ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 April, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗO Γρηγόρης Βαλλιανάτος και η Παιδική Χορωδία των Βασιλικών Ανακτόρων (video) 

O Γρηγόρης Βαλλιανάτος και η Παιδική Χορωδία των Βασιλικών Ανακτόρων (video) 

του Παναγιώτη Ανδριόπουλου 

 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Εκπομπή δεύτερη 

Παιδική Χορωδία των Βασιλικών Ανακτόρων 

Προσκεκλημένος ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Μέλος της Χορωδίας 

Παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης 

Παραγωγή: Ιδιωτική Οδός, 2024

 

Η Παιδική Χορωδία του Παρεκκλησίου των Βασιλικών Ανακτόρων ιδρύθηκε το 1950, σύμφωνα με επιθυμία της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως Παύλου. Την οργάνωση και διεύθυνσή της ανέλαβε ο νεαρός τότε συνθέτης Μιχάλης Αδάμης (1929-2013). Η χορωδία είχε στο ρεπερτόριό της τρεις Θείες Λειτουργίες (διαφορετικών συνθετών), πολλά Απολυτίκια και τροπάρια Εορτών, Ακολουθίες της Μ. Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και πλήθος άλλων εκκλησιαστικών συνθέσεων της Ορθοδόξου Λατρείας. Ταυτόχρονα, ερμήνευε απαιτητικές συνθέσεις ελλήνων συνθετών και είχε ηχογραφήσει ύμνους και άσματα που είχαν κυκλοφορήσει σε δισκάκια της εποχής.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος με την Βασίλισσα Άννα Μαρία και μέλη της Παιδικής Χορωδίας των Βασιλικών Ανακτόρων υπό τον Στέφανο Βασιλειάδη.
Δίπλα στον Βασιλέα Κωνσταντίνο ο μικρός χορωδός Γρηγόρης Βαλλιανάτος. παραμονή Πρωτοχρονιάς 1965. Αρχείο Γρηγόρη Βαλλιανάτου

Εκδόθηκαν τρεις δίσκοι 45 στροφών στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και τις αρχές του ’60 (στις εταιρείες Fidelity και Philips) με κάλαντα, τροπάρια και ψαλμούς, ενώ η χορωδία συμμετείχε και στην ηχογράφηση με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (για την θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης).

Το 1962 ο Μιχάλης Αδάμης τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα για την προσφορά του στην Παιδική Χορωδία των Ανακτόρων, καθώς όχι μόνο την προετοίμαζε και την διηύθυνε, αλλά συνέθετε ή διασκεύαζε μελωδίες ειδικά γι’ αυτήν. Στην χορωδία έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός Στέφανος Βασιλειάδης (1933-2004), στενός συνεργάτης του Μιχάλη Αδάμη στην χορωδιακή πράξη. Ο Στ. Βασιλειάδης υπήρξε χορωδός και βοηθός για μια δεκαετία (1951-61), διευθυντής της χορωδίας την περίοδο 1961-65 και συνεργάτης την διετία 1965-67. 

Μοιραστείτε