ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 April, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΠέθανε ο μουσικολόγος και δάσκαλος Μάρκος Δραγούμης. Υπήρξε για χρόνια υπεύθυνος του “Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ”  

Πέθανε ο μουσικολόγος και δάσκαλος Μάρκος Δραγούμης. Υπήρξε για χρόνια υπεύθυνος του “Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ”  

του Παναγιώτη Ανδριόπουλου

Πέθανε ο γνωστός και σημαντικός μουσικολόγος και δάσκαλος Μάρκος Φ. Δραγούμης

Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη Ι. Α. Παπαϊωάννου, βυζαντινή μουσική με τον Ι. Μαργαζιώτη και παρακολούθησε για δύο χρόνια τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Σίμωνα Καρά (1958-60). Μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα το 1962, πήγε με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Egon Wellesz. 

Επιστρέφοντας το 1964 από την Αγγλία διορίστηκε καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του Γυμνασίου-Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, θέση από την οποία απεχώρησε το 1988. Από το 1970 έως το 2003 δίδαξε Γενική Ιστορία της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών και από το 1975 και για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, που ίδρυσε η Μέλπω Μερλιέ το 1930. 

Έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις μουσικολογικού περιεχομένου (βιβλία, δίσκοι, άρθρα), έλαβε μέρος σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια –δίνοντας διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό– και ήταν μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας. Για την προσφορά του στη μουσική ζωή του τόπου, βραβεύτηκε το 1991 από την Ακαδημία Αθηνών και το 2008 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο επιμελούνταν για αρκετά χρόνια την εκπομπή «Από την Ορθόδοξη και Ανατολική μουσική παράδοση», στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Aπό τα πολλά πονήματά του αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής: 

– Ογδόντα πέντε δημοτικές μελωδίες από τα κατάλοιπα του Νικολάου Φαρδύ (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 1991) 

– Δημοτικές μελωδίες από τα χειρόγραφα του Νικολάου Φαρδύ (Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, 2008) 

– Η μουσική παράδοση της ζακυνθινής εκκλησίας (Οι Φίλοι του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, 2000) 

– Η παραδοσιακή μας μουσική – Δάσκαλοι, ερευνητές, δημιουργοί: Συλλογή άρθρων (Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, 2003) 

– Η παραδοσιακή μας μουσική – Οι μεταγραφές της Μεγάλης Δοξολογίας του Μελχισεδέκ και άλλα κείμενα (Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, 2009) 

– Σελίδες από το ημερολόγιο ενός μουσικολόγου- Ματιές στον αιώνα του ρομαντισμού (Γκόνης, 2007)

– Αιγίνης μουσική περιήγησις (Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ, 2008)

– Προσωπογραφίες (Οδός Πανός, 2020) 

– Συμφωνίες που δεν πρόλαβαν την κιβωτό του Νώε – Από τον Moscheles στον Magnard (Οδός Πανός, 2021). 

Δύο δίσκοι που επιμελήθηκαν ο Μάρκος Δραγούμης και ο Θανάσης Μωραίτης για το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ”

Σημειώνεται πως, από την πλευρά του πατέρα του, ο αείμνηστος Μάρκος Φ. Δραγούμης, καταγόταν από την παλιά οικογένεια Δραγούμη και ήταν εγγονός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν εγγονός του Ιωάννη Βαλαωρίτη, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. 

Για το “Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο της Μέλπως Μερλιέ” και την δουλειά του Μάρκου Δραγούμη, πατήστε εδώ  

Μοιραστείτε