ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 June, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ γιορτή του Αγίου Πατρικίου: Μία Ορθόδοξη παράδοση

Η γιορτή του Αγίου Πατρικίου: Μία Ορθόδοξη παράδοση

Του Λεωνίδα Καλλιάρα, κομίστα 

Η πασίγνωστη γιορτή του φημισμένου Αγίου Πατρικίου. Τότε που ολόκληρη η Ιρλανδία και η Βοστώνη κάνουν παρελάσεις προς τιμήν του και καταναλώνουν βαρέλια μπύρας στο όνομά του.

Μία φιγούρα χαμογελαστή με μια μπύρα στο χέρι και πάντα πράσινα ρούχα είναι αυτή που θα δει κανείς  σε κάθε μπαρ και παμπ, σε αφίσες και οπουδήποτε  αλλού.

Μα ας δούμε και λίγο την πραγματική του μορφή , και το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει , με αγάπη θεού και προς τους πιστούς του και μη.

Ο Άγιος Πατρίκιος  γεννήθηκε κοντά στην εκβολή των ποταμών Σέβερν και Άβον, περίπου το 380 μ.Χ. Και έχει Βρετανορωμαική καταγωγή , και  πατέρας του ήταν διάκονος  ,και ο παππούς του ιερέας. Σε ηλικία 16 ετών πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, τις ώρες του τις περνούσε δουλεύοντας και προσευχότανε στον κύριο, ο βίος του λέει πως ο ίδιος ο Χριστός εμφανίστηκε και του μίλησε , τότε του δόθηκε η δύναμη να δραπετεύσει , μπαίνοντας σε ένα πλοίο η τρικυμία έστειλε το πλοίο στη Γαλατία και για μέρες το πλήρωμα είχε ξεμείνει από τροφή, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Άγιος μιλούσε στο πλήρωμα για την αγάπη του Θεού,. Ο καπετάνιος τότε του ζήτησε να προσευχηθεί στον Θεό για τροφή. Μόλις προσευχήθηκε ο Θεός του είπε που να ψάξουν και τροφή.

Εφόσον γύρισε πίσω στη Σκωτία ,  ο Θεός του έστειλε και του είπε να γυρίσει πίσω  στην Ιρλανδία και να διδάξει το όνομά του και να τον διακονήσει εκεί, βοηθώντας του χριστιανούς. Πήγε στην Γαλλία για κάποια χρόνια για να χειροτονηθεί ιερέας , φήμες λένε πως γνώρισε τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Γερμανό, ο οποίος τον απέστειλε στην Ιρλανδία ως επίσκοπο το 432 μ.Χ

Τα θαύματά του ήταν πολλά στην Ιρλανδία και τα έργα του ακόμα ποιο πολλά, ανήγειρε ναούς και δημιούργησε Επισκοπή, βάπτισε πολλούς χριστιανούς και χειροτόνησε πολλούς ιερείς και μοναχούς επίσης, ο οποίος εκείνος έδωσε το μοναχικό παράδειγμα στην Ιρλανδία, και άφησε πολλά χειρόγραφα τα οποία σώζονται και σήμερα , την ομολογία του, την αυτοβιογραφία του , και ένα γράμμα που καταδικάζει τη δουλεία, και τον αξιοσημείωτο ύμνο (Breastplate) όπου ομολογεί την πίστη και την αγάπη του για τον Χριστό, και σύμφωνα με τη παράδοση , έδιωξε όλους τους δαίμονες και όλα τα φίδια από την Ιρλανδία,  και λένε πως μέχρι και σήμερα δεν βρίσκουν δηλητηριώδη φίδι στην Ιρλανδία. 

Τα διδάγματά του ήταν πολλά και επίσης ακόμα δίδαξε το μυστήριο της ομοούσιος Τριάδας χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα  το τριφύλλι, που ήταν τοπικό φυτό.

Ο λαός αγάπησε τον Άγιο και μετά από την κοίμησή του Τον αναγγείλανε ως πολιούχο και Άγιο της Ιρλανδίας , και τι η Καθολική καθώς και η Ορθόδοξη Αγγλοσαξονική εκκλησία τον εορτάζουν  στις 17 Μαρτίου.

Εφόσον το αγαπημένο ελιξίριο της Ιρλανδία είναι η μπύρα ανάμεσα και σε άλλα όπως το ουίσκι , γιορτάζουνε την μνήμη του συνδυάζοντάς την με το αγαπημένο τους ποτό. Εφόσον πλέον έχει γίνει και εμπορική γιορτή και τον γιορτάζουν σε διάφορες παμπ και μπαρ σε όλη την Ευρώπη και Αμερική πλέον, με το ιρλανδικό τρόπο πάντα, πίνοντας μπύρα εννοείται και πολύ Ιρλανδική και Κέλτικη μουσική και όλοι πρέπει να φοράνε πράσινα ρούχα , και λένε πως αν δε φορέσεις κάτι πράσινο πάνω σου, τότε σε τσιμπάνε.

Ας σκεφτούμε αυτό τότε και με τη Θρησκευτική έννοια , κάθε μπύρα που πίνουμε γιορτάζοντας αυτή την ημέρα είναι προς την μνήμη του Αγίου, από την άλλη πλευρά επειδή είναι πλέον και εμπορική γιορτή, αυτή τη μέρα τη γιορτάζουν και όσοι δεν είναι θρήσκοι , αυτό  εννοείτε πως δε πειράζει γιατί η ευλογία και η αγάπη του Αγίου είναι άφθονη όσο και η μπύρα εκείνη την ημέρα  και ακόμη  περισσότερο.

Για αυτό όταν πιούμε στη Γιορτή του, εκτός από Cheers ας πούμε και ένα Αμήν.

Χρόνια πολλά λοιπόν με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου ,και Bottoms Up!

Εκκλησιαστικοί ύμνοι για τον Άγιο Πατρίκιο.

Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ’. Τη Υπερμάχω.
Της Ιρλανδίας τον φωστήρα τον υπέρλαμπρον και των αποστόλων μιμητήν και ισοστάσιον συνελθόντες ανυμνήσωμεν χαρμοσύνως· παρρησίαν γαρ ευράμενος προς Κύριον ικετεύει λυτρωθήναι πάσης θλίψεως τους κραυγάζοντας· Χαίροις, Πάτερ Πατρίκιε.

Ὁ Οἶκος
Άπασαν Ιρλανδίαν τω φώτι της Τριάδος κατηύγασας, σοφέ Ιεράρχα· όθεν σου την μνήμην την σεπτήν κατά χρέος χαίρουσα τελεί σήμερον τους πόνους σου γεραίρουσα και ποθώ μελωδούσα ταύτα·
Χαίρε, ο γόνος της Βρεττανίας· χαίρε η δόξα της Ιρλανδίας.
Χαίρε, Ορθοδόξων δογμάτων διδάσκαλε· χαίρε, Πελαγίου της πλάνης αντίπαλε.
Χαίρε, θείον εγκαλλώπισμα των σεπτών Ιεραρχών· χαίρε, τύπος και παράδειγμα διδασκάλων ευκλεών.
Χαίρε, ότι εκτήσω Αποστόλων τον ζήλον· χαίρε, ότι καθείλες των δρυΐδων τον λήρον.
Χαίρε, πολλούς της πλάνης ρυσάμενος· χαίρε, εχθρού το κράτος τρεψάμενος.
Χαίρε, πιστών προς Χριστόν μεσιτεία· χαίρε, ψυχών ασθενών θεραπεία.
Χαίρε, Πάτερ Πατρίκιε.

 

Απολυτίκιο Αγίου Πατρικίου

Hymn of St. Patrick – I Bind Unto Myself Today

Μοιραστείτε