ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΗ ECM γιορτάζει τα 50 χρόνια της στην Θεσσαλονίκη

Η ECM γιορτάζει τα 50 χρόνια της στην Θεσσαλονίκη

Πρώτη φορά επιλέγεται πόλη του ευρωπαϊκού Νότου για τη διοργάνωση ενός σπουδαίου γεγονότος από την εκλεκτική δισκογραφική εταιρεία.

Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε για να γιορτάσει τα 50ά γενέθλιά της η διεθνώς καταξιωµένη δισκογραφική εταιρεία ECM (Edition of Contemporary Music), που, µεταξύ άλλων, έχει φροντίσει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσµο τη µουσική της Ελένης Καραΐνδρου, αρχής γενοµένης από τα υπέροχα σάουντρακ της σπουδαίας Ελληνίδας συνθέτριας για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Από εκεί έµαθαν πολλοί Ελληνες κατ’ αρχάς την ECM και ύστερα την ανακάλυψαν ξανά και ξανά για τις εκπληκτικές παραγωγές άλµπουµ ονοµάτων όπως οι Κιθ Τζάρετ, Τσικ Κορία, Γιαν Γκαρµπάρεκ, Πατ Μέθενι, Αρβο Παρτ, Κιµ Κασκασιάν, Μανού Κατσέ, αλλά βέβαια και του Λεωνίδα Καβάκου, της Σαββίνας Γιαννάτου, του Βασίλη Τσαµπρόπουλου και πιο πρόσφατα από τις εξαιρετικές δουλειές µε τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, αλλά και από αυτές του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου.

Ο ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ECM , ΜΑNΦΡΕΝΤ ΆΙΧEΡ

Η αλήθεια είναι ότι και ο κατάλογος ονοµάτων αυτής της εταιρείας δεν είναι µία… εµπορική υπόθεση, αλλά µία εκλεκτική επιλογή συνεργατών µε τη σφραγίδα του ανθρώπου που ίδρυσε την ECM και φροντίζει προσωπικά µία µία για τις παραγωγές της: του Μάνφρεντ Αϊχερ. Να λοιπόν που η εταιρεία του χαρισµατικού Γερµανού µουσικού και παραγωγού συµπληρώνει µισό αιώνα ζωής, συνεχίζοντας -σε πείσµα των καιρών- να λειτουργεί µε καλλιτεχνικά και όχι µε εµπορικά κριτήρια στην επιλογή των δηµιουργών µε τους οποίους συνεργάζεται.

Η νέα γενιά των καλλιτεχνών της ECM συνοµιλεί µε τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο του «καλύτερου ήχου µετά τη σιωπή», από την 1η έως τις 3 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η ετήσια συνάντηση αντιπροσώπων και µουσικών από όλο τον κόσµο, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν οι καλλιτέχνες της νέας γενιάς της εταιρείας.

Το Mats Eilertsen Trio από τη Νορβηγία, η Ελίνα Ντούνι από την Αλβανία και το Κουαρτέτο του Σ. Σινόπουλου από την Ελλάδα θα δώσουν συναυλία το Σάββατο 2 Μαρτίου, παρουσία του Μ. Αϊχερ (ο οποίος πρόσφατα έλαβε την τιµητική διάκριση του µέλους της Βασιλικής Ακαδηµίας Μουσικής του Λονδίνου, µία διάκριση που αφορά µόνο σε τεράστιες προσωπικότητες που καθόρισαν την ιστορία της µουσικής), γεγονός που δίνει στην τριήµερη εκδήλωση ιδιαίτερη ακτινοβολία και βαρύτητα.

Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται µια πόλη του ευρωπαϊκού Νότου για τη διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος και το τριήµερο πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την AN Music.

27f4-14_platos.jpg
Το νορβηγικό Mats Eilertsen Trio

Ποιοτικοί όροι

Η πορεία της ECΜ σηµατοδοτήθηκε από την απελευθέρωση εκρηκτικών καλλιτεχνικών δυνάµεων, που για πρώτη φορά µπορούσαν να ηχογραφήσουν τη δουλειά τους µε τέτοιους ποιοτικούς όρους: µε µοναδική προσοχή στην ατµόσφαιρα, στην ηχητική αρτιότητα και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσµα µέχρι την παραµικρή λεπτοµέρεια (δεν είναι τυχαίο ότι ακόµα και τα εξώφυλλα των δίσκων της ECΜ είναι µικρά καλλιτεχνικά αριστουργήµατα που δείχνουν άµεσα την ταυτότητα της εταιρείας).

«Ισως να µην έχει υπάρξει άλλη εταιρεία που να έχει αφήσει τόσο έντονο αποτύπωµα στον τρόπο που ακούµε µουσική» σχολίασε πρόσφατα για την ECM αρθρογράφος της βρετανικής εφηµερίδας «The Independent».

Η ECM έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 1.700 δίσκους, αναδεικνύοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσµο, από κάθε µουσικό ιδίωµα της έντεχνης έκφρασης των ηµερών µας. Η εταιρεία καλύπτει ένα ευρύ φάσµα συνθετών και συνθέσεων από την προ-µπαρόκ εποχή µέχρι το σήµερα, µε πολλές αναφορές και στην τζαζ.

Παράλληλα, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και έχει τιµηθεί µε τα σηµαντικότερα βραβεία σε όλο τον κόσµο, ενώ ο Μ. Αϊχερ έχει αναδειχθεί παραγωγός της χρονιάς το 2008, το 2009, το 2010, το 2012, το 2013 και το 2014.

Κορυφαία στιγµή της τριήµερης συνάντησης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελεί η συναυλία που θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου. Ο Ματς Αϊλερτσεν µε το τρίο του θα παρουσιάσει τη νέα δισκογραφική πρότασή του υπό τον τίτλο «And then comes the night», πηγή έµπνευσης της οποίας είναι η οµότιτλη νουβέλα του Ισλανδού συγγραφέα Γιον Καλµαν Στεφάνσον.

Ο εξαιρετικά ατµοσφαιρικός Νορβηγός µπασίστας θα µεταφέρει µε το τρίο του τα τόσο γνώριµα στην ΕCM τοπία του Βορρά. Το Μats Eilertsen Trio θα παρουσιάσει τη δουλειά του για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Ακόµη, η εντυπωσιακή φωνή της Ελίνα Ντούνι µε τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών, στη νέα της δουλειά υπό τον τίτλο «Partir», θα αφηγηθεί τις δικές της εκδοχές µεγάλων τραγουδιών που διέτρεξαν τη µνήµη του ευρωπαϊκού χώρου, αλλά και προσωπικές καταθέσεις µνήµης από την πατρίδα της, την Αλβανία.

Στον επίλογο της συναυλίας αυτής, το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου (Σωκράτης Σινόπουλος – λύρα, Γιάννης Κυριµκυρίδης – πιάνο, Δηµήτρης Τσεκούρας – µπάσο, Δηµήτρης Εµµανουήλ – ντραµς) θα παρουσιάσει σε παγκόσµια πρώτη τις νέες του συνθέσεις, υπό τον τίτλο «Meta-modal».

O ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΧΟΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ECM

Μοιραστείτε