ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
15 March, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος στον θεολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος στον θεολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου στο Φανάρι, το οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος στον Εντιμολ. κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο, θεολόγο και ιδιοκτήτη-διαχειριστή της ιστοσελίδος “Φως Φαναρίου”.

Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία επιβραβεύει σήμερον, εν τω ιστορικώ Παρεκκλησίω του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων Ανδρέου, την ειλικρινή αφοσίωσιν υμών εις τον Οικουμενικόν Θρόνον, απονέμουσα, ιδίαις ημών Πατριαρχικαίς χερσί, εις την υμετέραν Εντιμολογιότητα το οφφίκιον του Άρχοντος Δικαιοφύλακος. Ανήκετε από την στιγμήν αυτήν εις την χορείαν των Οφφικιαλίων της Μεγάλης Εκκλησίας, οι οποίοι πάμπολλα και πολυτιμότατα προσέφερον και προσφέρουν εις αυτήν και εις το Γένος, και συγκαταλέγεσθε μεταξύ των μελών της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος», η οποία εφέτος συνεπλήρωσε τριάκοντα έτη ζωής και διακονίας.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Ανδριόπουλο για το αγωνιστικό του φρόνημα για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και για την υπεύθυνη στάση και προσφορά του μέσω της ιστοσελίδος του, η οποία “προβάλλει με σθένος και ευαισθησίαν τας δράσεις της Μεγάλης Εκκλησίας και ενσαρκώνει, εις την εποχήν του διαδικτύου και του «χάους των πληροφοριών», την υπευθυνότητα εις τον χώρον της ενημερώσεως”. 

O Παναγιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διακονία του νέου Άρχοντος ως θεολόγου στην μέση εκπαίδευση. 

Γνωρίζομεν καλώς ότι διακονείτε με ενθουσιασμόν την σχολικήν θρησκευτικήν αγωγήν, η οποία διεκδικεί την θέσιν της εις το σύγχρονον σχολείον ως εν μάθημα, το οποίον εκπροσωπεί, εκφράζει και διασώζει τον παιδαγωγικόν χαρακτήρα του σχολείου, προάγει την γνώσιν της Ορθοδόξου ημών Παραδόσεως, της συμβολής της εις την διαμόρφωσιν του πολιτισμού μας, βοηθεί τα παιδιά να ανακαλύψουν την διάστασιν του βάθους των πραγμάτων, τα ευαισθητοποιεί απέναντι εις τας απειλάς κατά της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, συμβάλλει εις την ανάπτυξιν πνεύματος διαλόγου και αλληλοκατανοήσεως με το διαφορετικόν, και ενισχύει την βούλησιν διά να αγωνισθούν δι’ ένα καλλίτερον και δικαιότερον κόσμον. Ίσως ποτέ η σχολική θρησκευτική αγωγή και η παρουσία καλών θεολόγων εις την εκπαίδευσιν, με ήθος δασκάλου, με πιστότητα εις τα πατρώα δόγματα, με ανοικτούς ορίζοντας, με γνήσιον ενδιαφέρον διά τας περιπετείας του συγχρόνου ανθρώπου και με ανεπτυγμένον αισθητήριον διά τα αδιέξοδα, αλλά και τας θετικάς προοπτικάς του πολιτισμού του, να μη ήσαν τόσον απαρίτητοι όσον σήμερον.

Η Ορθόδοξος Παράδοσις είναι ταμιευτήρ υψηλών πνευματικών αξιών με πανανθρωπίνην εμβέλειαν. Η πίστις και η πιστότης εις τας αξίας αυτάς εξέφρασαν και διέσωσαν την ιδιοπροσωπίαν μας καθ’ όλην την μακράν ιστορίαν του Γένους, σήμερον δε αποτελούν εγγύησιν διά την μαρτυρίαν και την πορείαν μας εντός ενός πολυπλόκου και απαιτητικού κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Υμείς, Εντιμολογιώτατε, αντλείτε έμπνευσιν και ικμάδα από την παρακαταθήκην αυτήν, από την «μεγάλη μας ρίζα», όπως απεκάλει τον Βυζαντινόν πολιτισμόν ο μακαριστός π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος.”

Στην αντιφώνησή του ο Εντιμολογιώτατος κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Παναγιώτατο για την απονομή του οφφικίου. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

Ομολογώ και κηρύττω δημοσίως, Παναγιώτατε, ότι ανδρώθηκα εκκλησιαστικώς επί της Πατριαρχίας Σας και είναι πολλά και ιλιγγιώδη όσα με έχετε διδάξει χωρίς να το γνωρίζετε. Μακρόθεν εστώς και θερμαινόμενος από την φλόγα σας. Επιλείψει γαρ με διηγούμενον ο χρόνος… Περιορίζομαι σε τρία, νομίζω, καταλυτικά. Είστε ο πάση τη κτίσει Πατριάρχης. Σαρκώνετε την οικουμενικότητα σε κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο. Είστε Βαρθολομαίος ο Διάλογος, προς τους εγγύς και τους μακράν. Είστε ο Πατριάρχης της ελευθερίας!”

Κατά την απονομή του οφφικίου παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, η σύζυγός του νέου Άρχοντος Ευγεν. κ. Δάφνη Πανουργιά, Σοπράνο, καθώς και συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του.

 

Μοιραστείτε