ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 July, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΣυνάντηση χορωδιών παραδοσιακής μουσικής στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων 

Συνάντηση χορωδιών παραδοσιακής μουσικής στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων 

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 ώρα 12:00 

στην αυλή του Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Διογένους 1-3, Πλάκα

Η Συνάντηση Χορωδιών Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής είναι μια πρωτοβουλία των μουσικοδιδασκαλισσών Μάρθας Μαυροειδή, Αυγερινής Γάτση και Ευαγγελίας Χαλδαιάκη σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας. 

Mάρθα Μαυροειδή

Με γνώμονα το μεράκι τους για την ελληνική μουσική παράδοση, τα ευφρόσυνα μουσικά ανταμώματα, την όρεξη για σύμπραξη και κυρίως τη θετική ανταπόκριση των μελών των ομάδων τους, οι διοργανώτριες συγκεντρώνουν τις χορωδίες «Ροδιά», «Περπερούνα» και «Φοίβος Ανωγειανάκης» την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 12:00 στη φιλόξενη αυλή του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Πλάκα. Στη συνάντηση αυτή κάθε χορωδία θα τραγουδήσει τρία τραγούδια από το μουσικό της ρεπερτόριο.

Επίσης και οι τρεις χορωδίες θα ερμηνεύσουν μαζί τρία επιπλέον τραγούδια, που έχουν διδαχθεί σε ξεχωριστούς χρόνους εντός της φετινής χρονιάς. Στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την αρχή μιας μουσικής συνεργίας, αλλά και αφορμή συνάντησης και γνωριμίας μεταξύ των μελών των χορωδιών και όσων παρακολουθούν τις δράσεις τους.

Τις χορωδίες θα συνοδέψουν οι μουσικοί:

Γιώργος Βεντουρής – κοντραμπάσο
Αυγερινή Γάτση – ακορντεόν
Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – λαούτο
Μάρθα Μαυροειδή – λάφτα
Νίκος Μήλας – βιολί
Ελένη Μπαΐλη – νέυ
Γεράσιμος Παπαδόπουλος – ούτι
Νίκος Παραουλάκης – νέυ
Αλέξανδρος Ριζόπουλος – κρουστά
Στρατής Ψαραδέλλης – πολίτικη λύρα

Αυγερινή Γάτση

Είσοδος ελεύθερη.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης”-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Διογένους 1 – 3,

Πλάκα. 2103254119, melmofake@culture.gr

 

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΡΟΔΙΑ»

Η χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Ροδιά» δημιουργήθηκε το 2012 από την μουσικό Μάρθα Μαυροειδή. Η Ροδιά μελετάει και παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, εστιάζοντας στις στυλιστικές λεπτομέρειες κάθε περιοχής αλλά και στο λαογραφικό πλαίσιο του κάθε τραγουδιού: τα έθιμα με τα οποία συνδέεται και τη θέση τους μέσα στον ετήσιο κύκλο των εορτών. Το ρεπερτόριό της είναι αποτέλεσμα έρευνας σε μουσικά αρχεία από καταγραφές και ηχογραφήσεις, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την προφορική παράδοση που σώζεται σήμερα. 

Εχει δώσει συναυλίες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Μέγαρο Μουσικής, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, και στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Το 2021 η Ροδιά έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μελετώντας τραγούδια που μιλάνε για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της επανάστασης, και οργανώνοντας μια σειρά από διαλέξεις με θέμα το 1821 με καλεσμένους τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα κ.ά. Το αφιέρωμα έκλεισε με μία συναυλία με τίτλο «Μουσικές διηγήσεις για το ‘21», που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. 

Για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή η Ροδιά μελέτησε τραγούδια από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας και της Αν. Θράκης, τα οποία ηχογράφησε σε δίσκο το φθινόπωρο του 2022. 

Η Ροδιά συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές δράσεις που αφορούν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, παίρνοντας μέρος στο εορταστικό φεστιβάλ του Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Πανελλαδικής Ενωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (2017), και ενισχύοντας οικονομικά την οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφύγων (2020) και την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αλλος Ανθρωπος» για δημιουργία προσωρινών κατοικιών για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας (2023).

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΠΕΡΠΕΡΟΥΝΑ»

Η «Χορωδία της Περπερούνας» δημιουργήθηκε στον χορευτικό σύλλογο «Η Περπερούνα» το 2011 με πρωτοβουλία του χοροδιδασκάλου Στέφανου Γανωτή . Το ρεπερτόριο της είναι παραδοσιακά τραγούδια, γνωστά ή ανεξερεύνητα, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο μες στη διαδρομή της έχει καταπιαστεί και με νέες συνθέσεις,μελοποιήσεις ποιημάτων, τραγούδια από παραδόσεις άλλων χωρών, κ.ά.

Η “Περπερούνα” παιζει και τραγουδά κάλαντα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Δραστηριοποιείται κυρίως στην Αθήνα σε εκδηλώσεις που αφορούν τον χορό, τη στήριξη κοινωνικών δράσεων, αλλά και με συναυλίες. Τη διεύθυνση και εμψύχωση της ομάδας αναλαμβάνει η Αυγερινή Γάτση.

ΧΟΡΩΔΙΑ «ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ»

Η χορωδία «Φοίβος Ανωγειανάκης» προκύπτει από τα σεμινάρια ομαδικού παραδοσιακού τραγουδιού που οργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»(ΚΕΜΦΑ), την επιμέλεια των οποίων έχει από το 2013 η Ευαγγελία Χαλδαιάκη. Το εν γένει ρεπερτόριο της χορωδίας αφορά μουσικό υλικό που προκύπτει από αρχειακή και δισκογραφική έρευνα. 

Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της μελετώνται τραγούδια με έμφαση στη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και νεώτερες συνθέσεις στο ύφος της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Στόχος είναι να αποδίδεται ομογενοποιημένα η ομαδική ερμηνεία των τραγουδιών που διδάσκονται (το ύφος, τα στολίδια, οι αναπνοές, κ.λπ.), ενώ συζητιούνται επίσης λαογραφικά στοιχεία, όπως η θεματολογία των τραγουδιών του ρεπερτορίου της, οι αφορμές δημιουργίας και αναπαραγωγής τους, αλλά και μουσικολογικά, όπως η τεχνική απόδοσής τους, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, κ.ά. 

Η χορωδία έχει ήδη συμμετάσχει σε πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια σε σύμπραξη με τα μουσικά σύνολα του ΚΕΜΦΑ ή άλλες μουσικές ομάδες και μουσικούς. Ως παραδείγματα της συνεργασίας της με την ορχήστρα «Φοίβος Ανωγειανάκης» αναφέρονται η συναυλία «Τραγουδάμε την Αίγινα», σε συνδιοργάνωση με το περιοδικό «Η Αιγιναία» τον Ιούνιο του 2022 στην Αίγινα, «Οι παραλλαγές του Θούριου του Ρήγα» στα πλαίσια του συνεδρίου «Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις» τον Μάρτιο του 2019, η συμμετοχή τους στην 3η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων τον Φεβρουάριο του 2019 αλλά και στο 8ο Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών της Ενωσης Μικρασιατών Μελισσίων τον Ιούνιο του 2019, κ.ά.

Παρατίθενται επίσης παραδειγματικά η σύμπραξη της χορωδίας με το μουσικό σχήμα «Ποζαύλι» για το αφιέρωμα στην κυπριακή μουσική παράδοση «Τρεις ελιές τζαι μια ντομάτα», που παρουσιάστηκε τον Μάιο και Δεκέμβριο του 2018 στο ΚΕΜΦΑ και στον χώρο ΖΠ87 στην Αθήνα, με τη Μαντολινάτα του ΚΕΜΦΑ σε συναυλία στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου τον Μάιο του 2019, οι παρουσιάσεις στις μουσικές συναυλίες του ΚΕΜΦΑ «Μουσικές της μνήμης και του φωτός» κάθε καλοκαίρι στην αυλή του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, κ.ά. Η χορωδία έχει επίσης πραγματοποιήσει μερικές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις δημοτικών τραγουδιών, που βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο.

Μοιραστείτε