ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣΟ Ρώσσος συμβολιστής ζωγράφος Κονσταντίν Μπογκέφσκυ

Ο Ρώσσος συμβολιστής ζωγράφος Κονσταντίν Μπογκέφσκυ

Σαν σήμερα στις 24 Ιανουαρίου 1872, στην Φεοντοσίγια της Ανατολικής Κριμαίας γεννήθηκε ο Ρώσος συμβολιστής ζωγράφος Κωνσταντίν Φιοντόρβιτς Μπογκέφσκυ. Ανήκε σε μια Ιταλο-γερμανική οικογένεια που προερχόταν από την Γένοβα.

Από την ηλικία των 7 ετών, ο Μπγκέφσκυ κυκλοφορούσε παντού με ένα μολύβι. Πήρε τα πρωτα μαθήματα ζωγραφικής με τον διάσημο θαλασσογράφο Ιβάν Αϊβαζόφσκι. Βέβαια δεν τον διδάσκει πολλά, αλλά τον αφήνει να αντιγράφει τους πίνακες του.

Από μικρή ηλικία άρχισε να είναι πειθαρχικός και να κανονίζει να δουλεύει επί καθημερινής βάσης, να αναζητά καινούργιες φόρμες και μεθόδους απεικόνισης και να κάνει πειράματα στην ύπαιθρο και στο εργαστήρι.

Το 1891 μπαίνει στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών της Αγίας Πετρουπόλεως. Δεν αργεί να καταλάβει ότι οι μεθόδοι και το στυλ δεν είναι αγαπητοί στην Ακαδημία και έτσι επιστρέφει στην Φεοντοσίγια.

Τοπίο στο βουνό

Εκεί όμως θα πάρει ένα γράμμα που θα του αλλάξει την ζωή. Ο διάσημος ζωγράφος τοπίων ελληνικής καταγωγής Αρκίπ Κουίντζή τον ζητάει να παρακολουθήσει τα μαθήματα του. Από το εργαστήριο του Κουϊντζή πέρασαν διάσημοι ζωγράφοι, όπως ο Νίκολας Ραίριχ, ο Αρκάδυ Ρύλωφ, ο Β. Κ-Ε. Πέρβιτ , ο Α. Α. Μπορίσωφ και άλλοι. Ο Κουίντζη θα τον εκτιμάει τα μάλα και θα τον προστατεύει από τον συντηρητισμό της Ακαδημίας.

Το 1898 ταξίδεψε στην Γαλλία και Ιταλία όπου γνώρισε την τέχνη του μπαρόκ ζωγράφου Κλωντ Λέραιν, τον οποίο αποκαλούσε αληθινό δάσκαλο του. Την ίδια έκανε την πρωτη του έκθεση στην Μόσχα.

Από το 1900 δούλευε στην πατρίδα του Φεοντοσίγια. Το βασικό θέμα της δουλειάς του Μπογκέφσκυ ήταν συμβολικά τοπία σε μη υπαρκτές χώρα , που υπήρχε μόνο στα όνειρα του (και που οι φίλοι του αποκαλούσαν Μπογκέβια) Έ. Οι σύγχρονοι του συνέκριναν τα έργα του με αυτά του Νικολάε Ραίριχ.

Γενοβεζικο Φρούριο

Μέχρι το 1904, ηταν απορροφημένος στην εικόνα της τραγικής γης. Ως κανόνα υπάρχει ένας χαμηλός ορίοζοντας, όπου κάτι δυσοίωνο ελλοχεύει στα ερείπια Είναι η εποχή που ζωγραφίζει πίνακες όπως ‘Αρχαίο Φρούριο” “Έρημωμένη Επαρχία” κ.α. Αρχίζει να ζωγραφίζει κοσμικά γεγονοτα η δράματα, όπως “Γενοβέζικο Φρούριο”

Ήταν μέλος της Ρωσσικής Ενωσης Καλλιτεχνών (Μιρ Ισκούστβα) Το 1906 πήρε μέρος στην Έκθεση της Ρωσσικής Τέχνης (Exposition de l’Art Russe) που οργάνωσε ο Σεργκέι Νταγκίλεφ, ο διάσημος κριτικός τέχνης, μέντορας καλλιτεχνών και ιμπρεσσάριος μπαλλέτων, που συνέδεσε το όνομα του με το σκάνδαλο της “Ιεροτελεστίας της Άνοιξης” του Στραβίνσκυ

Το 1907 αφού εχει περάσει μια εποχή κάθαρσης, οι πίνακες του αποκτούν μια πνευματικότηα, σαν να θέλει να προσευχηθεί. Είναι η εποχή της “Ησυχης Πεδιάδας”, “Νωρίς το πρωί”, “Βωμοί”, “Ροζ ταπετσαρία” και άλλοι

Βωμοί

 

 

Το 1911 ταξίδεψε στην Ιταλία και ανακάλυψε την ζωγραφική του Αντρέα Μοντένια που άσκησε μεγάλη επίδραση στην τέχνη του.

Από το 1912 επέστρεψε δια παντός στην Φεοντοσίγια. Έγινε φίλος με έναν ακόμα διάσημο πολίτη της Φοεντόζια και ζωγράφων ανύπαρκτων συμβολικών τοπίων, τον Αλεξάντρ Γκριν καθώς και με την ομάδα των διανοουμένων του Κοκτέμπελ , ( θερέτρου στην Μάυρη Θάλασσα που υπάγεται στην Φεοντόζια ) όπως ο Μαξιμίλιαν Βολοσίν, η Μαρίνα Τσβετάεβα και ο Οσίπ Μαντέλσταμ

Σύννεφο

Είναι επίσης η περίδος που ο γνωστός συμβολιστής ποιητής Μαξιμίλιαν Βολοσίν θα εκδώσει μια σειρά από δοκίμια με τίτλο “ Κωνσταντίν βολοσίν” που θα κάνει το όνομα του διάσημο.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η δουλειά του αποσύσρθηκε για λίγο στην αφάνεια, αλλά θα δουλευε για λογαρισμός της Εταιρείας Προστασίας Έργων Τέχνης, ζωγράφίζοντας ιστορικά μνημεία της Κριμαίας.

Ουράνιο Τόξο

Η δικιά του ζωγραφική είχε λίγη εκτίμηση τότε, παρόλο που ο πίνακας του “Λιμάνι σε Φανταστική Πόλη” εκτιμόταν ιδιαίτερα από την ομάδα καλλιτεχνών του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού που συνδεόταν με το Υδροηλεκτρικό Σταθμό του Δνείπερου. Θα ζωγράφιζε βιομηχανικά κτίρια ακολουθώντας την παλιά τεχνιική του.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μπογκέφσκυ θα συνέχιζε να ζωγραφίζει πίνακες της εσωτερικής του χώρας, της Μπογκεβίας, όπως “Θεοδώσιος Β!” “Ουράνιο τόξο” και “Τοπίο με καταρράκτη”
Πέθανε στην Φοεντόζια στις 17 Φεβρουαρίου 1943. Ενας ελάσσων πλανήτης με το όνομα Μπογκαέφσκι 3839, που ανακαλύφθηκε από τον Ρώσσο αστρονόμο Νικολάι Στεπανόβιτς Τσέρνυκ, πήρε από αυτόν το όνομα του

Στοιχεία από : Wikipedia και wearts.ru

Λιμάνι σε επινοημένη πόλη

Μοιραστείτε