ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣH αλήθεια για τον Γαλιλαίο και την Ιερά Εξέταση 

H αλήθεια για τον Γαλιλαίο και την Ιερά Εξέταση 

Κλείνουν σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2020, 387 χρόνια από την κατάθεση του Γαλιλαίου μπροστά στην Ιερά Εξέταση. Αυτό το επεισόδιο τον έκανε ήρωα της Επιστήμης και ανακηρύχθηκε “θύμα” της Καθολικής Εκκλησίας που δεν ανεχόταν την άποψη του. Ήταν όμως έτσι; 

Εμείς αναδημοσιευουμε ένα κείμενο που αποδεικνύει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε η επιστημονική άποψη> Κείμενο που κάνει αναφορά και στην άποψη του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Καίστλερ για το θέμα. 

του Ιωάννη Αυξεντίου 

Τελειώνοντας, να κάνουμε και μία σύντομη αναφορά στην περίπτωση του Γαλιλαίου Γαλιλέι. Η Καθολική Εκκλησία υποστήριζε την Αριστοτελική-Πτολεμαϊκή γεωκεντρική θεωρία για την κίνηση των ουρανίων σωμάτων, ενώ αντίθετα ο Γαλιλαίος πίστευε στην Κοπερνική ηλιοκεντρική θεωρία. Η Ιερά εξέταση λοιπόν δεν κάλεσε τον Γαλιλαίο για να τον καταδικάσει, αλλά του ζήτησε να αποδείξει την θεωρία του, και αν το έκανε, τότε και η εκκλησία θα την δεχόταν. Αυτό που έγινε, και αποσιωπήθηκε για πολλά χρόνια, είναι ότι ο Γαλιλαίος δεν μπόρεσε να δώσει ατράνταχτες επιστημονικές αποδείξεις.

Σήμερα, αυτό το γνωρίζουν όλοι οι επιστήμονες. Εδώ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να παρουσιάσουμε αναλυτικά όλη την επιχειρηματολογία, υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία γι’αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αρκεί να διαβάσουμε αυτά που γράφει για τον Γαλιλαίο ο γνωστός σε όλους συγγραφέας Άρθουρ Καίστλερ, εβραϊκής καταγωγής και άρα καθόλου φιλικά κείμενος προς την Καθολική Εκκλησία: ‹‹Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεωρία των παλιρροιών του Γαλιλαίου βασίστηκε σε (μια) ασυνείδητη εξαπάτηση. Αλλά….δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επιχείρημα των ηλιακών κηλίδων ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια για σύγχυση και παραπλάνηση….(Όπως) έχουμε δει, οι ακαδημαϊκοί είναι πάντα ευπαθείς σε μανίες και εμμονές και τείνουν να παραποιούν λεπτομέρειες. Αλλά απατεώνες όπως ο Γαλιλαίος σπανίζουν στα χρονικά της επιστήμης…›› (Arthur Koestler, The Sleepwalkers, New York, 1959). Θέλετε να μάθετε την ποινή που επέβαλε στον Γαλιλαίο το δικαστήριο της Ιεράς εξέτασης; Πέντε μήνες κράτηση…στον πύργο του μεγάλου δούκα της Τοσκάνης Φρανσέσκο Νικολίνι και την απαγγελία κάποιων θρησκευτικών ψαλμών.

Τελικά έγινε «συμβιβασμός», και τους ψαλμούς τους απάγγειλε…η κόρη του Mαρία Σελέστε. Λίγο αργότερα, επειδή ο Γαλιλαίος παράκουσε την εντολή των αρχών να μην προπαγανδίζει τις αναπόδεικτες θεωρίες του σε άλλα άτομα, αναγκάστηκαν να τον απομονώσουν στην βίλα του, (που ονομαζόταν ‹‹Το Κόσμημα››) στην οποία έζησε με όλες τις ανέσεις. Άλλο μεγάλο ψέμα, είναι η φημισμένη φράση που υποτίθεται ότι είπε ο Γαλιλαίος μετά την καταδίκη του: «Και όμως κινείται». Αυτή την φράση δεν την είπε ο Γαλιλαίος , αλλά εφευρέθηκε από τον συγγραφέα Giuseppe Baretti, που κατασκεύασε το γεγονός για να κάνει αντικαθολική προπαγάνδα στο βρετανικό κοινό, σε μία ανθολογία που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο το 1757“.

Aναδημοσίευση από τον Θεόδοτο 
Πηγή: theodotus.blogspot.com

Μοιραστείτε