ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 February, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛOι Ex Silentio με Μεσαιωνικά άσματα και Σούφι μουσικές στις “Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής”

Oι Ex Silentio με Μεσαιωνικά άσματα και Σούφι μουσικές στις “Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής”

«Εκεί που σταματούν οι λέξεις, αρχίζει η μουσική»
Τζελαλεντίν Ρουμί, Περσία, 13ος αιώνας

Ex Silentio Visio musicae

14 Απριλίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Με πρώτες παρουσιάσεις νέων έργων μουσικού θεάτρου, αλλά και με θεματικές συναυλίες κομβικών έργων της λατρευτικής μουσικής παράδοσης διακεκριμένων μουσικών και ερμηνευτών, αυτό το πολυδιάστατο φεστιβάλ συνεχίζει να προσδίδει ιδιαίτερο χρώμα στην περίοδο που προηγείται του Πάσχα. Από τις 11 έως τις 23 Απριλίου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αλφόνσος ο Σοφός: ο συνθέτης των Castigas de Santa Maria

Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μεσαιωνική Ανατολή και Δύση που συνδέει το κοσμικό στοιχείο με το θρησκευτικό, με καλεσμένους την τραγουδίστρια Φανή Αντωνέλου και τον βιρτουόζο σαντουρίστα Ιμάν Χάμμαρ, και με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

To Visio musicae αναλύει τις αρχέγονες σχέσεις μουσικής και διαλογισμού, τόσο στον δυτικό Μεσαίωνα όσο και σε ανατολικές παραδόσεις. Την υποβλητική μουσική της Χίλδεγάρδης του Μπίνγκεν, της μοναχής που υπήρξε ο μεγαλύτερος συνθέτης Γρηγοριανού Άσματος στον Μεσαίωνα, τα διάσημα Cantigas de Santa Mara, τα λατρευτικά ισπανικά τραγούδια για την Παναγία που έγραψε ο Αλφόνσος Ι! ο Σοφός τα οποία διαδέχονται μεσαιωνικοί ύμνοι και εκστατικοί χοροί των Σούφι και άλλων παραδόσεων σε μια πολυσύνθετη «μουσική ενόραση».

Φανή Αντωνέλου Φωνή
Δημήτρης Κούντουρας Φλάουτο με ράμφος, μεσαιωνικό φλάουτο, μουσική διεύθυνση
Σοφία Λαμπροπούλου Κανονάκι
Ιμάν Χάμμαρ Περσικό σαντούρι, τόμπακ
Ηλέκτρα Μηλιάδου Βιέλα

Φωνητικό σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών
Όλγα Γραμματικοπούλου, Μαριάννα Φλώρου, Ίριδα Σκολίδη, Μαρία Τσιρώνη, Νίκος Ζιάζιαρης

Μοιραστείτε