ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 July, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΑφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ως συγγραφέα και ως συνθέτη στο Φεστιβάλ “Moύσα Ελληνική”

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ως συγγραφέα και ως συνθέτη στο Φεστιβάλ “Moύσα Ελληνική”

Χθες, Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, το 6ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, παρουσίασε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, ένα μεγάλο και ξεχωριστό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με άξονα το Νόστο και την Ελπίδα στο έργο του μεγάλου Σκιαθίτη. 

Την επιμέλεια του αφιερώματος είχαν η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος και μουσικός και ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, θεολόγος και μουσικός. 

Στην γκαλερί του ισογεείου εγκαινιάστηκε ομαδική έκθεση Χίων εικαστικών με έργα εμπνευσμένα από κείμενα του Παπαδιαμάντη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 9 Ιουλίου.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαρία Παληού Μπαχά, Αλέκα Γλύκα, Ελευθερία Λυκοπάντη, Αργυρώ Φλάμου, Καλλιόπη Κοσμά, Άννα Πουλάκη, Μαρία Κουνέλη Πυριανιάν, Τόνια Λαδάκη, Ελένη Ντουρλουντάδου Συκαλά, Ευαγγελία Γιαννακάκη, Θεοδώρα Παπαζή, Δέσποινα Καλαγκιά, Γκόλφω Τσακουμή.

 

Στην αίθουσα του Θεάτρου του Ομήρειου παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:

 

Γεώργιος Α. Χριστοδούλου, Φιλόλογος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ 

Μεταφραστής και αναδημιουργός: ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και «Η Ψυχή του Πέτρου». 

Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Georges Ohnet (1848-1918), L’âme de Pierre, το οποίο ο Παπαδιαμάντης μετέφρασε και δημοσίευσε σε αθηναϊκή εφημερίδα το 1890. 

 Δημήτρης Μαυρόπουλος, Θεολόγος, Εκδότης 

Ο νόστος και η ελπίδα στο έργο του Παπαδιαμάντη. 

– Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Μουσικός. 

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη λόγια νεοελληνική μουσική δημιουργία. 

– Ιωάννης Κολάκης, Ιστορικός – Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. 

Το αίνιγμα του Δερβίση, του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. 

Ακολούθησε συναυλία, η οποία περιλάμβανε: 

– Ύμνους από την Ασματική Ακολουθία για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη του Π.Β. Πάσχου και σε μελοποίηση Γεωργίου Αγγελινάρα. Επίσης, τροπάρια από τον Κανόνα που συνέθεσε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην Παναγία την Γοργοεπήκοο. 

– Γλυκειά μου αγάπη…: Ένα επτανησιακό άσμα σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Μελοποιήσεις του άσματος από τους Παύλο Καρρέρ και Σ.Σ. Λόντο. 

– “Τα τραγούδια του κοσμοκαλόγερου” σε μουσική του μαέστρου και συνθέτη Άλκη Μπαλτά και ποίηση Παπαδιαμάντη. 

– Γιώργου ΑντωνίουΤο Μυρολόγι της φώκιας σε κείμενο από το ομώνυμο διήγημα του Παπαδιαμάντη.

–  Αντώνη Βασιλάκη, Παράφραση του πγ΄(83) Ψαλμού σε ποίηση Παπαδιαμάντη. 

 

Ερμήνευσαν: 

Χορός ψαλτών υπό τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο. 

Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο, Ελένη Πολυδούλη, άλτο Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, τενόρος, Δημήτρης Κοσκινάς, μπάσος. Παναγιώτης Κραμπής, πιάνο. 

Μοιραστείτε