ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛWardruna: Έρχονται στο Ηρώδειο με την “Τριλογία των Ρούνων” και τα τραγούδια των “Βίκινγκς” 

Wardruna: Έρχονται στο Ηρώδειο με την “Τριλογία των Ρούνων” και τα τραγούδια των “Βίκινγκς” 

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

 

 του Γιώργου Πισσαλίδη 

Οι Wardruna ζωντανά στο Ηρώδειο! 

Το  μουσικό σχήμα -φαινόμενο που έγινε  παγκοσμίως γνωστό χάρις στην πολύ επιτυχημένη σειρά “Vikings”, θα βρεθεί για πρώτη φορά στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 21 Σεπτεμβριου για μια από τις σπάνιες συναυλίες του!

Wardruna σημαίνει “η φύλακας των μυστικών” ή “αυτή που ψιθυρίζει”. Το ομώνυμο συγκροτημα από την Νορβηγία έχει κατακτησει τον κόσμο με τον καθηλωτικό ήχο του και τα εντυπωσιακά shows του που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία. Στους έξι δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα, παρουσιάζουν την αρχαϊκή νορβηγική μουσική και διηγούνται σκανδιναβικές παραδόσεις, βασιζόμενοι σε αρχέγονες πηγές, όπως οι νορβηγικές Ρούνες.

Mερικά λόγια για τους Warduna 

Warduna είναι ένα Νορβηγικό μουσικό πρότζεκτ που ιδρύθηκε από τον Einar Selvik (Έιναρ Σέλβικ) και Graahl, πρώην ντράμερ και τραγουδιστή αντίστοιχα  του black metal συγκροτήματος Gogoroth μαζί με την τραγουδίστρια Lindy Fay Hella (Λίντυ Φέ Χελλά). 

Eμπνευσμένοι από την μακροχρόνια γοητεία που ασκούν στον Σέλβικ η αρχαία νορδική γλώσσα και το Ρουνικό Αλφάβητο (Παλαιό Φούτχακ), οι Wardruna είναι αφιερωμένοι στο να αναδημιουργήσουν μέσα από εμβριθή έρευνα και σοβαρή μελέτη αρχαίες νορδικές και βορειοσκανδιναυικές μουσικές παραδόσεις χρησιμοποιώντας ιστορικά, παραδοσιακά και μη παραδοσιακά όργανα αλλά και πηγές ήχου όπως, δένδρα, πέτρες, κόκκαλα, νερό και φωτιά. Όμως η όμορφη, συγκλονιστική και σκοτεινή μουσική τους πέρα από τις παραδοσιακές μουσικές φέρνει μέσα της μουσικά είδη, όπως ροκ και άμπιεντ αρνούμενη όμως να υποταχθεί σε τέτοιου είδους ταμπέλες 

Einar Slevik@Arne Beck

Το 2009, το τρίο ηχογραφησε το ντεμπούτο του , Runaljod: Gap Var Ginnunga το πρώτο από μια προσχεδιασμένη τριλογία άλμπουμς  που άμα ακουγόταν μαζί θα κάλυπταν τα 24 γράμματα του παλιού ρουνικού αλφαβήτου. Οι ρούνοι δεν ήταν απλώς γράμματα, αλλά σχετιζόταν με μαγεία και ο καθένας από αυτούς  είχε απόκρυφο νόημα και μαγική δύναμη. Ο Σέλβικ ήταν γνώστης αυτού του νοήματος και ηχογράφησε τα τραγούδια σε μέρη που σχετιζόταν με τον αντίστοιχο ρούνο, πολλές φόρες σε ανοικτό χώρο.  Η τριλογία των Τραγουδιών των Ρούνων (Runaljord) με τα άλμπουμς Yggdrasil του 2013 και Ragnarok του 2016. Τα δύο άλμπουμς έπαιρναν το όνομα τους από το ιερό δένδρο και την μάχη για το τέλος του κόσμου αντίστοιχα. 

Το 2014, ο Σέλβικ έγραφε στο επίσημο προφίλ του συγκροτήματος στο facebook ότι θα συμμετείχαν στην σύνθεση της μουσικής του δεύτερου κύκλου της σειράς “Βίκινγκς” μαζί με τον συνθέτη Τρέηβορ Μόρρις. Οι φοβερές γνώσεις του Σέλβικ έκανε πετυχημένη την μουσική τους και βοήθησε να ανέβει το Ragnarok στο Νο 1 των τσαρτς της World Music 

To 2016, o Graahl θα εγκατέλειπε το συγκρότημα σε καλή ατμόσφαιρα και ο Σέλβικ συνεργάσθηκε με τον Ivar Bjørnson  των Enslaved για να δημιουργήσει το προσωπικό συγκρότημα του Skuggsja 

Οι Wardruna με την πλήρη έκδοση της τριλογίας των Τραγουδιών των Ρούνων

To 2018, o Σέλβικ θα επέστρεφε στους Warduna και θα ηχογραφούσαν το τέταρτο άλμπουμ Skald (o ραψωδός της εποχής των Βίκινγκς που εξυμνεί γενναία κατορθώματα ηρώων) και που εμπνεόταν από τα ρητά του ¨Όντιν από την Βούλσαπ, το πιο διάσημο ποίημα της Ποιητικής Έδδας. Το άλμπουμ συμπεριελάμβανε ακουστικά τραγούδια του Σέλβικ και τραγούδια των Wardruna ηχογραφημένα ζωντανά στο στούντιο. 

Τον Ιανουάριο του 2021, οι Wardruna θα κυκλοφορούσαν το Kvitravn που μεταφράζεται ως λευκό κοράκι , το τοτεμικό ζώο του Σέλβικ 

Ως ζωντανή μπάντα, οι Wardruna χρησιμοποιούν μια σειρά από μουσικούς, όμως η τα τελευταία χρόνια, η σύνθεση τους  συμπεριλαμβάνει τους :

  • Einar Selvik – Τραγούδι, Ταγκλχάρπα( Φιλανδική δίχορδη η τρίχορδη λύρα που παίζεται με δοξάρι), Κράβικ λύρα, μπούκελχορν (κόρνο φτιαγμένο από το κέρατο ενός προβάτου η μιας κατσίκας) 
  • Lindy-Fay Hella – Τραγούδι
  • Arne Sandvoll – Κρουστά, φωνητικά 
  • Eilif Gundersen – Μπούκεχορν, Λουρ (μακρύ κόρνο που φυσάται χωρίς τρύπες στα δάκτυλα και παίζεται με ορειχάλκινο στεφάνι) φλάουτο, φωνητικά
  • HC Dalgaard – Ντραμς, κρουστάμ φωνητικά
  • John Stenersen – Μόραχαρπ (όργανο του 16ου αιώνα πρόδρομος της νύκλεχαρπ) 

Η Linda Fay Hella

Με αυτήν την σύνθεση θα εμφανιστούν στην συναυλία του Ηρωδείου. 

Η παράσταση τελεί υπο την αιγίδα της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα.


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Διακεκριμένη Ζώνη Α: 89€
Διακεκριμένη Ζώνη B: 75€
Ζώνη Α: 60€
Ζώνη Β: 50€
Ζώνη Γ: 45€
Άνω Διάζωμα (ΖΩΝΗ Δ): 37€
Άνω Διάζωμα (ΖΩΝΗ ΣΤ): 35€
Άνω Διάζωμα (ΖΩΝΗ Ζ): 31€
ΑΜΕΑ: 30€

Προπώληση εισιτηρίων online στo viva.gr, Public και το δίκτυο του viva.

Μοιραστείτε