ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 April, 2024
ΚεντρικήΤΗΛΕΟΡΑΣΗΑντι- Brexit προπαγάνδα του BBC σε σειρά ….της Αγκάθα Κρίστι

Αντι- Brexit προπαγάνδα του BBC σε σειρά ….της Αγκάθα Κρίστι

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Στις μέρες μας η καθεστωτική προπαγάνδα βρίσκεται παντού. Ακόμη και σε ένα αθώο σήριαλ, βασισμένο σε βιβλίο της Αγκάθα Κριστι.

Το αριστερούλικο BBC μετέφερε στην τηλεόραση το “ABC Murders” («Η υπογραφή του δολοφόνου»), ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Κρίστι, με πρωταγωνιστή τον Τζον Μάλκοβιτς. Μέχρι εδώ όλα καλά. Έλα όμως που η σεναριογράφος Σάρα Φέλπς είναι φανατική Remainer (στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον Jacob Rees-Mogg “ψυχοπαθή”) και αυτό θέλησε να το περάσει μέσα από την σειρά.

Το βιβλίο διαδραματίζεται στην Μεγάλη Βρετανία της δεκαετίας του ’30, όταν η Βρετανική Ένωση Φασιστών του Όσβαλντ Μόσλεϋ βρισκόταν σε άνοδο. (όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή βέβαια αφού η εκλογική της επιρροή πάντα ήταν ασήμαντη). Η Φέλπς δήλωσε ότι βλέπει ομοιότητες στη ρητορική του Mόσλεϋ και στην ρητορική του Brexit και του Τραμπ και για να μας το κάνει ξεκάθαρο γέμισε τη σειρά με αφίσες του Βρετανικής Ένωσης Φασιστών και έβαλε τον Βέλγο Ηρακλή Πουαρώ να πέφτει θύμα …ξενοφοβικών επιθέσεων (όπως Brexit, λέμε).

H Σάρα Φελπς τοποθετεί την δράση του σήριαλ αντί του 1936 στο 1933, απαρχή της Βρεταννικής Ένωσης Φασιστών του Μόσλεύ

Όλα αυτά φυσικά δεν υπάρχουν πουθενά στο βιβλίο της καημένης της Αγκάθα Κρίστι αλλά η προπαγάνδα να γίνεται και όλα τ’ άλλα είναι λεπτομέρειες. Αυτό πάντως που δεν γνωρίζει η ανιστόρητη Φέλπς είναι πως ο πράγματι φασίστας, Mόσλεϋ, όχι μόνο δεν είχε κανένα κοινό με τους σημερινούς Brexiteers, αλλά ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης!

Εγώ πάντως περιμένω με αγωνία τις επόμενες διασκευές κλασσικών βιβλίων από το ευρωλιγούρικο BBC. Μαθαίνω πως στην τηλεοπτική μεταφορά της “Τζέην Έυρ” θα αποκαλύπτεται πως την πρώτη σύζυγο την έκλεισαν στην σοφίτα , όχι επειδή ήταν τρελή, αλλά επειδή έδινε τον αγώνα τον καλό, τον τίμιο υπέρ του Remain, ενώ στο “1984” ο Μεγάλος Αδελφός θα έχει το πρόσωπο του …Boris Johnson.

To ΑBC Murders συγκρίνει τον Τραμπ και το Brexit με τον Μόσλευ

Μοιραστείτε