ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 June, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΘα πάει ο Νταλάρας στην Ουκρανία, όπως έκανε στην Σερβία;

Θα πάει ο Νταλάρας στην Ουκρανία, όπως έκανε στην Σερβία;

του Παναγιώτη Ανδριόπουλου 

Τον Απρίλιο του 1999. κι ενώ μαίνονται οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, ο Γιώργος Νταλάρας ταξιδεύει στο Βελιγράδι και πραγματοποιεί στην κεντρική πλατεία μια συναυλία συμπαράστασης στα θύματα του πολέμου. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κι εθελοντές μουσικοί. Παράλληλα, ο Γ. Νταλάρας συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις ειρήνης ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας αλλά και σε όλες τις μαζικές κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον κουρδικό λαό που φέρνει – τότε – η σύλληψη του Οτσαλάν. 

Τώρα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, διοργανώνεται μια «συναυλία ειρήνης», στην οποία συμμετέχουν αρκετοί καλλιτέχνες – και ο Γ. Νταλάρας –. αλλά από την σχετική αφίσα απουσιάζει κάθε σαφής αναφορά στην Ουκρανία, τον πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας. 

Λόγω του σχετικού θορύβου που δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο, ο Νταλάρας έκανε μία ανάρτηση στην οποία γράφει, μεταξύ άλλων: «Είμαι με τα θύματα του πολέμου και δεν θα συμμετέχω σε κανένα πολιτικό παιχνίδι… Αυτή τη στιγμή δεν είναι η δουλειά μου να κάνω πολιτική. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να σταθώ δίπλα στην απόγνωση, στον εφιάλτη που ζουν οι άμαχοι αυτού του κόσμου…. Με ενδιαφέρουν τα ανώνυμα θύματα κι όχι οι ανταγωνισμοί της εξουσίας. Σκέφτομαι ένα παιδί κλεισμένο σε ένα υπόγειο, σε μια τρύπα, σε μια σκηνή, χωρίς όνειρα, χωρίς αύριο, στη Σερβία, στη Συρία, στnν Υεμένη, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, παλιότερα στην Κύπρο και τρελαίνομαι! Αυτή την ώρα Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΟΥ είναι τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου. Γι’ αυτούς τραγουδάω τώρα για να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι τους είναι αναγκαίο να το στείλουμε ώστε να αντέξουν τον εφιάλτη που ζουν. Είμαι με όποιον σηκώνεται από το ζεστό καναπέ της άνεσής του και κάνει κάτι για τα αθώα θύματα του πολέμου. Γεννήθηκα σε μια προσφυγική γειτονιά κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω τη μάνα μου να λέει ‘’όποιος κάνει τον πόλεμο είναι ένοχος». 

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Νταλάρας δεν ψελλίζει καν τη λέξη «Ρωσία», η οποία είναι ο εισβολέας, εν προκειμένω. Δεν ακούει, μάλλον, καθαρά τη φωνή της μητέρας του: «Όποιος κάνει τον πόλεμο είναι ένοχος». Φαίνεται πως γι’ αυτόν δεν υπάρχει εισβολή. Υπάρχει ένας …αόριστος πόλεμος, στον οποίο τα θύματα είναι ..τα ίδια με την Σερβία, Συρία κ.ο.κ. Η Ρωσία, ως υπερδύναμη που στρέφεται κατά αδυνάτου, ο άτεγκτος Πούτιν, δεν σας λένε κάτι κ. Νταλάρα; 

Όταν σπεύσατε να κάνετε συναυλία στο Βελιγράδι για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ δεν συμμετείχατε σε κανένα πολιτικό παιχνίδι; Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν η δουλειά σας να κάνετε πολιτική; Σας ενδιέφεραν μόνο τα ανώνυμα θύματα κι όχι οι ανταγωνισμοί της εξουσίας; 

Φυσικά, δεν σας πιστεύουμε. Για να σας πιστέψουμε θα πρέπει να πάτε να κάνετε συναυλία στο κέντρο του κατεστραμμένου Χαρκόβου, ανάμεσα σε κτίρια ρημαγμένα από τους βομβαρδισμούς, εκεί όπου ο Ντένις Καρατσέβτσεφ θρηνεί την καταστροφή της πατρίδας του με το τσέλο του.

Σηκωθείτε, λοιπόν, από το «ζεστό καναπέ της άνεσης σας» και πηγαίνετε στην Ουκρανία, όπως είχατε πάει στην Σερβία και επαναλάβετε στους Ουκρανούς όσα είχατε πει στην κεντρική πλατεία της Δημοκρατίας στο Βελιγράδι: «Ήρθαμε γιατί σας αγαπάμε, σαν φίλοι. Δεν ήρθαμε να στηρίξουμε πρόσωπα ή καθεστώτα. Ήρθαμε για την ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος».

Σας θυμίζω ότι σε συνέντευξή σας στον Στέλιο Κούλογλου, είχατε πει για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999: «Κατ’ αρχήν εγώ προσωπικά θεωρώ, χωρίς να πολιτικολογώ, ότι είναι ένας πόλεμος παράνομος, επί της ουσίας, βάσει του διεθνούς δικαίου…». Θα λέγατε τα ίδια και για την σημερινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; 

Παραθέτω το βίντεο εκείνης της συνέντευξής σας, γιατί πρέπει να …καθρεφτιστείτε σε αυτήν και να επιδείξετε μια στοιχειώδη συνέπεια.   

Αλλιώς οι …οιμωγές σας για τα «αθώα» θύματα δεν πείθουν κανένα.

Μοιραστείτε