ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 May, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ“Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα”: Ομιλία με αφορμή τη «Βαλκυρία» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

“Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα”: Ομιλία με αφορμή τη «Βαλκυρία» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή υποδέχεται την Έλενα Ματθαιοπούλου για μια ομιλία με τίτλο «Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα», με αφορμή την όπερα «Βαλκυρία». 

Ησυγγραφέας και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία της με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και, με αφορμή τη Βαλκυρία του Ρίχαρντ Βάγκνερ που παρουσιάζεται από την ΕΛΣ για πρώτη φορά στην ιστορία της στις 10, 13, 16, 19, 24 και 31 Μαρτίου 2024, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα» το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 19.00, στο VIP Lounge της ΕΛΣ (1ος όροφος φουαγέ) στο ΚΠΙΣΝ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στην ομιλία της, η Έλενα Ματθαιοπούλου θα εστιάσει στο εμμονικό πάθος του Ρίχαρντ Βάγκνερ για την αρχαία Ελλάδα και –μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη– θα φωτίσει τα στοιχεία του ελληνικού κόσμου που πρωταγωνιστούν στη δράση και τη δημιουργία του. Μαζί θα παρακολουθήσουμε την καθοριστική επιρροή που άσκησε η μυθολογία και το αρχαίο ελληνικό δράμα στο έργο του, και ιδιαίτερα στη σύλληψη, τη σύνθεση και τη δομή της τετραλογίας Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ που συνέθεσε στα πρότυπα της τριλογίας Ορέστεια του Αισχύλου.

Τόσο στη Βαλκυρία, το δεύτερο και πιο δημοφιλές μέρος, όσο και στα υπόλοιπα τρία μέρη του κολοσσιαίου έργου, θα ανιχνεύσουμε τα κοινά στοιχεία των χαρακτήρων του αισχύλειου αρχαίου δράματος με αυτά των χαρακτήρων που συναντούμε στην τετραλογία. Ξεκινώντας από τους βαγκνερικούς θεούς Βόταν και Φρίκα, που παραπέμπουν ευθέως στον άπιστο σύζυγο Δία και τη συστηματικά εξαπατημένη και διαμαρτυρόμενη Ήρα, θα ανακαλύψουμε τις ομοιότητες του βαγκνερικού κόσμου των θεών και των θνητών με αυτόν του αρχαιοελληνικού δράματος.

 

* Photo κεντρικη: Getty Images

Μοιραστείτε