ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 June, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗO Σταύρος Ξαρχάκος φέρνει το δημοτικό τραγούδι στο σήμερα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

O Σταύρος Ξαρχάκος φέρνει το δημοτικό τραγούδι στο σήμερα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Η Lidl Ελλάς συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο και κάνει τις καρδιές των Ελλήνων να χτυπήσουν από συγκίνηση και περηφάνια, εξυμνώντας και αναβιώνοντας το δημοτικό τραγούδι.

Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερο νόημα για την Ελλάδα, αφού γιορτάζουμε τη σημαντική επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ο συμβολισμός αυτής της επετείου είναι ακόμα πιο μεγάλος, μετά από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συναισθηματική φόρτιση όλων μας είναι μεγαλύτερη, λόγω της συγκυρίας αλλά και λόγω του ότι όλοι εμείς δεν μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική επέτειο, όπως της αρμόζει.

Με στόχο να ενώσει όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, τονώνοντας το εθνικό φρόνημα και την εθνική ενότητα, η Lidl Ελλάς δημιούργησε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα με στόχο την ανάδειξη και προβολή της σημασίας και της διαχρονικότητας της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Μια πρωτοβουλία με στόχο να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μέσα από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, το οποίο είναι συνώνυμο με την ελληνική παράδοση, αντιπροσωπεύοντας κάτι συναισθηματικά δυνατό, καθώς ακουμπάει τις ευαίσθητες χορδές του ένδοξου παρελθόντος αλλά και της χρόνιας παράδοσής μας.

O Σταύρος Ξαρχάκος φέρνει το δημοτικό τραγούδι στο σήμερα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Τρεις κύκλοι, με 21 τραγούδια ο καθένας πλαισιώνουν το πρόγραμμα “200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι, το οποίο διατρέχει αυτά τα 200 χρόνια έκφρασης του Νεοέλληνα μέσα από το τραγούδι.

Πρόκειται για μια τολμηρή προσέγγιση ενός σημαντικού μέρους της εθνικής πολιτισμικής παράδοσης, μια προσπάθεια επικαιροποίησης του δημοτικού τραγουδιού, χωρίς δημιουργικές ακρότητες.

Με την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό από τον κορυφαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Kαποδιστριακού και Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία μιας συλλογής 63 δημοτικών τραγουδιών.

Οι τρεις κύκλοι δράσεων

Οι τρεις κύκλοι δράσεων του προγράμματος, αφηγούνται την ιστορία της χώρας αλλά και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από το 1821 έως σήμερα, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τη σύνθεση και ηχογράφηση 21 νέων τραγουδιών που θα φιλοξενηθούν στο www.200xroniadimotikotragoudi.gr, και έχουν ανατεθεί από τον Σταύρο Ξαρχάκο σε 7 σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Αφετηρία και πηγή έμπνευσης αποτελεί, η μουσική και στιχουργική παράδοση του δημοτικού μας τραγουδιού, που ο καθένας καλείται να την προσεγγίσει και να την αποδώσει με τα δικά του σύγχρονα εκφραστικά μέσα. Οι μελωδίες αυτές αποτελούν νέες μελοποιήσεις και ανασκευές δημοτικών κειμένων και τραγουδιών.

Τα πρώτα επτά τραγούδια φιλοξενούνται ήδη στο www.200xroniadimotikotragoudi.gr και είναι τα παρακάτω:

1. Χελιδονάκι / Δήμητρα Γαλάνη – Θωμάς Κωνσταντίνου

2. Του Χρόνη / Νεοκλής Νεοφυτίδης

3. Σα δε θυμάσαι τα παλιά / Παύλος Παυλίδης

4. Καλλιώρα να έχουν οι ελιές / Κατερίνα Πολέμη

5. Ο Θάνατος και ο Ουρανός / Ταφ Λάθος

6. Κάτω στου βάλτου τα χωριά / Palov & Mishkin

7. Κυρά Δασκάλα / New York Gypsy All-Stars

Σύντομα η ιστοσελίδα θα ανεβάσει και τις υπόλοιπες διασκευές και μελοποιήσεις.

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου δράσεων θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική συναυλία στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη όπου θα εκτελεστούν δημόσια άλλα 21 δημοτικά τραγούδια, σε επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα. Πρόκειται για μια “μουσική κιβωτό” από εμβληματικά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνεγερσία: από τον Θούριο του Ρήγα στα κλέφτικα και τα ιστορικά που αποτυπώνουν τη συλλογική ταυτότητα και μνήμη. Στη συγκεκριμένη φάση συμμετέχει και το συγκρότημα Polis Ensemble παρέα με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και του Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια – ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Ο τρίτος κύκλος περιλαμβάνει μία συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με τον Σταύρο Ξαρχάκο να παρουσιάζει και να διευθύνει ένα καινούργιο έργο του, μια σουίτα για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαϊα με πηγή έμπνευσης 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια.

Όλες οι μουσικές δημιουργίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό, καθώς θα φιλοξενηθούν στον www.200xroniadimotikotragoudi.gr που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

LIDL

Το δημοτικό τραγούδι είναι κάτι που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Είναι ακούσματα που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τις αξίες μας, τη συλλογική μας μνήμη.

Είναι κομμάτι της ιστορίας και του DNA μας και “ζει” στα ακούσματά μας. Γι’ αυτό και η Lidl Ελλάς, πιστεύει ότι το δημοτικό τραγούδι αξίζει να ανήκει στο σήμερα και να ακούγεται παντού.

Μοιραστείτε