ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 May, 2023
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΗ! Αναγεννησιακός Εσπερινός στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου

ΙΗ! Αναγεννησιακός Εσπερινός στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:30, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 29),  η Cappella Sancti Pauli τραγουδά υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά μια σειρά ηγγλικανικών Εσπερινών με ρεπερτόριο αποκλειστικά Αναγεννησιακό.

Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης των λειτουργιών της εποχής και παράλληλα του βιώματος των μουσικών και τραγουδιστών που συμμετείχαν σ’ αυτές.

Ο Χορωδιακός Εσπερινός (Choral Evensong) είναι μια ιδιαίτερη μορφή ιερής ακολουθίας που αναπτύχθηκε στην Αγγλία του 16ου αιώνα, μια ακολουθία που αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από μουσική, δείγμα της μεγάλης χορωδιακής μουσικής παράδοσης της Αγγλίας και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Οι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί στον Άγιο Παύλο αποτελούν μια πρωτοβουλία της Σχολής Μελωδών του Αγίου Παύλου (Schola Cantorum Sancti Pauli),  υπό την αιγίδα του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και την Εκκλησία.

Στον ρόλο του Ιερέα ο Αιδεσιμώτατος Λέοναρντ Ντούναν.

Είσοδος ελεύθερη. Προαιρετική δωρεά.

Σχετικά με την. Σχολή Μελωδών Αγίου Παύλου

Η Schola Cantorvm Sancti Pavli είναι η μοναδική σχολή αναγεννησιακής πολυφωνίας στην Ελλάδα. Ιδρυθείσα το 2016 από τον τσεμπαλίστα και τραγουδιστή Ιάσονα Μαρμαρά, λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Ωδείου Αθηνών και σε συνεργασία με την Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αθήνα. Σκοπός της είναι να προσφέρει στους Scholares (Σπουδαστές) της μια εις βάθος θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του πολυφωνικού τραγουδιού της Αναγέννησης, κατ’ εξοχήν μέσα στο πλαίσιο της λατρευτικής λειτουργίας που καθόριζε μεγάλο μέρος της μουσικής εκπαίδευσης και δημιουργίας την εποχή εκείνη.

Oι Scholares μελετούν τη θεωρία και αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες στα μαθήματα του Collegium (Εργαστηρίου), ενώ θέτουν σε εφαρμογή τις γνώσεις τους στις πρόβες και μηνιαίες ακολουθίες των Ἀναγεννησιακῶν Ἑσπερινῶν καθώς και στις συναυλίες της Cappellae (Χορωδίας). Οι πιο πεπειραμένοι Scholares συμμετέχουν ως Cantores (Μελωδοί) στο μικρό φωνητικό σύνολο της Σχολής.

 

Μοιραστείτε