ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΠαρουσίαση του “Έφηβου” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι σε θεατρική μεταφορά Γιάννη Λιγνάδη 

Παρουσίαση του “Έφηβου” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι σε θεατρική μεταφορά Γιάννη Λιγνάδη 

Επιμέλεια Γιώργου Πισσαλίδη 

Ο Έφηβος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ του Γιάννη Λιγνάδη

Βασισμένη σε διασκευή Τάσου Λιγνάδη

Εκδόσεις 24γράμματα

Σκέφτηκα […] να επανασυνθέσω το έργο σε νέα βάση, διατηρώντας μέρος του αρχικού δομικού σχεδίου και κάποια ουσιώδη συστατικά μέρη και επαναγράφοντάς το σε νέο γλωσσικό και υφολογικό κώδικα. Η νέα θεατρική διασκευή του “Εφήβου” εν πολλοίς πατάει στα ίχνη της αρχικής, διαφοροποιείται όμως σημαντικά από εκείνη ως προς την εν γένει λογοτεχνική και δραματουργική αντίληψη και μορφή. Φυσικά δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν το θεατρικό κείμενο της ανά χείρας έκδοσης είναι ως προς τα κατά ποιόν βέλτιον της πρώτης γραφής, η οποία, όπως ειπώθηκε, δοκιμάστηκε και ευδοκίμησε θεατρικά πριν από τρεις δεκαετίες. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι αποτελεί προϊόν μιας διαφορετικής θεατρικής ανάγνωσης, ένα καινό δραματικό πλάσμα, συντεθέν «εκ της εμής χειρός», το οποίο ήλθε ετεροχρονισμένα να εκπληρώσει την επίμονη πατρική επιθυμία της επανασυγγραφής του πρώτου χαμένου “Εφήβου” (Δρ Γιάννης Λιγνάδης, απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα για το θεατρικό κείμενο τού “Εφήβου”). 

Ποιός είναι ο Γιάννης Λιγνάδης 

Κλασικός φιλόλογος, διδάκτωρ Θεατρολογίας, με ειδίκευση στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση (Αρσάκειο Ψυχικού), στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Έχει μεταφράσει έργα του Αρχαίου Δράματος και του Ευρωπαϊκού θεάτρου.

Έχει διασκευάσει έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και έχει συγγράψει πρωτότυπα θεατρικά έργα. Το μεγαλύτερο μέρος της θεατρικής του συγγραφής έχει παρουσιαστεί στη θεατρική σκηνή. Έχει εκδόσει
δοκίμια, μελέτες και άρθρα με φιλολογικό και θεατρολογικό περιεχόμενο. 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στις 6 το απόγευμα, στον Πολυχώρο αίσθημα (Αθηνάς 30). 

Oμιλητές 

Δημήτρης Μπαλτάς, Δρ Φιλοσοφίας 

Σοφούλης Πανανός- Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ 

-Τμήμα Ρωσσικής Γλώσσας, Φιλολογίας και  Σλαβικών Σπουδών 

Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Συγγραφέας 

Γιάννης Λιγνάδης, Δρ Θεατρολογίας, Συγγραφέας του βιβλίου

 

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Έλενα Κορρέ, Θεατρολόγος, Ηθοποιός 

 

Μοιραστείτε