Επιμέλεια Γιώργου Πισσαλίδη
Οι δύο μουσικοί παίζουν μουσική από την Ανατολική Μεσόγειο και δικές τους συνθέσεις, δίνοντας έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Δύο όργανα παρεμφερή, όμως με ξεχωριστή ιστορία και τεχνική το καθένα, το ούτι και η λάφτα, συνομιλούν σε μια βραδιά τροπικής μουσικής.
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι
Μάρθα Μαυροειδή: λάφτα, φωνή
Παρασκευή 26/5 στις 9:00μ.μ.
Zp87
Ζωοδόχου Πηγής 87, Νεάπολη-Εξάρχεια
tel.6980665404
Λίγα λόγια για τον Ταξιάρχη Γεωργούλη
Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα (1993). Η ενασχόληση του με την μουσική ξεκίνησε στα οκτώ του χρόνια, με το μπουζούκι.
Μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και μετέπειτα του Χρήστου Ζώτου, παίζοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες ανά την Ελλάδα. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Ιωάννη Πλεμμένο. Το 2009 μπήκε στα μονοπάτια του ουτιού με τον Νίκο Παλαιολόγο και συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος του Ross Daly με μουσικούς, όπως ο Χάρης Λαμπράκης,,ο Σωκράτης Σινόπουλος και πολλοί άλλοι.
Έζησε για δυο χρόνια στην Κρήτη όπου εργάστηκε στο μουσικό εργαστήρι λαβύρινθος του Ross Daly, με τον οποίον συνεργάστηκε και ως μέλος του κουαρτέτου του μαζί με τους Κέλυ Θωμά και Σοφία Ευκλείδου.
Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης είχε ακόμη την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Ahmet Erdogdular, ο Omer Erdogdular, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος, ο Νίκος Ανδρίκος, ο Βαγγέλης Καρύπης, ο Haig Yazdjian, ο Νικόλας Παλαιολόγος, η Μάρθα Μαυροειδή, ο Derya Turkan, Νικόλας Παραουλάκης κ.α., παίζοντας σε συναυλίες και φεστιβάλ, σε Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Κατάρ κ.α.
Πρόσφατα ίδρυσε μαζί με τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, το ντουέτο Beraber, όπου παίζουν τροπικές συνθέσεις της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και δικές τους. Είναι βασικό μέλος του σχήματος “Ακούσματα Ανατολής” του Γιώργου Ψάλτη, όπου παίζουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Έχει κερδίσει το δεύτερο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ ουτιού της Τυνησίας.
Από το 2018 διδάσκει τούρκικο ούτι στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος.
Λίγα λόγια για την Μάρθα Μαυροειδή
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, Βυζαντινή Μουσική με δάσκαλο τον Ιωάννη Αρβανίτη, Βουλγάρικο τραγούδι με την Dessislava Stefanova, την Galina Durmushlyiska, και την Tzvetanka Varimezova και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή.
Το 2009 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της “Ο Κήπος της Ρίλας” έχοντας ένα πανβαλκανικό πολυφωνικό ήχο και αναγνωρίσθηκε ως “ανερχόμενο αστέρι της Βαλκανικής μουσικής” από το fROOTS , την ‘βίβλο” των μουσικών του κόσμου τον Μάρτιο του 2013. Ακολούθησαν τα άλμπουμς “Το Πορτάκι” και “Η Κλωστή και το Βελόνι” ενώ συνεργάσθηκε με τον κορυφαίο βιολιστή του νησιώτικου τραγουδιού Στάθη Κουκουλάρη στα άλμπουμς “Αγιορείτικο” και “Μαγιάτικο”.
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως η πριγκήπισσα της σύγχρονης εγκλέζικης φολκ Eliza Carthy,η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Ross Daly, κ.α και έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση (Αλάτι της Γης, Τα Μυστικά της Μουσικής, Ελλήνων Δρώμενα).
Επίσης η Μάρθα Μαυροειδή είναι μέλος του ακαπέλλα φωνητικού συνόλου “Γιασεμί” που ασχολείται με ελληνικό και βαλκανικό πολυφωνικό τραγούδι. Ηγείται του Martha Mavroidi Ouartet (Γιάννης Παπαϊωάννου-πιάνο, Γιώργος Βεντούρης-κοντραμπάσσο, Δημήτρης Κλώνης-τύμπανα) όπου συνδυάζει αρώματα από Ελλάδα , Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο με τις τζαζ αρμονίες. Είναι η διευθύντρια της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής “Η Ροδιά” που πρόσφατα ηχογράφησε τον δίσκο “Τα Τραγούδια της Ροδιάς- Αφιέρωμα στην Μικρά Ασία” αλλά και της Happy Hour Choir, μία ορχήστρα από φωνές, με την μορφή εργαστηρίων φωνητικού συνόλου.