ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 February, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛO “Μεγάλος ονειρικός” του Χρίστου Καρρά στην Sianti Gallery 

O “Μεγάλος ονειρικός” του Χρίστου Καρρά στην Sianti Gallery 

Ο φιλότεχνος Yπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας εγκαινιάζει στην κύρια αίθουσα της  Sianti Gallery την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στις 19.30 την ατομική έκθεση του εμβληματικού καλλιτέχνη, παρουσία του, παράλληλα με το ομότιτλο βιβλίο από τις εκδόσεις Νίκας.  Ένας από τους ταλαντούχους εκπροσώπους της γενιάς του ΄60  με πηγαία ζωγραφικότητα παρουσιάζει ένα μέρος της πρωτοπόρας εικαστικής του πορείας από το 2000 εως το 2018. Ταυτόχρονα, στην αίθουσα Β  η  αναδρομική του έκθεση αποδεικνύει ότι ο εμβληματικός καλλιτέχνης-θρύλος εισχωρεί στην ψυχή της εκάστοτε εποχής για να την καταγράψει συμβολικά. Τόσο που παραπέμπει σε κόσμους ονειρικούς. 

Από τις 7 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2022 το φιλότεχνο κοινό θα μπορεί να θαυμάσει αυτή την σχεδόν μεταφυσική προβολή της καθημερινότητας, που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης. Ο ίδιος χαρακτηριστικά γράφει: “Ονομάζουμε ζωγραφική εκείνη την διαδικασία που χρησιμοποιώντας ιδιοτελώς το φως, δημιουργεί εικόνες μίας ανιδιοτελούς αθανασίας. Και είναι τότε που η ζωγραφική μπορεί να λειτουργεί κατευναστικά – παρηγορητικά και να ταξιδεύει τον θεατή με την ψευδαισθητική της ικανότητα σε τόπους και χρόνους ονειρικούς. Σε τόπους και χρόνους ελευθερίας. Να υπερασπίζεται, δηλαδή, έναν άλλο κόσμο πιο γοητευτικό από τον ισχύοντα και άρα, έστω και sotto voce, να διαμορφώνει μια συνθήκη επαναστατική”. 

Χρίστος Καρράς: Γλυπτό και βάζο με κίτρινα φύλλα

Ο Χρίστος Καράς δημιουργούσε εικόνες που πηγάζουν από την αντικειμενική πραγματικότητα και μεταπλάθονταν σε ευαίσθητες μνήμες. Όπως ο ίδιος σημειώνει, το τραγικό αποδίδεται όχι μόνο με αθώα πράγματα αλλά και με ανθρώπινες φιγούρες. Μία όμορφη ξαπλωμένη γυναίκα μπορεί να εκφράζει ό,τι το τραγικότερο μέσα από μία αβίαστη πραότητα. Είναι αυτή που μαγνητίζει τον θεατή όταν αντικρίζει σε κάθε έργο την πληρότητα του απλού, της ίδιας της ζωής. 

Χρίστος Καρράς: Βάζο με μήλο

Γι’ αυτό άλλωστε ο Στεφανίδης υπερασπίζεται με θέρμη αυτή την εκλέπτυνση στην ζωγραφική του Καρά : “Ειδικά για τον Καρά θα πρόσθετα οπωσδήποτε και τη λέξη «κομψότητα». Επειδή αυτή η κομψότητα δεν είναι μόνο βασικό χαρακτηριστικό της λυρικής όσο και μελαγχολικής ζωγραφικής του, του συγκαλυμμένου ή απροκάλυπτου ερωτισμού που διακρίνουν τα σώματα ή τα αντικείμενα των εικόνων του αλλά και η γενικότερη στάση της ζωής του. Αισθητική, πολιτική και κοινωνική – συμβιωτική…”. 

Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, ώρα : 19.30 «Sianti Gallery»

(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)

Διάρκεια Έκθεσης : Παρασκευή 7 Οκτωβρίου – Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης 

Xρίστος Καρράς: Περιστέρι με βάζο

Μοιραστείτε