ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
4 December, 2023
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟ δεξιοτέχνης του κλαρινου Μάνος Αχαλινωτόπουλος με τον Περικλή Αλιώπη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου σε μια βραδυά αφιερωμένη στη Βαλκανική μουσική

Ο δεξιοτέχνης του κλαρινου Μάνος Αχαλινωτόπουλος με τον Περικλή Αλιώπη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου σε μια βραδυά αφιερωμένη στη Βαλκανική μουσική

Επιμέλεια Γιώργος Πισσαλίδης

Το Σάββατο 1 Απριλίου, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και ο Περικλής Αλιώπης προσκαλούν την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Roof Stage του Gazarte σε μία βραδιά αφιερωμένη στη Βαλκανική μουσική.

Οι δύο σολίστ παρουσιάζουν δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις και εμπνευσμένες διασκευές, αντλώντας στοιχεία από την Ελληνική μουσική παράδοση, την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και απρόσμενα ταιριάσματα από το ευρέως γνωστό ρεπερτόριο που χαρακτηρίζει αυτή την μουσική. Την ορχήστρα συμπληρώνουν οι δεξιοτέχνες μουσικοί: Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και Βασίλης Τζιατζιάς στην κιθάρα.

Η αυτοσχεδιαστική διάθεση δεσπόζει και καθορίζει την εξέλιξη της παράστασης ακροβατώντας μεταξύ διονυσιακού και μελαγχολικού ηχοχρώματος των πνευστών γεφυρώνοντας φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία, αντιθέσεις και ιδιαιτερότητες.

Η χαρακτηριστική ενέργεια των χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων, συναντιούνται και αναμιγνύονται απρόσμενα με την ατμοσφαιρικότητα της Ethnic Jazz και της World Music εντάσσοντας παλαιά και νεότερα στοιχεία, στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Η πιο δημιουργική ερμηνεύτρια της γενιάς της, Ελένης Τσαλιγοπούλου θα συμπληρώσει την ξεχωριστή μουσική παράσταση ‘Balkan Roots & Spirit’.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
GAZARTE | ROOF STAGE
Ώρα προσέλευσης: 20:30
Ώρα έναρξης: 21:30
Εισιτήρια: viva.gr

Λίγα λόγια για τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο

Από το 1990 και μετά, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος έχει παίξει σε συναυλίες και δισκογραφία με το who’s who του δημοτικού , του έντεχνου και του λαϊκού. Ενδεικτικά: Χρόνης Αηδονίδης, Τασία Βέρρα, Γιώργος Κόρος, Αριστείδης Μόσχος, Πετρολούκας Χαλκιάς, Στέλιος Καζαντζίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μίκης Θεοδωράκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σωκράτης Σινόπουλος, Γιώργος Ανδρέου Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.α
Ανάλογες δημιουργικές συνεργασίες κάνει και στο εξωτερικό με καλλιτέχνες όπως: Ara Dinkjian, Bijan Chemirani, John Psathas Goran Brecovic Peter Kowalt, Okay Temiz, Susheela Raman, Νάνα Μούσχουρη.

Έχει κυκλοφορήσει τους δίσκους “Υάκινθος” (1998), το “Λαϊκό Κλαρίνο” (1995), “Zeibekiko the Greek concert” με τη μεγάλη ορχήστρα Nederland’s Blazers Enseble (2004), “Ζωπυρείν” (2010), “Flight on light” (2012) κ.ά.

Το 2004, συμμετείχε με το κλαρίνο ως βασικός σολίστ στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το 2018 ο μεγάλος Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου συμπεριέλαβε αποσπάσματα από το δισκογραφικό έργο του Μάνου Αχαλινωτόπουλου για να επενδύσει την παράστασή του με τίτλο “Since She”, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε ειδικά για το χοροθέατρο του Βούπερταλ – Πίνα Μπάους και έκτοτε παρουσιάστηκε σε διάφορες χώρες παγκοσμίως.

Από το 2018 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ερμηνεία και Εκτέλεση Παραδοσιακών Οργάνων – Κλαρίνο».

Μοιραστείτε