ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 May, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣMερικές σκέψεις (και ένα αποφθεγμα του Τσέστερτον) με αφορμή την υπόθεση του π. Αλέξανδρου Καριώτογλου 

Mερικές σκέψεις (και ένα αποφθεγμα του Τσέστερτον) με αφορμή την υπόθεση του π. Αλέξανδρου Καριώτογλου 

του Τηλέμαχου Χορμοβίτη 

Mε αφορμή την υπόθεση του Ι.Ν. Άγιου Νικολάου Ραγκαβά , influencers, τηλεπερσόνες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, αφού πήραν το μέρος του ιερέα και μας έδειξαν γι’ άλλη μια φορά πόσο “προχωρημένοι” και open-minded είναι, δεν παρέλειψαν να παπαγαλίσουν και τη γνωστή προοδευτική μπούρδα : αν η Εκκλησία θέλει να κερδίσει κόσμο, αν θέλει να αυξήσει την επιρροή της, θα πρέπει να αλλάξει, να “εκσυγχρονιστεί”, να ακολουθήσει το ρεύμα των καιρών. Έλα όμως που κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματική ζωή. 

Τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, οι Εκκλησίες εκείνες που είδαν τους πιστούς να τις εγκαταλείπουν και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς, είναι οι λεγόμενες “προοδευτικές”, αυτές που ακολούθησαν το “ρεύμα των καιρών”, που απλοποίησαν το τελετουργικό τους, που έγιναν πιο “συμπεριληπτικές” και υιοθέτησαν κάθε ορθοπολιτική μόδα (πχ η Επισκοπική ή η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία). Αντίθετα, αυτές που αύξησαν θεαματικά την επιρροή τους, είναι οι “συντηρητικές” εκκλησίες, όπως οι Μορμόνοι και οι Νότιοι Βαπτιστές, που έμειναν ίδιες και εξακολουθούν να απαιτούν πίστη στα παραδοσιακά δόγματα. 

Να το έχετε στο μυαλό σας : όταν βλέπετε προοδευτικούληδες, που συνήθως δεν περνάνε ούτε έξω από ναό, να φωνάζουν για την ανάγκη “εκσυγχρονισμού” της Εκκλησίας, δεν είναι επειδή τους έπιασε ο πόνος για την επιβιώσή της. Είναι επειδή ξέρουν πως αυτός ο “εκσυγχρονισμός” είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταστραφεί η Εκκλησία. 

Και κλείνουμε με τον μεγάλο Γκίλμπερτ Τσέστερτον από το 1906 : “We do not want, as the newspapers say, a church that will move with the world. We want a church that will move the world.” (Δεν θέλουμε, όπως λένε και οι εφημερίδες, μία εκκλησία να πηγαίνει με τον κόσμο. Θέλουμε μία εκκλησία που θα ταρακουνήσει τον κόσμο”  

Μοιραστείτε