ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 June, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΕπίσημη παρουσίαση της προτομής του Βασιλέως Παύλου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Επίσημη παρουσίαση της προτομής του Βασιλέως Παύλου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Χθες, Τετάρτη 27/11/2019, στις 7:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε παρουσία των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας, των Μελών του Συλλόγου Αποφοίτων Αναβρύτων και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων η επίσημη παρουσίαση της προτομής του αειμνήστου Βασιλέως Παύλου, ιδρυτού της Σχολής, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, στην οδό Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατ. Κλαυθμώνος.

Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος

Πρόκειται για την ορειχάλκινη προτομή, έργο του γλύπτη καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής Αθηνών, Λάζαρου Λαμέρα, που είχε παραγγείλει ο σύλλογός αποφοίτων το 1966 και είχε τοποθετηθεί σε υψηλό βάθρο επάνω σε τεχνητό λοφίσκο στον αύλειο χώρο του Εκπαιδευτηρίου ώστε να τιμηθεί ο ιδρυτής του.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής σ’ εκείνη την θέση είχαν γίνει από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο στις 03/05/1966. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η προτομή επανήλθε στην κατοχή του συλλόγου και φυλάχθηκε μέχρι σήμερα.

Το Δ.Σ. του συλλόγου αναζητούσε από καιρό κατάλληλο μέρος για την τοποθέτηση και προβολή της προτομής και προ ολίγων μηνών το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών αποδέχθηκε την εκ μέρους του συλλόγου δωρεά της προτομής (με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από την ίδρυση του Εκπαιδευτηρίου) αναλαμβάνοντας την μεταφορά, τον καθαρισμό και την συντήρησή της και συμπεριλαμβάνοντας την στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Η σχολή Αναβρύτων

Η Σχολή Αναβρύτων ιδρύθηκε με τον νόμο 1596/1950 (ΦΕΚ 297/20.12.1950) και με την ονομασία «Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων» ως ιδιωτικό ισότιμο, λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1949-1950. Το Εκπαιδευτήριον στεγάστηκε στον ίδιο χώρο και στα κτίρια που εξακολουθούν και σήμερα, κατά το πλείστον, να φιλοξενούν το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Γενικό Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων στο Κτήμα Συγγρού. Πρώτος Διευθυντής του Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων, στο οποίο φοίτησε και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, τότε διάδοχος, χρημάτισε ο Άγγλος παιδαγωγός Jocelin Winthrop-Young. Η πρωτοβουλία ανήκε στο «Εθνικόν Ίδρυμα», του οποίου πρόεδρος ήταν ο τότε Βασιλιάς Παύλος. Η σχολή ακολούθησε το παράδειγμα των σχολείων “Schule Schloss Salem” της Γερμανίας και “Gordonstoun” της Σκωτίας, τα οποία είχε ιδρύσει ο παιδαγωγός Κουρτ Χαν και ήταν εμπνευσμένα κατά κύριο λόγο από τα κλασικά ιδεώδη του Πλάτωνα.

Σκοπός του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων ήταν: η «διά της καταλλήλου αγωγής και παιδείας α) χρηστή διαμόρφωσις του χαρακτήρος, β) υγιεινή διάπλασις του σώματος και γ) ανάπτυξις των πνευματικών και λοιπών ικανοτήτων του μαθητού, εν τω πλαισίω ελληνοχριστιανικών παραδόσεων, επ’ αγαθώ της πατρίδος».


– Ευχαριστούμε το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Πηγή: http://www.royalchronicles.gr/protomi-vassileos-pavlou-mouseio-poleos-ton-athinon/

Μοιραστείτε