ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 June, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒιβλιοκριτική για τις  «Εστίες Ελληνικού Ζωϊσμού» του Λίνου Καρζή 

Βιβλιοκριτική για τις  «Εστίες Ελληνικού Ζωϊσμού» του Λίνου Καρζή 

του Γιώργου Πετρόπουλου , Δρα  Νεοελληνικής Φιλολογίας 

Οι εκδόσεις «Πελασγός» του Ιωάννου Γιαννάκενα, προσφέρουν αδιάλειπτα στο αναγνωστικό κοινό βιβλία εθνικής αυτογνωσίας και ελληνικού ανατατικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο των εκδόσεων αυτών κυκλοφόρησε και το βιβλίο του αειμνήστου Λίνου Καρζή «Εστίες Ελληνικού Ζωϊσμού και η Σικελιανική Δελφική Ιδέα». Το εν θέματι βιβλίο, εκτός από την μεφώνυμη μελέτη, περιέχει και ένα κύκλο σκέψεων του Καρζή, αναφορικά με το θέμα του βιβλίου με τον τίτλο «Η Αυλή των Ελευθεριών». Αμφότερα τα προλογίζει ο εκδημήσας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος Δημήτρης Λαζογιώργος-Ελληνικός.

Εδώ ο Λίνος Καρζής με γνήσια ελληνική φλόγα και έντονη εθνική αυτοσυνειδησία, ανατρέχει στην ελληνική ιδιαιτερότητα και ιδιοσυστασία προκειμένου ο Λαός μας να ξαναβρεί τις χαμένες ηθικές  πνευματικές και ιστορικές του ρίζες, από τις οποίες απεκόπη είτε από την Δυτική επίδραση, είτε από την Δυτικότροπη σκέψη των ενταύτα κρατούντων. Ξεδιπλώνει ενταύθα την σκέψη του με χαρακτηριστική ευχέρεια σε νοήματα μεστά, βασισμένα στην ιστορική γνώση και την ψυχολογία. Υποφήτης και οραματιστής δεν ζητά την επιστροφή στην αρχαιότητα ή το Βυζάντιο, αλλά την αναδόμιση του Νέου Ελληνισμού από τα παλιά κι ανθεκτικά υλικά του. Ως προς το πολιτικό σύστημα διακυβερνήσεως προτιμά τον κοινοτισμό, ο οποίος δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο στην κλασσική Αθήνα όσο και κατά την Τουρκοκρατία. Με υψηλή αίσθηση ευθύνης και μετά λόγου γνώσεως δημιουργού το διανοητικό εκείνο οικοδόμημα στις στέρεες βάσεις του οποίου θα πατήση ο νέος Ελληνισμός. Ο διδάχος αυτός και «φωτιστής» πάλαιψε ηρωικά για τις ρηξικέλευθες ιδέες του ενάντια στο κατεστημένο της εποχής. Άφησε δε μεγάλη παρακαταθήκη στους επιγενομένους με το πρωτότυπο και καινοφανές έργο του.

Ο ίδιος θεωρώντας συνεχιστή τον εαυτό του των προσπαθειών για εξελληνισμό των Ελλήνων άλλων πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Πλήθων Γεμιστός, ο Περικλής Γιαννόπουλος, ο Ίων Δραγούμης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κώστας Καραβίδας, ο Δημήτρης Πικιώνης, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Αθηνά Ταρσούλη και η Νίκη Πέρδικα παρουσιάζει εναργέστατα την συμβολή τους σ’ αυτό το εγχείρημα, ασκώντας έντιμη και δίκαιη κριτική.

Στην άξια παντός επαίνου έκδοση των εκδόσεων «Πελασγός» να διασώση τα άγνωστα αυτά κείμενα του διανοητή Λίνου Καρζή υποκλινόμεθα. Γι’ αυτό και συστήνουμε το βιβλίο αυτό σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Στην κεντρική φωτογραφία ο εορτασμός του Έτους Περικλή Γιαννόπουλου                    το 1964. Διακρίνονται στην μπροστινή σειρά: Δημήτρης Πικιώνης, Δημήτρης Λαζογιώργος -Ελληνικός και Λίνος Καρζής.
Πίσω: Δημήτριος Παπαστρατηγάκης, Γ. Μετσόλης, Ἰ.Μ. Χατζηφώτης (προφίλ), Ἔλλη Λαμπρίδη, Γιῶργος Σταμπολῆς, ἄγνωστος, κα Καραβίδα. 

Ἡ φωτογραφία ἀπὸ τό: Λίνος Καρζής, «Οἱ Ἕλληνες πλάθουν τὸ νέο τους μύθο», Πελασγός, 1995 (α’ ἐπανεκτύπωση)               

Μοιραστείτε