ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 February, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒάνδαλοι στοχοποίησαν ιστορικά μνημεία των ΗΠΑ εν μέσω διαδηλώσεων για τον Τζωρτζ Φλόυντ

Βάνδαλοι στοχοποίησαν ιστορικά μνημεία των ΗΠΑ εν μέσω διαδηλώσεων για τον Τζωρτζ Φλόυντ

του Robert Gearty για το Fox News 

Οι βάνδαλοι κατέστρεψαν ιστορικά μνημεία σε όλη την Αμερική εν μέσω διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζωρτζ Φλόυντ από αστυνομικό. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά όταν προβλήθηκε βίντεο που έδειχνε τον αστυνομικό Ντέηβιντ Σώβιν να πατά με το γόνατο του στον λαιμό του Φλόυντ, αγνοώντας τις επικλήσεις του Φλόυντ, ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι στόχοι του οργισμένου κοινού συμπεριλαμβάνουν το “Λίνκολν Μεμόριαλ”, το Μνημείο Πεσόντων του Β! Παγκοσμίου Πολέμου και το άγαλμα του Στρατηγού Κασμίρ Πουλάσκι στο “Νάσιοναλ Μωλ” στην Ουάσικτον.

“Y’all Not Tired Yet?” (Δεν κουρασθήκατε πια;) έγραφε το σύνθημα με το οποίο, κάποιος βάνδαλος “στόλισε” ένα τοίχο στην πρόσοψη του Λϊνκολν Μεμόριαλ.

Στόχος το μαύρο Σύνταγμα που ενέπνευσε την ταινία “Γκλόρυ: ο δρόμος της δόξας” 

Στην Βοστώνη το Μνημείο Πεσόνων του 54ου Συντάγματος της Μασσαχουσέτης, που αποτελείτο αποκλειστικά από μαύρους στρατιώτες της Ένωσης  και του διοικητή τους Ρόμπερτ Γκουλντ Σώου ήταν ένα από τα 16 έργα δημόσιας τέχνης που καταστράφηκαν , όταν χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλησαν το “Μπόστον Κομμον” στις 31 Μαίου σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό   WBUR-FM.

Το άγαλμα τιμά Αφρο-Αμερικανούς στρατιώτες που πολέμησαν στον Αμερικανικό Εμφύλιο.(Σ.Μ υπενθυμίζουμε ότι η δράση του 54ο Σύνταγμα ενέπνευσε την ταινία “Γκλόρι: o δρόμος της δόξας” του Έντουαρντ Ζούικ με πρωταγωνιστές τους Ντένζελ Γουάσινγκτον και Μόργκαν Φρήμαν ως στρατιώτες και τον Μάθιου Μπόντερικ στον ρόλο του Συνταγματάρχη Ρόμπερτ Γκουλντ Σώου)

“Αυτό το μνημείο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία κομμάτια δημόσιας τέχνης και το καλύτερο έργο που έγινε εμπνευσμένο από τον Εμφύλιο Πόλεμο “ δήλωσε η διευθύντρια του “Συλλόγου Φίλων των Δημόσιων Κήπων” (Friends of the Public Garden) Λίζ Βίζζα στον σταθμό. “Κατά έναν  εκπληκτικό τρόπο τα εγκαίνια του έγιναν πριν από 123 χρόνια στις 31 Μαϊου – την μέρα που βεβηλώθηκε.”

Το μνημείο των θυμάτων της Αρμένικης γενοκτονίας ανάμεσα στους στόχους 

Στο Ντούλουθ της Μινεσσότα, ένα από τα πιο αγαπημένα επιμνημοσυνα μνημεία της πόλης, το Clayton Jackson McGhie Memorial (Κλάυτον Τζάκσον Μακ Γκι Μεμόριαλ) έγινε στόχος βανδάλων με γκράφιτι εναντίον της αστυνομίας, κατά την διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου.

Το μνημείο τιμά την μνήμη τριών μαύρων ανδρών που λυντσαρισθηκαν από λάθος, πριν από πολλά χρόνια αφού είχαν κατηγορηθεί για τον βιασμό μίας γυναίκες ανέφερε το 21 Fox Duluth.

“Mε πλήγωσε. Με πλήγωσε που έπρεπε να το δούμε αυτό” δήλωσε στον σταθμό  ο Στέφαν Γουίδερσπουν συν-Πρόεδρος του Συμβουλίου του Μνημείου και Πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του “Εθνικού Συλλόγου για Προώθηση των Εγχρώμων” ( NAACP).

Πηγή: Clayton Jackson McGhie Memorial Inc)

Στο Ντένβερ, το Μνημείο των Στρατιωτών του Κολοράντο που τιμά τους στρατιωτικούς ηγέτες παραμορφώθηκε με ένα γκράφιτι κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης που έγινε βίαιη όταν οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία, σύμφωνα με το  Denverite.com.

Κοντά στο μνημείο, ένα άγαλμα που θυμίζει τα θύματα της Αρμένικης Γενοκτονίας επίσης έπεσε θύμα βανδαλισμού. “Οι μπάτσοι είναι το Κακό” έγραφε η μουντζούρα στο έδαφος μπροστά στο επιμνημόσυνο μνημείο.

“Από την στιγμή που το Χατσκάρ τιμά την μνήμη των θυμάτων όλων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας και του κρατικού ρατσισμού, είναι ειρωνικό που άτομα που διατείνονται ότι αναζητούν δικαιοσύνη έχουν βανδαλίσει αυτό ακριβώς το μνημείο που τιμά την θύματα της αδικίας” δήλωσαν οι Αρμένικη κοινότητα του Κολοράντο.

Πηγή: Armenians of Colorado

Βανδαλισμοί σε Μνήματα Πεσόντων αστυνομικών και στρατιωτικών.

Στο Σαλτ Λέηκ Σίτυ, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν με κόκκινη μπογιά το μπρούτζινο άγαλμα Serve and Protect (Υπηρέτησε και Προστάτευε ) που βρίσκεται μπροστά από το Κτίριο Δημόσιας Ασφάλειας.

Το άγαλμα συμβολίζει το καθήκον που έχουν τα Σώματα Εκτάτου Αννάγκης να προστατέψουν και να υπηρετήσουν τις κοινότητες τους, ανέφερε η ‘Σάλτ Λέηκ Τρίμπιουν”.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι βάνδαλοι έγραψαν βιαστικά ένα γκράφιτι που έλεγε “Αρκετά πιά” και “Γ- την αστυνομία” στο τζάμι του Κτιρίου Δημόσιας Ασφάλειας.

Στο Κλήβελαντ, το Μνημείο Στρατιωτών και Ναυτικών στο κέντρο της πόλης βανδαλίσθηκε με γκράφιττι, όταν μια διαδήλωση μετατράπηκε σε εξέγερση στις 30 Μαϊου.

Οι βάνδαλοι έκλεψαν επίσης την Αμερικάνικη σημαία του κτιρίου σύμφωνα με την  WOIO-TV. Ο Τιμοθυ Ντάλεϋ, ο γενικός διευθυντής της ανάθεσης του μνημείου ξέσπασε σε κλάματα καθώς μιλούσε για τις καταστροφές. Ένας πρόγονος του απεικονίζεται στο μνημείο.

Είπε: “Παρόλο που παραβλέπω ότι είναι πολύ προσωπικό, θα το ξεπεράσουμε. Το χωνευτήρι του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου ήταν το χωνευτήρι που μας επέτρεψε να εξελίξουμε την ταυτότητα μας ως Αμερικανοί”.

Στο Σακραμέντο, το Επιμνημόσυνο Μνήμα των Πολεμιστών Ειρήνης της Καλιφόρνιας βανδαλίσθηκε το Σάββατο κατα την διάρκεια διαδηλώσεων ανέφερε το Fox 40 Sacramento.

Το επιμνημόσυνο μνήμα είαι αφιερωμένο στα μέλη επιβολής του νόμου που σκοτώθηκαν στην γραμμή του καθήκοντος.

Ένα πρόσωπο του αγάλματος βάφτηκε  με μαύρο σπράιη, ενώ ένα άλλο είχε τις λέξεις “Γ- την αστυνομία” γραμμένη με σπραίη , δήλωσε ο σταθμός.

Το γκρέμισμα μνημείων της Συνομοσπονδίας και ένα παρολίγο διπλωματικό επεισόδιο 

Στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, ένα 97 ετών επιμνημόσυνο μνήμα που τιμά αυτούς που έχασαν την ζωή τους στον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο παραμορφώθηκε με συνθήματα και καταστράφηκε εν μέσω μιας διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στο δημόσιο πάρκο όπου είναι τοποθετημένο.

Οι διαδηλωτές έστρεψαν αρχικά την οργή τους στο Μνημείο της Συνομοσπονδίας του πάρκου σύμφωνα με το WVTM-TV.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να το γκρεμίσουν, αλλά δεν ήταν ικανοί να το κάνουν, ανέφερε ο σταθμός.

Οι αξιωματούχοι της πόλης αφαίρεσαν και τα δύο μνημεία, αλλά σκέπτονται να επαναφέρουν μόνο το μνημείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μετά από όταν γίνουν οι επισκευές.

Δεκάδες αγάλματα και επιμνημόσυνα μνήματα της Συνομοσπονδίας στις Νότιες Πολιτείες έχουν επίσης καταστραφεί εν μέσω διαδηλώσεων. Αξιωματούχοι σε πολλές πόλεις έχουν επέμβει για να αφαιρέσουν μνημεία της Συνομοσπονδίας.

Όμως όταν το άγαλμα στην Ουάσιγκτον που τιμά την μνήμη του Πολωνού ηρωα της Αμερικάνικης Επανάστάσεως, Θάντεους Κοσκιούσκο βανδαλίσθηκε, απειλήθηκε ένα μικρό διπλωματικό επεισόδιο (ΣΜ = Ο Κοσκιούσκο χρησιμοποίησε τον μισθο του ως αξιωματικός την περίοδο της Επαναστάσεως για να απελευθερώσει μαύρους δούλους και να τους μορφώσει)

Ο Πολωνός πρέσβης Πιοτρ Βιλκζεκ έγραψε στο Twitter ότι ήταν “αηδιασμένος και σοκαρισμένος με ότι συνέβη. Kαι συμπλήρωνε: “Θερμοπαρακαλώ τον Λευκό Οίκο και την Εθνική Υπηρεσία Πάρκων να αποκαταστήσουν γρήγορα το άγαλμα στην αρχική του κατάσταση”.

Μοιραστείτε