ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟι «Εξόριστοι» του Δημήτρη Κατή γιορτάζουν τα 30χρονα τους στο «Κύτταρο»

Οι «Εξόριστοι» του Δημήτρη Κατή γιορτάζουν τα 30χρονα τους στο «Κύτταρο»

Του Γιώργου Πισσαλίδη

30 χρόνια κλείνουν από την εμφάνιση των «Εξόριστων», του πρώτου συγκροτήματος επικού μέταλ στην Ελλάδα, και ο Δημήτρης Κατής και η παρέα του αποφάσισαν να το γιορτάσουν με μια συναυλία στις 3 Μαίου στο «Κύτταρο»

Ιδρύθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 1989 από μια παρέα που όλοι έμεναν στα Βριλήσσια. Είχε προηγηθεί το 1987 ο δίσκος «Δωριείς» με συμφωνικό και επικό στυλ και οι «Εξόριστοι» αποτελούντο από το γκρουπ που δημιούργησε τους Δωριείς. Ήτοι ο Μιχάλης Ζαγοραίος στις κιθάρες και τα φωνητικά, ο Τάκης Κυριαζής στα κήμπορντς, ο Νίκος Μάσσιος στο ηλεκτρικό μπάσο και ο Χρήστος Βασιλόπουλος στα ντραμς. Βασικός τραγουδιστής τους ο Χρήστος Αβραμέας. Ο πρώτος ομώνυμος δίσκος συνδύαζε συμφωνική και μέταλ και ελληνικούς στίχους εμπνευσμένους από την Ελληνική και Μεσαιωνική ιστορία. Παραγωγός τους ο Μάνος Ξυδούς.

Οι «Εξόριστοί» ήταν οι πρωτοι διεθνώς που χρησιμοποίησαν το όρο epic metal την στιγμή που οι Manowar χρησιμοποιούσαν το όρο power metal
Είναι το ένα και μοναδικό Ελληνικό συγκρότημα στην ιστορία της «Μέταλ» σκηνής στην Ελλάδα που κατέκτησε πλατινένιο δίσκο με το περίφημο κομμάτι “Κάνω Μια Ευχή” , την εποχή που η πλατίνα ήταν στους 70.000 δίσκους.
Με τον Αβραμέα έκαναν τον δεύτερο δίσκο «19» ενώ στο τρίτο δίσκο συμμετείχε ο Στέλιος Καρπαθάκης που είχε φωνή που διακρινόταν γα τους υψηλούς τόνους και τις χαρακτηριστικές τσιρίδες. Μαζί του θα κυκλοφορούσαν τον «Λυτρωτή» και θα έπαιζαν στην ιστορική συναυλία στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο στην διάρκεια του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα ο Κατής δεν θα δεχθεί να περάσει από τα Σκόπια (και να σφραγίσει το διαβατήριο του με το «Μακεδονία» και θα πάει από Βουλγαρία Η συναυλία μεταδόθηκε από την Σερβική τηλεόραση και την είδαν 40.000 άτομα.
Τρία χρόνια μετά θα κυκλοφορούσαν την «Γενιά των Αρίστων» με τραγουδιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον καλύτερο μέχρι τότε τραγουδιστή που το ηχόχρωμα ταίριαζε στην επική μέταλ μουσική τους.

Μετά από 8 ανενεργά χρόνια κυκλοφορούν το 2006 το Wrath of Zeus με εγγλέζικο στίχο και επανεκτελέσεις παλαιότερων κομματιών με τον Stu Cook στο τραγούδι. Εν τω μεταξύ ο Κατής ζει περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά από 3 χρόνια το συγκρότημα απενεργοποιείται μέχρι το 2015. Είναι τότε που επανενώθηκαν και παρουσάισαν το τραγούδι «Η Ιστορία ενός Ήρωα» σε 3 γλώσσες.
Στην συναυλία στις 3 Μαϊου θα ερμηνευτούν τα περισσότερα από τα κλασσικά κομμάτια της μπάντας που αγαπήσατε όλα αυτά τα χρόνια, όπως “Σύνορα Παντού”, “Δόξα και Τιμή”, Το Σπαθί του Νικητή”, “Κάνω Μια Ευχή”, “Άννα”, “Βάρβαρες Φωνές”, “Γλυκειά Παρθένα” και πολλά άλλα.

Μαζί τους στο stage θα είναι και εκλεκτοί φίλοι και διακεκριμένοι μουσικοί και special guests, όπως οι Johnny Vavouras, Βασίλης Αξιώτης και ο πρέσβης Νίκος Κανέλλος. Επίσης θα είναι μαζί τους και ο τραγουδιστής των 2 πρώτων δίσκων της μπάντας, Χρήστος Αβράμης σε φιλική συμμετοχή. Θα ερμηνεύσει το τραγούδι ” Σύνορα Παντού”, σε μουσική και στίχους του Δημήτρη Κατή, από τον πρώτο ομώνυμο δίσκο της μπάντας «Εξόριστοι»

ΕΞΟΡ Ι Σ Τ Ο Ι είναι:
Δημήτρης Κατής (ληντ κιθάρα)

Φίλιππος Μοδινός (τραγούδι, ξύλινα κρουστά)

Aντώνης Ασπρόπουλος (τύμπανα)

Rich Melville (μπάσσο)

Στέλιος Μαργαριτόπουλος (γκέστ στα πλήκτρα)

Βαγγέλης Ευαγγέλου (ρυθμική κιθάρα)

Έλλη Δαδήρα (κήμπορντς)

Στον ήχο ένας παλαιότερος “Εξόριστος” : Χάρης Γερουλάκης

Ημερομηνία : Παρασκευή 3 Μαϊου 2019,
Τιμή εσιτηρίου: €10 (δέκα ευρώ), online & είσοδο.
Έναρξη: 9:30μμ.
Χώρος: “Κύτταρο” (Ηπείρου & Αρχανών) .

Μοιραστείτε