Τους ανακαλύψαμε μέσα από τα επικά βίντεο τους εμπνευσμένα από την Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία και το άλμπουμς τους Macedon. Έτσι με αφορμή την συναυλία της 10ης Φεβρουαρίου 2019, όπου παίζουν μαζί με τους Γάλλους Lonewolf και τους Έλληνες headliners BattleRoar ο ειδικός επί του epic metal Χρήστος Κεσκίνης ανέλαβε να τους πάρει μια συνέντευξη.
Συνέντευξη στον Χρήστο Κεσκίνη
Τι θα λέγατε να αρχίσουμε με ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας;
Οι Achelous δημιουργήθηκαν το 2011 από τον Chris Acheous ως προσωπικό project σε ατμοσφαιρικά και extreme μονοπάτια. Κυκλοφόρησε λοιπόν 2 demos σε αρκετά διαφορετικό ήχο απ’ότι έχει η μπάντα σήμερα.
Όταν αποφάσισε να δουλέψει τα συγκεκριμένα κομμάτια σε πιο κλασσικές φόρμες μου ζήτησε να τραγουδήσω στο επόμενο demo που ετοίμαζε. Με τον Χρυσόστομο είμαστε φίλοι πολλά χρόνια και λόγω του ότι ήμουν αρκετό καιρό εκτός της σκηνής δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ καθόλου και απάντησα αμέσως ότι θα το έκανα. Οι δυό μας λοιπόν ετοιμάσαμε το demo Al Iskandar το οποίο πήγε πολύ καλά και έγινε sold out μέσα σε μερικούς μήνες.
Κάπου εκεί βλέποντας πως η μπάντα είχε δυνατότητες μπήκαμε στο Music House studio του Στάθη Παυλάντη (Reflection) και ηχογραφήσαμε το EP “The Cold WInds Of Olympus” το οποίο μας έβαλε για τα καλά μέσα στην Ελληνική σκηνή αφού κάναμε τις πρώτες μας συναυλίες. Και φτάνουμε στο σήμερα όπου μετά από πολλές δυσκολίες κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας full length album με τίτλο Macedon.
Το ‘Macedon’ είναι εδώ και λίγο καιρό στα δισκάδικά. Πόσο ικανοποιημένοι είστε; Θα αλλάζατε κάτι τώρα;
To Macedon είναι ότι πιο σημαντικό έχει δημιουργήσει η μπάντα μέχρι τώρα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα αλλά και με την απόδοχή του κόσμου αλλά και του τύπου. Δεν είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι στις κυκλοφορίες μας χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι αφού το κάθε τι που κάνουμε αντικατοπτρίζει την εποχή αλλά και τα μέσα που είχαμε για να το δημιουργήσουμε. Οπότε το album είναι αυτό που είναι, πιστεύουμε ότι κάναμε μια πολύ καλή δουλειά και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τις επιρροές σας;
Η μπάντα έχει επιρροές από όλο το φάσμα του σκληρού ήχου. Ακούμε από 70s prog rock, Aor έως Death και Black Metal. Όλα αυτά περνάνε από το πρίσμα των Achelous και βγαίνει ο ήχος που ακούτε στο album. Τα βασικά φίλτρα όμως που περνάνε τα κομμάτια μας είναι οι Bathory, οι Warlord, οι Maiden, οι Running Wild και πολλοί ακόμα.
Πάμε σε ένα track by track σχόλιο του άλμπουμ; Από πού είναι εμπνευσμένοι οι στίχοι;
Το άλμπουμ είναι concept και έχει να κάνει με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.
Το Bound For Glory είναι ένα instrumental που βάζει τον ακροατή στο γενικό κλίμα του δίσκου.
Το Macedon είναι ένα εισαγωγικό κομμάτι το οποίο παρουσιάζει την προσωπικότητα του ήρωα της ιστορίας. Το συγκεκριμένο ήταν και το πρώτο lyric video για τον δίσκο.
Το Gordian Knot παρουσιάζει το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αλέξανδρος στην Φρυγία με τον Γόρδιο Δεσμό. Παρουσιάζει την ψυχοσύνθεσή του με το να τον κόψει ενώ όλοι οι άλλοι προσπαθούσαν να τον λύσουν. Ότι δεν λύνεται, κόβεται!
Στην συνέχεια έχουμε το Blood, το οποίο είναι επηρεασμένο από τις θυσίες που έκαναν οι Μακεδόνες πριν την μάχη στα Γαυγάμηλα για να αποκτήσουν την εύνοια των θεών. Αυτό ήταν το δεύτερο lyric video για την προώθηση του Macedon.
To Gaugamela εξιστορεί την μεγάλη νίκη των Ελλήνων και την καταστροφή του Περσικού στρατού στα Γαυγάμηλα.
Το Persepolis βρίσκει τους ‘Ελληνες σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Περσικής Αυτοκρατορίας περιγράφοντας την ολική καταστροφή της ως αντίποινα για την σφαγή και τον ακρωτηριασμό Ελλήνων αιχμαλώτων.
Στην συνέχεια το Warriors With Wings βρίσκει τον Αλέξανδρο στην επαρχία της Σογδιανής και τις προσπάθειες του να καταλάβει το κάστρο της το οποίο βρίσκονταν στην κορυφή ενός βράχου.
Το Hephaestion μιλάει για τον χαμό του αδελφικού φίλου του Αλέξανδρου, Ηφαιστίωνα και το πως θρήνησε τον θάνατό του.
Στο Final Day παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες και τελικά τον θάνατο του Αλέξανδρου στην Βαβυλώνα και τέλος το Al Iskandar είναι ένας ύμνος στην ζωή και τα έργα του ήρωα.
Τελευταίο κομμάτι είναι το Legends never die, μια σύνθεση συμφωνικής μουσικής του μαέστρου Κώστα Ρεκλείτη βασισμένο πάνω στην μελωδία του Al Iskandar.
Φαίνεται πως διαβάζετε πολύ και οι γνώσεις σας χρησιμοποιούνται στους στίχους σας. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα τελευταία βιβλία που μελετήσατε;
Γενικά είμαστε μεγάλοι λάτρεις της ιστορίας, της μυθολόγίας και της fantasy μυθιστορίας. Τα βιβλία που έχω διαβάσει αλλά και διαβάζω αυτό το διάστημα είναι το “Επικίνδυνες Γυναίκες” μια συλλογή fantasy διηγημάτων των Joe Abercrombie, Jim Butcher, Lawrence Block και αρκετών άλλων σε επιμέλεια των George R.R. Martin και Gardner Dozois, το “665 ημέρες και μία … ζωή Metal” και 2 comics του Deadpool το “Suicide Kings” και το “Bad Blood”.
Το video clip του ‘Gaugamela’ έσκασε σαν κεραυνός πριν λίγο καιρό. Πείτε μας κάποια πράγματα γι αυτό.
To video clip για το Gaugamela γυρίστηκε στο επιβλητικό Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Βρισκόμασταν σε συνομιλίες με τον Δήμο Πετρούπολης για αρκετό καιρό, τους εξηγήσαμε τι θέλαμε να κάνουμε και μας το παραχώρησαν για τα γυρίσματα. Οπότε ένα τεράστιο ευχαριστώ πάει στην δημοτική αρχή Πετρούπολης. Η παραγωγή έγινε από την JP Production Video Film Making (jpvideofilmmaker@outlook.com) και τα γυρίσματα κράτησαν μια ολόκληρη μέρα.
Το video αυτό όπως και τα υπόλοιπα video clips, lyric videos αλλά και official live videos από εμφανίσεις της μπάντας μπορείτε να τα δείτε στο επίσημο κανάλι της μπάντας στο youtube (Achelous).
Macedon ο τίτλος του άλμπουμ. Πόσο σας έχουν επηρεάσει τα τελευταία γεγονότα με την συμφωνία στις Πρέσπες κτλ;
Το concept για το συγκεκριμένο album το δουλεύουμε από το 2013 πολύ πριν ξεκινήσει η δισκογραφία της μπάντας. Απλά η κυκλοφορία του cd συνέπεσε με τις πολιτικές εξελίξεις. Σαν συγκρότημα διαλέγουμε να μην μπερδεύουμε την πολιτική με την μουσική και επιλέγουμε να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε, δηλαδή τη μουσική.
Τι να περιμένουμε από το επερχόμενο live με τους Lonewolf και τους Battleroar;
Μπορείτε να περιμένετε ένα live γεμάτο ενέργεια. Για εμάς είναι τρομερή τιμή να παίζουμε με τόσο μεγάλες μπάντες όπως οι Lonewolf που μετράνε περίπου 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο, αλλά και τους ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ Battleroar μια από τις μεγαλύτερες underground μπάντες στον χώρο του Ευρωπαϊκού Επικού Μετάλλου.
Αλήθεια, στην Θεσσαλονίκη πότε να σας περιμένουμε;
Εμείς θέλουμε να παίξουμε Θεσσαλονίκη εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε πολλούς φίλους που θέλουν να μας δούνε και προσπαθούμε το τελευταίο διάστημα να βρούμε κάποιο διοργανωτή ή κάποια μπάντα που μπορεί να τρέξει ένα τέτοιο live έτσι ώστε να ανέβουμε και να παίξουμε για εσάς. Ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε κάποια στιγμή.
Ολοκληρώστε την συνέντευξη όπως εσείς θέλετε.
Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την ωραία συνέντευξη. Όποιος θέλει να στηρίξει την μπάντα μπορεί να κάνει ένα like στην σελίδα μας στο facebook και subscribe στο κανάλι μας στο youtube. Στηρίξτε την Ελληνική σκηνή γιατί μπορείτε να βρείτε μπάντες διαμάντια και σας περιμένουμε όλους στο Κύτταρο στις 10 του Φλεβάρη για μια αληθινά μεταλλική βραδιά.
Ο Χρήστος Κεσκίνης ζεί και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας των βιβλίων ηρωικής φαντασίας Britfort και Beer-O- Quest και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Epic Metal kαι Φαντασίας Excalibur