ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
14 January, 2025
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟ αναβλημένος εορτασμός του Κέλτικου Χάλλοουην (“Samhain”) το Σάββατο στο Πάρκο Λιπασμάτων

Ο αναβλημένος εορτασμός του Κέλτικου Χάλλοουην (“Samhain”) το Σάββατο στο Πάρκο Λιπασμάτων

του Γιώργου Πισσαλίδη* 

Μπορεί να ακυρώθηκε την πρώτη φορά στις 5 Νοεμβρίου λόγω καιρικών συνθηκών, όμως ο εορτασμός του “Σόουέιν” (Samhain) θα γίνει κανονικά αυτό το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο Πάρκο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν στις 18:00.  

Και μπορεί οι Έλληνες να μην έχουν αγκαλιάσει το “Χάλλοουην” όπως έχουν κάνει τόσες χώρες, όμως οι λάτρεις κάθε τι Κέλτικου και Ιρλανδέζικου είναι τόσο πολυπληθείς, που πιστεύουμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα χορέψουν γύρω από την φωτιά το Σάββατο βράδυ 

Τι είναι όμως το Samhain; 

Σόουιν (ιρλ. Samhain) είναι στα ιρλανδικά η λέξη για το μήνα Νοέμβριο. Η κυριολεκιτκή έννοια της λέξης σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού. Η γιορτή του Σόουιν σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του κελτικού Νέου Έτους. Για τους αγρότες είναι η αρχή του χειμώνα: οι βοσκοί έβαζαν στους σταύλους τα κοπάδια τους και οι γεωργοί μάζευαν τη σοδειά τους. Είναι η αντίστοιχη μέρα των Αγίων Πάντων των Χριστιανών. Οι Ουαλοί την ονόμαζαν Hollantide ή Calan Gaeaf

Σύμφωνα με το μύθο, τη νύχτα του Σόουιν, της 31ης Οκτωβρίου, ήταν η Γιορτή των Νεκρών, όταν οι θεοί κατέβαιναν στη γη και με τα μαγικά τους προκαλούσαν αναστάτωση στους θνητούς ανθρώπους. Το Σόουιν εξελίχτηκε στη γιορτή που είναι γνωστή ως Χάλλογουιν.  

Οι υπαίθριες φωτιές έπαιζαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των γιορτών κατά τους τελευταίους αιώνες. Λέγεται πως οι χωρικοί έριχναν τα κόκαλα των σκοτωμένων ζώων στις φλόγες κι έπειτα, όταν η φωτιά δυνάμωνε, κάθε οικογένεια έπαιρνε με ένα δαυλό φωτιά για την οικογενειακή εστία. Έτσι δένονταν μαζί όλες οι οικογένειες του χωριού. 

Photo credit: Getty Images

Αν και ο θάνατος είναι ο κεντρικός πυρήνας της γιορτής (ξεκίνησε ως Ημέρα των Νεκρών), αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται για ένα μακάβριο γεγονός. Ο θάνατος δεν πρέπει να προκαλείι φόβο: τα γηρατειά αναδεικνύονται για τη σοφία που προσδίδουν και ο θάνατος είναι τμήμα της ζωής το ίδιο αποδεκτό με τη γέννηση. Ο θάνατος επίσης συμβολίζει το τέλος κι έτσι η γιορτή του Σόουιν δεν έχει σχέση μόνο με τη θνητότητα, αλλά και με το πέρασμα από μια φάση της ζωής σε μια άλλη, όσον αφορά τις σχέσεις, την εργασία κι άλλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων. 

Aναλυτικό πρόγραμμα:

18:00 – 20:00 μόνο για τα παιδιά!
18:00 Μηλοψαρέματα
18:30 Τσουβαλομαχίες
19:00 Οι Φύλακες της Τάρα – Θεματικό Κυνήγι Θησαυρού

Οι LARPifiers σας προσκαλούν σε μια μοναδική περιπέτεια, βασισμένη σε ιρλανδικούς μύθους. Γνωρίστε ήρωες, αποκτήστε δεξιότητες και σώστε την Τάρα από το γκόμπλιν.

18:00-20:00 Εργαστήριο Σκαλίσματος Κολοκύθας

 

18:00-23:00 Facepainting
Μεταμορφωθείτε σε μαγικά πλάσματα του Samhain. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ελάφια, κοράκια, λύκους και νεράιδες του Χειμώνα.
Ευγενική χορηγία του Εκπαιδευτικού Τμήματος Μακιγιάζ του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

20:00 Επωδή για το Samhain – Ποιητικό Εργαστήριο
Ένα επιτελεστικό και διαδραστικό ποιητικό εργαστήριο στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, εμπνευσμένο από τη βαρδική προφορική παράδοση. Επιμέλεια: Χρήστος Σακελλαρίδης.  

20:45 The Coming of Winter – Δραματοποιημένη αφήγηση και άναμμα της φωτιάς
Αφήγηση, μουσική και θέατρο θα μας μεταφέρουν στην Ιρλανδία του παρελθόντος και στην αέναη μάχη του Καλοκαιριού με το Χειμώνα. Αφηγητές: Peter O’Leary, Ρενάτα Κοτσάφτη. 

Συμμετέχουν: Άντζελα Αντωνίου, Μιχάλης Βραζιτούλης, Δανάη Γιαννάρη, Ντένις Ζαφείρης, Μιχάλης Θεοδωράκης, Φωτεινή Καββαδία, Βερονίκη Κρικώνη, Ειρήνη Λάμπα, Ελεάνα Τζαβέλη, Σοφία Χαλκίδου, Γιώργος Χατζηκυριάκος, Κωνσταντίνος Van Riet.

Κείμενα και επιμέλεια: Τρομάρα Άννα
Creative input: Αλέξανδρος Αλεξίου
Μουσικοί: Ηλιάνα Αντωνιάδου (νταούλι), Θάνος Παπαθανασίου (κιθάρα) Ηλίας Πατρινός (bodhrain), Θοδωρής Τσιουρής (νταούλι), Θωμάς Τσόλκας (νταούλι), Yann Ecochard (φλάουτο, βιολί, tin whistle) 

 

21:30 Belo Tanos
Μουσική παράσταση από το κέλτικο μεσαιωνικό tribal trio.
Γιάννης Κουλιανός (γκάιντα, tin-whistle), Ηλίας Πατρινός (bodhrain), Ηλιάνα Αντωνιάδου (νταούλι) 

Πρόσφατα οι Belo Tanos εκλεψαν τις εντυπώσεις εμφανιζόμενοι στην έναρξη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Χίου 

22:15 Iernis
Μουσική παράσταση με jigs και reels από τις χώρες που οι κάτοικοι τους αυτοαποκαλούνται Κέλτες: Ιρλανδία, Σκωτία, Βρετάννη και Γαλικία.

Γιώργος Γαλιάτσος (κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο), Μανώλης Γαλιάτσος (μαντολίνο, μπουζούκι, banjo), Ηλίας Πατρινός (bodhrain), Ρεγγίνα Σόφου (βιολί), Yann Ecochard (φλάουτο, βιολί, μαντολίνο) 

Οι Iernis υπάρχουν από το 1997 και έχουν πάρει το όνομα τους από την Ιέρνη, το όνομα που έδινε ο Πυθέας ο Μασσαλεύς σε αυτό που αργότερα ονομάσθηκε Ιρλανδία. Eίναι από τα λίγα συγκροτήματα της Κέλτικης και Ιρλαδέζικης Σκηνής στην Ελλάδα που έχει κυκλοφορήσει  άλμπουμ: το Beyond a far off Shore του 2013, ενώ καινούργιο άλμπουμ είναι στα σκαριά. 

Είναι αφιερωμένοι όχι μόνο στην διάδοση της Κέλτικης μουσικής και κουλτούρας στην Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις Ελληνικής μουσικής και Ιρλανδέζικης μουσικής, όπως το ελληνικό  μπουζούκι που έγινε μέρος της Ιρλανδέζικης μουσικής. Ενώ στό καινούργιο άλμπουμ που ετοιμάζουν υπάρχει ένα θρακιώτικο τραγούδι που παίζεται με ιρλανδέζικες πίπιζες. 

Οι Iernis παίζουν κάθε χρόνο (μαζί με τις Noriana) στην γιορτή του Αγίου Πατρικίου που οργανώνει η Ιρλανδέζικη Πρεσβεία και ο Ελληνο-Ιρλανδικός σύλλογος. Ενώ μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καρριέρας τους είναι ότι έπαιξαν στο πάρτυ που οργανώθηκε για τα γενέθλια του διασημου Andy Arvine (Άντυ Άρβάιν) ιδρυτικού μέλους των Sweeney’s Men, των Planxty και των Patrick Street, του ανθρώπου που μαζί με τον Donan Lunny εισήγαγε το μπουζούκι στην Ιρλανδική μουσική αλλάζοντας του κούρδισμα 

Κεντρική φωτό:  Sundbird/iStock via Getty Images 

 

* Ο Γιώργος Πισσαλίδης έχει υπάρξει ανάμεσα σε άλλα συνεργάτης των μουσικών περιοδικών “Ποπ& Ροκ”, “Οζ”, “Δίφωνο” “Jazz & Tζαζ”, Global Rhythm καθώς και της “βίβλου του έθνικ” Folk Roots, ενώ είχε συν-συγγραψει το κεφάλαιο για την ελληνική μουσική στις τελευταίες 4 εκδόσεις (1994-2009) του “έθνικ” οδηγού The Rough Guide to World Music. Έχει επιμεληθεί ακόμα την συλλογή The Rough Guide to the Music of Greece (World Music Network, UK) και εκ ημίσεως την Grecia : De Oriente Y De Occidente (Resistencia, Spain)    

Μοιραστείτε