ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 June, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑO Στάθης Κεφαλούρος διαλέγει 5 βιβλία για το 2022

O Στάθης Κεφαλούρος διαλέγει 5 βιβλία για το 2022

Τέσσερα βιβλία λογοτεχνίας που ξεχώρισα αυτή τη χρονιά και ήθελα να μοιραστώ και με φίλους που δεν βλέπω συχνά από κοντά.

-“Ουρανός απ’ άλλους τόπους” από τον περίφημο Σωτήρη Δημητρίου. Ο τίτλος μάλλον το αδικεί. Εδώ ο συγγραφέας ουσιαστικά μάς προσφέρει την “Λωξάντρα” της ηπειρωτικής Ελλάδας και μάλιστα πιο κοντά στις μέρες μας. Η ιστορία δηλαδή μιας γυναίκας, της Αλέξως, και μαζί της η πολύπαθη ιστορία ενός ολόκληρου τόπου.

-“Όθων ή νόθος” της πρωτοεμφανιζόμενης στην πεζογραφία Αναστασίας Πασχάλη. Εξαιρετική λογοτεχνική απόδοση της εγκληματικής αστοργίας που συχνά επιδεικνύει η μικρή ή η μεγάλη κοινωνία σε βάρος αδύνατων ή απλώς διαφορετικών ανθρώπων. Μία. καθαρή, ανεπιτήδευτη φωνή που φτάνει ήσυχα κι αθόρυβα μέχρι και στην συνείδησή μας.

-“Οι Κοσμοπολίτισσες” της Ρωξάντρας Μποττέα-Νούλα. Το μεγαλείο αλλά και το μακρύ οδοιπορικό μιας ελληνικής οικογένειας από την πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Ρουμανία σε όλο τον κόσμο και πάλι πίσω στην Ελλάδα.

-“Ο Φορτωτής” του Βασίλη Μπακογιάννη. Τόσο απλό και σαφές όσο ακούγεται. Το πρώτο βραβείο λογοτεχνίας για μένα φέτος. Αναζητήστε το. Θα το βρείτε εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα καλά σήμερα. Στην αφάνεια.

– Και τέλος, όσον αφορά στην ποίηση, καλύτερα να προφέρω ένα όνομα ανθρώπου παρά ένα τίτλο βιβλίου. Γιώργης Σαράτσης, όντως ποιητής. Έγραψε από τώρα έναν επικήδειο για την Ελλάδα που σταθερά και αμείωτα χάνεται. Είμαστε έτοιμοι να το διαβάσουμε ; 

 

Kεντρική φωτογραφία: Ιωάννης Καμπούρης 

Ο Στάθης Κεφαλούρος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και την Φλάνδρα. Συμμετέχει στα κοινά των Αθηνών από το 2003 με την ομάδα συμμετοχικής πολεοδομίας μπλάνκο. Κείμενά του για την πόλη έχουν δημοσιευτεί στην Καθημερινή και το Βήμα. Από το 2017 αρθρογραφεί τακτικά στην Εστία, στην εφημερίδα των Κωνσταντινουπολιτών ο Πολίτης και στο Άρδην. Μαζί με την σύζυγό του, αφηγήτρια παραμυθιών, εκδίδουν και διανέμουν δωρεάν το ποιητικό φύλλο Ποιητές χωρίς ποιήματα.

Λογοτεχνικά έργα του ίδιου:  

“Διότι οι πόλεις έχουν μεγαλώσει πολύ”, 2015, εκδόσεις Θράκα.
Ο Αδάμ ονοματίζει τα ζώα”, 2019, εκδόσεις Λέμβος. 

Μοιραστείτε