ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
2 February, 2023
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣThe Age of Enlightment: Πως από τον Νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων ξεπέσαμε στον δικαιωματισμό

The Age of Enlightment: Πως από τον Νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων ξεπέσαμε στον δικαιωματισμό

του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Tον Christopher Caldwell τον γνωρίζουμε κυρίως από το εξαιρετικό “Reflections on the Revolution in Europe”, ένα από τα πρώτα βιβλία που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της μαζικής μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες. Πριν λίγες εβδομάδες ο γνωστός συντηρητικός δημοσιογράφος επέστρεψε με το “The Age of Entitlement: America Since the Sixties”, η βασική θέση του οποίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα προκλητική.

Οι ΗΠΑ σήμερα έχουν δυο συντάγματα ανταγωνιστικά μεταξύ τους, μας λέει ο Caldwell. Το Σύνταγμα του 1787, που δίνει έμφαση στην ελευθερία και ένα δεύτερο de facto Συνταγμα, τον “Nόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων” του 1964, που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις και προωθεί την ισότητα. Όμως ο “Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων” δεν περιορίστηκε μόνο στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες αλλά εισέβαλε και στην ιδιωτική σφαίρα, απαγορεύοντας τις διακρίσεις και από ιδιώτες. Το κράτος είχε πια λόγο στο ποιους εργάτες θα προσλάβει μια ιδιωτική επιχείρηση , στο ποιους πελάτες θα εξυπηρετήσει ένα κατάστημα, στο ποιους φοιτητές θα δεχόταν έναν πανεπιστήμιο.

Και ενώ αρχικά ο νόμος στόχευε στην κατάργηση των διακρίσεων κατά των μαύρων στο Νότο, τα επόμενα χρόνια τις διατάξεις του χρησιμοποίησαν κάθε λογής μειονότητες (φεμινίστριες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές κλπ) για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Σύμφωνα με τον Caldwell, από τον νόμο αυτό πηγάζουν οι πολιτικές της θετικής δράσης, με τις ποσοστώσεις και τα ειδικά προνόμια για τις μειονότητες, αλλά και το ίδιο το κίνημα της πολιτικής ορθότητας, που τόσο ταλαιπωρεί τη σημερινή Αμερική.

O Συντηρητικός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Κάλντγουελ

Εν τέλει, αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, ο “Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων” είχε σαν αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου επέμβαση του κράτους στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, επέφερε σοβαρό πλήγμα στις δυο πιο βασικές ελευθερίες του αμερικάνικου Συντάγματος, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία του λόγου, ενίσχυσε απεριόριστα την δικαστική εξουσία και περιόρισε δραστικά τα θέματα εκείνα για τα οποία ο αμερικάνος πολίτης μπορεί να αποφασίζει με την ψήφο του.

Και παρότι θέλησε να προωθήσει την ισότητα, στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα νέο σύστημα διακρίσεων βάσει του χρώματος, του φύλου ή της σεξουαλικής ταυτότητας, μόνο που αυτή την φορά δεν είναι οι λευκοί αυτοί που απολαμβάνουν τα ειδικά προνόμια αλλά τα αγαπημένα victim groups του ορθοπολιτικού καθεστώτος. Το σύστημα αυτό γεννάει έντονες πικρίες, βίαιες αντιπαραθέσεις και μια επικίνδυνη πόλωση, από την οποία ο Caldwell δεν βλέπει να βγαίνει σύντομα η Αμερική.

Με τη μαζική μετανάστευση να αλλάζει την ταυτότητα της Ευρώπης και με παρόμοιους νόμους κατά των διακρίσεων να υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το βιβλίο του Caldwell διαβάζεται και σαν μια δυσοίωνη προειδοποίηση για την δικιά μας ήπειρο.

Το βιβλίο The Entitlement Age: America Since The Sixties του Christopher Caldwell κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Simon & Schuster

Μοιραστείτε