ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΔυό παγανιστικές συναυλίες της “Δαιμονίας Νύμφης” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δυό παγανιστικές συναυλίες της “Δαιμονίας Νύμφης” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένα χρόνο μετά τις επιτυχημένες τους εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι Δαιμονία Νύμφη επιστρέφουν να παρουσιάσουν κομμάτια από όλες τους τις δισκογραφικές δουλειές αλλά και καινούργιο ακυκλοφόρητο υλικό.

Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν στα δισκογραφικά δρώμενα εώς σήμερα οι Δαιμονία Νύμφη παραμένουν μια μοναδική περίπτωση συνδιασμού διονυσιακής έκστασης και θεατρικής τελετουργίας.

Έχοντας ταξιδέψει με τις αρχαίες λύρες τους στα πιο δημοφιλή μεσαιωνικά, folk, fairy world και παγανιστικά φεστιβάλ Ευρώπης και Αμερικής αλλά και στις θεατρικές σκηνές του Λονδίνου, οι Δαιμονία Νύμφη αποτελούν πλέον μια κολλεκτίβα μουσικών και χορευτών από διαφορετικές γωνιές του κόσμου που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν πάνω στην σκηνή μια μυστικιστική βακχική τελετουργία.

Θα βρίσκονται για δύο μόνο συναυλίες την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο Principal Club Theater και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην σκηνή του Piraeus Academy.

Οι Δαιμονία Νύμφη σχηματίστηκαν το 1994, ξεκινώντας έτσι μία μαγική περιπλάνηση ανάμεσα στους μύθους και τους ήχους της ελληνικής αρχαιότητας.Η μουσική τους προσεγγίζει άλλοτε μια τελετουργική και άλλοτε μια πιο θεατρική ματιά.’Οργανα όπως η λύρα, η αρχαία κιθάρα και η βάρβιτος , κατασκευασμένα πάνω στα πρότυπα των αντίστοιχων αρχαίων ελληνικών οργάνων από το Νικόλαο Μπρά, ξεδιπλώνουν το δικό τους ήχο και αποζητούν νέα υπόσταση.

Από το 1998 μέχρι σήμερα οι Δαιμονία Νύμφη έχουν κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ. Πιο πρόσφατη δουλειά τους, που κυκλοφόρησε το 2017 ,το άλμπουμ ”Μακμπέθ” , ενώ έχουν προηγηθεί η «Ψυχοστασία» (2013), η «Κραταιά Αστεροπή» (2007), το ομώνυμο «Δαιμονία Νύμφη» (2002) , το μίνι cd «Τυρβασία» και ο «Βακχικός Χορός των Νυμφών» (1998-2004) που πρωτοκυκλοφόρησε σε βινύλιο.

Παράλληλα έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες συλλογές, αλλά έχουν συνεργαστεί και με άλλους μουσικούς στη δημιουργία τελείως διαφορετικών ηχητικά πρότζεκτς ,όπως το «Ghost Fish», το «Love Sessions» και το « Daemonia Nymphe Remixed» (όπου έχουν παρουσιάσει δικά τους remix οι Von Magnet , Beefcake , Άλφα Π. των Στέρεο Νόβα και άλλοι).

Οι συνεργασίες των Δαιμονία Νύμφη εντός και εκτός στούντιο με διάφορους καλλιτέχνες είναι πολυάριθμες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Δήμητρα Γαλάνη, Ψαραντώνη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Αναστασία Έδεν(εξ Άβατον), Φένια Παπαδόδημα, Peter Ulrich(Dead Can Dance, This Mortal Coil) και Dessislava Stefanova.

Από το 2000 μέχρι σήμερα οι Δαιμονία Νύμφη έχουν παίξει ζωντανά ,εκτός από την Ελλάδα στην Αμερική,την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία,την Ολλανδία, την Αγγλία,την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Από το 2008 η έδρα του σχήματος μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε η συνεργασία τους με το Theatre Lab Company και τη σκηνοθέτη Αναστασία Ρεβή.Συνέθεσαν και παρουσίασαν ζωντανά τη μουσική για τέσσερις θεατρικές παραγωγές του Theatre Lab Company που ανέβηκαν στο Λονδίνο : τη «Μήδεια» (2014), τη «Λυσιστράτη» (2013), την «Ορέστεια» (2012) και την «Αντιγόνη» (2011).

Σε συνεργασία πάντα με την ομάδα παρουσίασαν το 2014 στο Λονδίνο τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ψυχοστασία»,που συνδυάζει τη μελωδία με το λόγο, την εικόνα και την κίνηση.Τον Μάρτιο του 2018 στο Asylum Chapel του Λονδίνου παρουσιάστηκε το ”Psychostasia:The Ritual” , μια παράσταση immersive theatre εμπνευσμένη από τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Εκτός από το TLC οι Δαιμονία Νύμφη έχουν συνεργαστεί και με άλλες θεατρικές ομάδες (όπως το Fourth Monkey Company), έχουν γράψει μουσική για ταινίες («Ζωή σε πέντε πράξεις», «Η επιστροφή του Λαζάρου»), για ντοκυμαντέρ («The Τreasures of Athens and Olympia»,Channel 5,UK) για stand-up comedy («Long story short»,Colin Quinn,Broadway,New York) και για fashion shows (Gucci, Spring Summer 2016,Milan , Paris Fashion Week 2018).

Το 2015 οι Δαιμονία Νύμφη συνέθεσαν το τραγούδι ”Nature’s Madre Thea” για τριανταμελή χορωδία, όπως τους ζητήθηκε από την ομάδα Creatives across Sussex για το φεστιβάλ ”Town to Earth” του West Sussex.

Το 2016 οι Δαιμονία Νύμφη συνεργάστηκαν και πάλι με την σκηνοθέτη Αναστασία Ρεβή και συνέθεσαν τη μουσική για την παράσταση ”Μακμπέθ” που ανέβηκε στο ΚΘΒΕ κατά τη χειμερινή περίοδο.Η μουσική της παράστασης κυκλοφόρησε το 2017 και επανακυκλοφόρησε το 2018 με την προσθήκη τριών νέων κομματιών.

Τον Δεκέμβριο του 2019 η μουσική των Δαιμονία Νύμφη συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας στα πλαίσια του θεσμού ‘Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης’.

Τα δύο ιδρυτικα μέλη των Δαιμονία Νύμφη Σπύρος Γιασαφάκης και Εύη Στεργίου ακολουθούν παράλληλα με την πορεία τους ως ντούο ο καθένας και τη δική του μουσική διαδρομή.Ετσι ο Σπύρος Γιασαφάκης κυκλοφόρησε το προσωπικό μίνι άλμπουμ με τίτλο «Improvisations in Ancient Greek Instruments», όπου παρουσιάζει αυτοσχεδιασμούς πάνω στα αρχαία ελληνικα όργανα.

Η Εύη Στεργίου συνεργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια με τη London Bulgarian choir της οποίας είναι και μέλος και είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στην ηχογράφηση της μουσικής του γνωστού παιχνιδιού Halo 4 ( μουσική του Neil Davidge των Massive Attack).

Η μουσική των Δαιμονία Νύμφη αποτελεί μέρος της συλλογής της Εθνικής Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

ΑΘΗΝΑ
Πού: Piraeus 117 Academy, Πειραιώς 117, τηλ.: 210 3608366.
Πότε: Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 22:00
Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση: 12 ευρώ (στο κατάστημα) και 13,20 ευρώ (online)
Ταμείο: 14 ευρώ

Σημεία Προπώλησης :
Hunter Agency, Πανεπιστημίου 42 (εντός στοάς), τηλ.: 210 360 8366

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πού: Principal Club Theater, Fix, 26ης Οκτωβρίου 15, τηλ.: 2310 428088
Πότε: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στις 22:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ προπώληση και 13 ευρώ ταμείο
Προπώληση:
viva.gr, Ticket House (Μητροπόλεως 102, τηλ.: 2310 264880) & Rover Bar (Σαλαμίνος 6, τηλ.: 2310 544304)

Μοιραστείτε