ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 February, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ Αθηνά Κακούρη απαντάει στον καθηγητή Μαυρογορδάτο για τις ερωτικές επιστολές του Κωνσταντίνου Α!

Η Αθηνά Κακούρη απαντάει στον καθηγητή Μαυρογορδάτο για τις ερωτικές επιστολές του Κωνσταντίνου Α!

του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο πολύς Γιώργος Μαυρογορδάτος, χρησιμοποίησε τις ερωτικές επιστολές που έστελνε ο Κωνσταντίνος Α προς την ερωμένη του κόμισσα Πάολα φον Οστχάιμ για να μας δείξει, γι’άλλη μια φορά, πόσο …απαίσιος άνθρωπος ήταν ο τότε βασιλιάς των Ελλήνων. (“ρατσιστής”, “γελοίος”, “απλοϊκός”, “εγωκεντρικός” είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που διάβασα ξεφυλλίζοντας το βιβλίο). Υπολόγιζε όμως χωρίς την αγαπημένη Αθηνά Κακούρη η οποία ,με καυστικό άρθρο της στο “The Books’ Journal”, του απαντά καταλλήλως. Γράφει μεταξύ άλλων :

“Δεν ξέρω γιατί ο καθηγητής κ. Γ. Μαυρογορδάτος αποφάσισε να προβεί σε ανατομή της ψυχολογίας αλλά και των ικανοτήτων του βασιλιά Κωνσταντίνου, βασιζόμενος στα γράμματα που έγραφε προς την Ιταλίδα εκλεκτή της καρδιάς του. Τέτοιου είδους επιστολές είναι κατά κανόνα σαχλότατες, διότι ο έρωτας προς τα εκεί σπρώχνει όλους μας, εκτός των λίγων που γεννήθηκαν μεγάλοι ποιητές. Γράφοντας στον/στην αγαπημένο/η μας κομπάζουμε, χαϊδευόμαστε, παίρνουμε πόζες, κλαιγόμαστε, λέμε μικρές ψευτιές και εξυπναδούλες, κοντολογίς πασχίζουμε να αποσπάσουμε θαυμασμό, συμπόνοια, συγκίνηση. Αυτά όλα, ανθρώπινα και συγγνωστά, καθιστούν τις ερωτικές επιστολές υλικό επισφαλές για εξαγωγή στέρεων συμπερασμάτων όσον αφορά τις ικανότητες και τις επιδόσεις εκείνου που τις συνέταξε.

Eπί πλέον, αμφιβάλλω εαν οι τρόποι και τα μέσα που έχει ασκηθεί να μεταχειρίζεται ο ιστορικός για να ερευνήσει το παρελθόν- δηλαδή η ενδελεχής και ψύχραιμη εξέταση των πηγών και των γεγονότων, με σκοπό την κατανόηση του τί και γιατί συνέβη- τον προετοιμάζουν για να κάμει τη δουλειά του ψυχολόγου…

Τί μας λένε λοιπόν για τον Κωνσταντίνο Α’ τα Γράμματα στην Πάολα; Ο τρόπος με τον οποίον έχει γραφεί το βιβλίο και το σύστημα με το οποίον παρουσιάζει το υλικό του, κάνουν ώστε το βιβλίο αυτό να μη μας λέει για το βασιλιά Κωνσταντίνο παρά μόνον κάτι πολύ γνωστό από πολλά χρόνια, ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι σήμερα οι οποίοι τον μισούν με μια βιαιότητα, με ένα μένος που σε αφήνει άναυδο, αμήχανο και κυρίως βαριεστημένον.

Ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βλέπεις πως δεν είναι η ζήτησις της αλήθειας που επιδιώκεται, αλλά ότι σε ταϊζουν μετρημένες μπουκιές τα αποσπάσματα των επιστολών, ξεκομμένα από το γενικότερο πλαίσιο και φτιασιδωμένα καταλλήλως· η απόπειρα να χειραγωγηθεί η κρίση σου φανερώνεται με όλη της την παιδαριωδία και ύπνος κατεβαίνει στα βλέφαρά σου γλυκά γλυκά.”

Άουτς, αυτό πόνεσε…

Μοιραστείτε