουν τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντας την έμπνευση στον ποιητή, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο.

Το βιογραφικό-ποιητικό κείμενο της παράστασης έχει γράψει η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου ενώ η πρωτότυπη μουσική με μελοποιημένα ποιήματα από την ερωτική ποίηση του Παλαμά ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε πόλεις που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Παλαμά, όπως Πάτρα, Μεσολόγγι, Αθήνα καθώς και σε άλλες πόλεις.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ανάμεσα στην Μαρία Παναγιωτακοπούλου και τον Σάκη Παπαδημητρίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός
Κείμενο: Μαρία Παναγιωτακοπούλου
Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου
Ενορχήστρωση- συντονισμός ορχήστρας: Άσπα Παπαδημητρίου
Χορογραφίες: Ευγενία Λιάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παρασκευόπουλος
Sound design: Βρεζ Χατσατουριάν

Διανομή ρόλων:
Γρηγόρης Βαλτινός: Κωστής Παλαμάς
Ιωάννα Στεφανάτου: Μαρία Βάλβη
Ευγενία Λιάκου: Μούσα
Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου: ερμηνεία τραγουδιών

Μουσικοί:
Πιάνο: Ιώ Κυριακίδου
Φλάουτο: Βικτώρια Κυριακίδου
Βιολί: Αριέτα Σαϊτά

Μοιραστείτε